ANNONSE

Vår største seier

Vår største seier

LEDET AN:Jan Arne Tangerud fra Groruddalen Historielag tok nok en gang med seg mange interesserte på vandring langs pilegrimsleden fra Liastua og opp mot Gjelleråsen.
 FOTO: Rolf E. Wulff

Pilegrimsleden gjennom Groruddalen.

Tekst:

Publisert:

Kampen for å få merket pilegrimsleden fra Oslo til Nidaros via Groruddalen ble lang og hard – men du verden for en opptur det ble da «seieren var i boks». Av mange enkeltsaker opp gjennom årene er dette den største. Det er vi ikke alene om, for da Groruddalen Historielag i går – på Kristi himmelfartsdag – inviterte til kakefest på Liastua i anledning at det er 20 år siden den første pilegrimsleden var ferdig, var oppmøtet stort. I etterkant fikk følget være med på en bitte liten del av leden, med Jan Arne Tangerud som guide.

Olav den hellige ble drept av Tore Hund i slaget på Stiklestad (Verdal) i 1030. Etter hans død kom folk fra hele Europa for å se hans mumifiserte lik i Nidarosdomen. Dette var et viktig nordisk valfartssted fram til reformasjonen i 1537, og det er her Groruddalen kommer inn i historien: For å komme seg til Nidaros måtte man ta beina fatt på det som etter hvert ble pilegrimsleden; fra Bjørvika, via Groruddalen og til Nidaros (Trondheim). Da myndighetene for et par tiår siden ville merke leden for dagens turister, valgte man imidlertid bort Groruddalen til fordel for en vestlig rute via Bærum og Ringerike. «Groruddalen var for stygg.»

Mange ble opprørt over dette, da man mente at man ikke kunne tukle med den historiske leden på grunn av motorveier og industribygg som var kommet til i nyere tid. Enden på visa ble at myndighetene bestemte at begge ledene skulle merkes, og dermed fikk «vi» en rettmessig oppreising. Vår største seier. At det endte som det gjorde, må vi også takke en turistvert på Ringerike, Fredrik C. Hildisch, for. Mens vi kjemper for å få leden, kjempet han for å bli kvitt den «falske» som gikk forbi tunet hans. Det avgjørende slaget kom i et brev til Hildisch fra Riksantikvaren: «Vi er enige i at de historiske forutsetninger for å kunne autorisere en pilegrimsled over Bønsnes ikke er til stede.»

Fredrik C. Hildisch bor på Bønsnes/Hole kommune/Ringerike, og er i dag en av våre trofaste abonnenter.

Siste nytt i Kultur

Bare ett år igjen

Anna Maria Sørensen (17), Marcus Bratholm Sjølie (17) og Vilde Christine Tunheim (17) kan nå legge to fantastiske år på Natur videregående skole bak seg. Nå er det sommerferie, før de begir seg ut på siste året.

ANNONSE
Vant pris for faglig og <BR>sosialt engasjement

Nikolas Emil Martinsen (19) går ut av Hellerud videregående skole og inn i sommerferien med Rotaryprisen.

 
Tyvstartet med kunstutstilling

Elias (12), Selma (11) og Mathumintha (11) tegnet seg til seier da senterleder ga 6. trinn på Linderud skole i oppgave å tegne sentret om 50 år.

Misbah går ut med 20 seksere

Furuset-jenta Misbah Kiran Mahmood (18) kan ta en velfortjent sommerferie. Hun avslutter tre år på Fyrstikkalleen skole med et mildt sagt solid vitnemål.

Saueslipp på sykehjemmet

For tredje året på rad fylles nå innhegningen på Rødtvet sykehjem opp med sauer og høner, til stor begeistring for både beboere og ansatte.

 
ANNONSE