Veien til friheten

Veien til friheten

GRAVD: Per Jostein Aarsand
 har gravd i historien til Groruddalen.

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

Tekst:

Publisert:

– Dette handler om helt helt vanlige folk som var villige til å risikere livet for å hjelpe andre, forteller en engasjert Per Jostein Aarsand.

«Carl Fredriksens transport» omhandler noen iskalde vinteruker i 1942, da det nesten daglig gikk flyktningetransport langs den gamle gruslagte Trondheimsveien, over Gjelleråsen, og til friheten i Sverige.

– Tyskerne strammet grepet, og det var et stort behov for å komme seg unna, spesielt for milorg-soldater og jøder.

Avgangene gikk først fra Carl Berner, men ble etterhvert flyttet til Grefsen, Vollebekk (da: Wollebekk) og Grorud fordi det ble for risikabelt i sentrum.

I løpet av rundt seks uker ble nesten 1000 personer fraktet til Sverige via ruten, og Aarsand har samlet en rekke dramatiske øyenvitneskildringer.

– Revolvere, tyske patruljer og branner på lasteplanet. Hver eneste tur var nervepirrende for både flyktningene og de som hjalp dem.

Ikke alle historiene har en lykkelig slutt heller. Aarsand forteller blant annet om et tsjekkisk barn som hadde blitt hentet til landet av Nansenhjelpen, og som en tid bodde på barnehjemmet Maria Dehlis Minde.

– Transporten ble stanset på Lillestrøm, og derfra bar det til Bredtvet fengsel. Derfra ble de deponert til Auschwitz-Birkenau.

Aarsand sier han blir ekstra grepet av disse historiene.

– Jeg har barn selv, og å høre om disse ulykkelige krigsskjebnene gjør virkelig vondt.

Røtter i Groruddalen

«Carl Fredriksens transport» er sluttproduktet av Per Jostein Aarsands ettårige arbeidsstipend kalt «Røtter i Groruddalen». Han er selv oppvokst på Stovner og Haugenstua, og har merket at man ikke har det samme forholdet til historien som man ofte har på mindre steder.

– Derfor mener jeg det er så viktig å samle sammen disse. Fortellinger og historie gir røtter og skaper fellesskap.

Aarsand valgte å fokusere på krigshistorien i dette prosjektet, og fant raskt mange enkelthendelser, men uten noen rød tråd.

– Så var jeg på Bjerke Bibliotek sammen med Groruddalen historielag, hvor en dame fortalte at hennes far drev rømlingtransport fra gartneriet på Carl Berner.

Dermed var frøet sådd til forestillingen «Carl Fredriksens transport», og arbeidet med å samle alle historiene kunne virkelig begynne.

– Jeg har lett mye i gamle arkiver, men den viktigste kilden har vært alle intervjuene jeg har gjort med folk i Groruddalen. Det er utrolig fint å kunne høre folk fortelle sine historier.

Samtidig er han brennende opptatt av historien, og tror den kan være et uvurderlig hjelpemiddel for å ikke gjenta sine feil.

– Disse fortellingene fant jo sted for 70 år siden, men man kan fort trekke paralleller til ting vi ser den dag i dag.

Les hele saken i vår papiravis og eAvis.

Siste nytt i Kultur

Vinteren slo tilbake

Groruddalen våknet opp til full vinter på mandag.

Klar for missefinale

Yasmin Osee Aakre (27) er videre til finalen i Miss Norway andre året på rad. Nå er hun forberedt på å gi alt for å nå helt til topps.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

Har eldres <BR>helse i fokus

Rødtvet seniorsenter er opptatt av livskvalitet, hvor ernæring og sosiale relasjoner er viktige punkter. Nå skal sentrets frivillige og brukere få servert mat og foredrag som et hjelpemiddel på veien.

Furusetspeiderne <BR>lager dragefestival

Det blir drager og gratis bøker når Furusetspeiderne kommer til Furuset kirke.