Veien til friheten

Veien til friheten

GRAVD: Per Jostein Aarsand
 har gravd i historien til Groruddalen.

Per Jostein Aarsand har gravd i historien for å finne Groruddalens røtter, og det arbeidet har nå kulminert i forestillingen «Carl Fredriksens transport», som forteller om flyktningetransporten gjennom dalen og over Gjelleråsen.

Skrevet av:

– Dette handler om helt helt vanlige folk som var villige til å risikere livet for å hjelpe andre, forteller en engasjert Per Jostein Aarsand.

«Carl Fredriksens transport» omhandler noen iskalde vinteruker i 1942, da det nesten daglig gikk flyktningetransport langs den gamle gruslagte Trondheimsveien, over Gjelleråsen, og til friheten i Sverige.

– Tyskerne strammet grepet, og det var et stort behov for å komme seg unna, spesielt for milorg-soldater og jøder.

Avgangene gikk først fra Carl Berner, men ble etterhvert flyttet til Grefsen, Vollebekk (da: Wollebekk) og Grorud fordi det ble for risikabelt i sentrum.

I løpet av rundt seks uker ble nesten 1000 personer fraktet til Sverige via ruten, og Aarsand har samlet en rekke dramatiske øyenvitneskildringer.

– Revolvere, tyske patruljer og branner på lasteplanet. Hver eneste tur var nervepirrende for både flyktningene og de som hjalp dem.

Ikke alle historiene har en lykkelig slutt heller. Aarsand forteller blant annet om et tsjekkisk barn som hadde blitt hentet til landet av Nansenhjelpen, og som en tid bodde på barnehjemmet Maria Dehlis Minde.

– Transporten ble stanset på Lillestrøm, og derfra bar det til Bredtvet fengsel. Derfra ble de deponert til Auschwitz-Birkenau.

Aarsand sier han blir ekstra grepet av disse historiene.

– Jeg har barn selv, og å høre om disse ulykkelige krigsskjebnene gjør virkelig vondt.

Røtter i Groruddalen

«Carl Fredriksens transport» er sluttproduktet av Per Jostein Aarsands ettårige arbeidsstipend kalt «Røtter i Groruddalen». Han er selv oppvokst på Stovner og Haugenstua, og har merket at man ikke har det samme forholdet til historien som man ofte har på mindre steder.

– Derfor mener jeg det er så viktig å samle sammen disse. Fortellinger og historie gir røtter og skaper fellesskap.

Aarsand valgte å fokusere på krigshistorien i dette prosjektet, og fant raskt mange enkelthendelser, men uten noen rød tråd.

– Så var jeg på Bjerke Bibliotek sammen med Groruddalen historielag, hvor en dame fortalte at hennes far drev rømlingtransport fra gartneriet på Carl Berner.

Dermed var frøet sådd til forestillingen «Carl Fredriksens transport», og arbeidet med å samle alle historiene kunne virkelig begynne.

– Jeg har lett mye i gamle arkiver, men den viktigste kilden har vært alle intervjuene jeg har gjort med folk i Groruddalen. Det er utrolig fint å kunne høre folk fortelle sine historier.

Samtidig er han brennende opptatt av historien, og tror den kan være et uvurderlig hjelpemiddel for å ikke gjenta sine feil.

– Disse fortellingene fant jo sted for 70 år siden, men man kan fort trekke paralleller til ting vi ser den dag i dag.

Les hele saken i vår papiravis og eAvis.

Siste nytt i Kultur

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Folkefest med kronprinsparet

I dag blir det bålkos
med kronprinsparet

 • Kronprinsparet

På mandag kommer kronprinsparet til Bydel Bjerke. Det hele starter på Kulturhuset Veitvet før det ender opp med folkefest ved Isdammen på Årvoll.

 
Provokativ feminisme <BR>og nye briller

Provokativ feminisme
og nye briller

 • Pilen

Feminisme er et kontroversielt tema, og veldig mange som identifiserer seg som en feminist får mye tyn for det. For omtrent et år siden i dag fant jeg ut at jeg er feminist.

Teller ned til Stovnergalla

Teller ned til Stovnergalla

 • Stovner bydel

I morgen skal Stovner bydel dele ut sine frivilligpriser i fem kategorier. Randi Flaten er nominert til årets ildsjel - og er veldig spent.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

Kunst for vennskap

Kunst for vennskap

 • Barn

Gjennom prosjektet «Skup» har elevene på Furuset skole laget en forestilling om vennskap og kontraster.

Fremhever skolen <BR>med festival

Fremhever skolen
med festival

 • Festival

Kuben videregående skole gjentok fjorårets «Kubenfestival» med lokale artister og dansere. Festivalsjefen ser på det som en fin mulighet til å vise fram skolen.

 
Stovnerkameratene

Stovnerkameratene

Jon Henry Martinsen fra Stovner Frisbeeklubb og Espen Myrbakken fra Rommen SK roser den positive utviklingen i Bydel Stovner. De har begge lang farstid i området, og er nå nominert til idrettsprisen.

Festivalprogrammet tar form

Lindebergfestivalen planlegges

Flere stjerner er
allerede på plakaten

 • Festival

Den folkekjære artisten Benedicte Adrian er blant dem.

Vinterlek for bedre språk

Vinteraktiviteter
for bedre språk

 • Barn

Vinteraktiviteter som skilek og aking hjelper elevene på Vestli skole med å få større språkforståelse og fremme den sosiale kommunikasjonsferdigheten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!