Den fremste identitetsskaperen i dalen

Den fremste identitetsskaperen i dalen

 

- Akers Avis Groruddalen er det beste eksempelet på at en lokalavis er den fremste identitetsskaperen i et nærmiljø, sier Erling Lae (H) - byrådslederen som brukte redaktør Hjalmar Kielland som rådgiver i forbindelse med bydelsreformen - og som mener Romsås vil bli byens nye in sted i fremtiden.

- Erling Lae og Hjalmar Kielland riktig koser seg når de går gjennom arkivene med gamle avisutgaver i kjelleren til Akers Avis Groruddalen.

- Det er noen og enhver som har forandret seg i løpet av årene, smiler Lae, da han ser både seg selv og gode politiske medarbeider og motstandere på trykk gjennom flere årganger av lokalavisen.

- Dere har klart å sy sammen de enkelte områdene i dalen til en enhet og blitt den fremste identitetsskaperen. Det står det enorm respekt av, sier Lae.

Hadde det ikke vært for avisen ville man høyst sannsynlig ha tenkt på de enkelte områder i dalen som «et eller annet sted i Aker». Ringvirkningene av Akers Avis Groruddalens tilstedeværelse og arbeid kan ikke overvurderes. Uten den helhetstenkningen avisen har skapt ville heller ikke Groruddals-satsingen blitt en realitet, slår byrådslederen fast.

En uformell rådgiver

Groruddalen var åstedet for en enorm tilflytning i løpet av få år, og ble det eneste holdepunktet man kunne henvende seg til og få informasjonen fra.

- Slik er det fortsatt. En lokalavis er viktigere enn noensinne. Ser man på Oslo under ett er det nå 100.000 mennesker som hvert år er på flyttefot innenfor byens grenser. Det er like viktig i dag å fort finne tilhørighet dit man flytter. En lokalavis som Akers Avis Groruddalens blir våre dagers torg og møteplass. Identitetsskaperen og innpasset til det nye stedet man kommer til, mener Lae.

Han er imponert over at avisen er uavhengig og ikke tilknyttet et stort norsk eller internasjonalt medieselskap, og at samme mann har sittet i redaktørstolen i 50 år.

 - Det er unikt. Jeg kjenner ikke til noe annen som har klart det, sier Lae, som aldri var i tvil om hvem han skulle henvende seg til i forbindelse med bydelsreformen for seks år siden.

- Vi brukte bevisst Kiellands lokalkunnskaper. Han ble en uformell rådgiver vi kunne snakke med om Groruddalen. Han var spesielt opptatt av at dalens identitet ikke skulle rives minnes Lae.

Dalen under huden

- Han er selve personifiseringen av Groruddalen. Mannen som har gitt dalen dets navn, skapt begrepet. Hvis et eller annet i mitt arbeid angår dalen har jeg fort Kielland er på tråden - og det  kommer alltid noe godt ut av de samtalene.

Alltid gode råd - og han må bare fortsette med å ringe, humrer Lae.

- Han utstråler en enestående stolthet over dalen. Du må være stolt av noe for å få ting utrettet og skape en positiv utvikling. Hvis ikke innbyggerne er stolte over stedet de bor på, blir det et område ingen vil bo. Da flytter man. Men jeg vet det er få flytter når de først har fått dalen under huden. Akers Avis Groruddalen har mer enn noe annet bidratt til stoltheten, understreker Lae.

High society på Romsås

Erling Lae har aldri bodd i dalen - fordi han ikke fikk boligen han søkte på Romsås.

- Det er jeg lei meg for. Jeg mener Romsås er det mest undervurderte området i byen. For ikke lenge siden tok jeg med en gruppe deltakere på en internasjonal bykongress i Oslo opp til Romsås og Tiurleiken Borettslag. De ble helt målløse og konstaterte at det er noe av det flotteste de har sett. De hadde aldri tidligere sett en slik kombinasjon av boligblokker, store leiligheter, balkonger, praktfull utsikt, nærhet til naturen, skole, barnehage, lekeplasser, idrettsanlegg og offentlige kommunikasjonsmuligheter. De spurte meg faktisk om dette var et high society-område, sier Lae.

Han er overbevist om at Romsås i fremtiden, om 20 til 30 år vil bli det nye in stedet i hovedstaden.

- Alt som er halvgammelt er litt uspennende. Men bare vent og se. Når det blir ytterligere pusset opp her i årene fremover vil det ta av. Fremtidens mennesker som ikke vil ha tid til å stelle eget hus og have kommer til å innvadere Romsås. De vil ha det praktisk og grønt - med utsikt fra det stedet i Oslo du best kan nyte solnedgangen over hovedstaden - og med Akers Avis Groruddalen som den beste informasjonskilden på hva som skjer utenfor kjøkkendøren, sier Lae.

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.