ANNONSE

Det er noe magisk ved Grorud kirke

Det er noe magisk ved Grorud kirke

 

Når artistene i den tradisjonelle «Stille natt, hellige natt»-konserten ankom­mer Grorud kirke skjer det noe med dem - ikke minst fordi ekteparet Arne og Signe Carlsson tar i mot med åpne armer.

- Det er ikke mulig å forklare noe slikt. Men vi merker det med en gang vi kommer inn bak granittmurene. En god ånd, så mye varme - og så Arne og Signe, da, smiler Rune Larsen.

 

Det perfekte vertskap

Tor Arne Ranghus fra Tara Management, som står for produksjonen av konsertturneen, er ikke sikker på hvor mange ganger de har besøkt Grorud kirke.

- Jeg tror det er 20. gangen. Vi var ikke her de to tre første årene vi hadde turneen. Men hver gang har Arne og Signe tatt så godt vare på oss. De er det perfekte vertskap, sier Tor Arne.

- De tar i mot, de pynter bordet i siderommet her og legger alt til rette. I år betyr det ekstra mye siden vi har to konserter på samme kveld, sier Rune.

 

Arnes omelett

Arne, er fremdeles kirketjener i Grorud kirke og klokker på Høybråten. Han og Signe er like glade for å treffe artistene som de er å treffe dem.

- Vi har vært til stede ved alle konsertene. Dette er noe vi ikke vil gå glipp av, sier Signe.

Hun og Arne sitter og slapper av inne på kontoret, vel vitende om at alt er lagt til rette og i orden for de besøkende artister. I år har de også fått hjelp av døtrene Siv og Lillen.

De serverer avisens utsendte en kaffekopp eg en brødskive med omelett.

- Dette er hva vi kaller Arnes omelett - det er vanligvis turmaten vår, smiler Signe.

Det smaker bokstavelig talt himmelsk der inne på kirkekontoret.

 

Noe magisk med kirken

Det er første gang «Stille natt, hellige natt»-konserten fremføres to ganger på rad i Grorud kirke. Artistene er spente på om kirken vil fylles på konsert nummer to.

Men det trengte de ikke være: det var kun noen få sitteplasser igjen da andre konsert startet. På den første var det på tradisjonelt vis så fullt at det nesten måtte ha vært fare for at folk datt ned fra galleriet!

Akers Avis Groruddalen sitter sammen med artistene på rommet som Arne og Signe har stelt i stand mellom de to konsertene. Nå vil vi vite hva som er så spesielt med Grorud kirke - for det er vel ikke sånn at det er noe de sier i hver eneste kirke de synger i?

- Det kan jeg forsikre deg om at det ikke er. Det er ganske enkelt noe magisk med denne kirken. For det første er det mottakelsen vi får her - og så er det publikum. Det er ganske enkelt et annet slags publikum. Det må være noe spesielt med dalens befolkning, Jeg har ingen annen forklaring, smiler Rune.

 

Etter konserten i Grorud kirke i fjor, da Torstein Sødal var med for første gang sa han følgende til lokalavisen:

- Jeg hadde ingen anelse om at det var en slik elektrisk stemning i kirken. Det var rent magisk - publikum dro det beste ut av oss. Jeg følte det nesten som om jeg kunne fly. Rune, Anita og Marian pratet mer og mer om Grorud kirke jo nærmere vi kom. Nå skjønner jeg hvorfor de har vært så begeistret.

Torstein var like begeistret i år.

Gitarist Olav Torget begynner å snakke om akustikken i kirken som alle skryter av.

- Men det er mer enn som så. Det er selve arkitekturen, hvordan kirkerommet er formet som gjør det spesielt. Det blir en egen klangfarge her. Lyst og åpent og det «gjaller ikke i kjerka». Vi blir ikke borte i klangen. Det er rett og slett perfekt, slår Olav fast.

 

En praktfull stund

- Denne kirken gir inspirasjon. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hørt Tor Endresen synge, det gjelder også i Grorud kirke - og han synger alltid bra - men det han leverte i dag var noe av det beste jeg har hørt fra gutten. Jeg er overbevist om at det er kirken og omstendighetene som gjør det, sier Tor Arne.

Tor Endresen ga da også tilhørerne en praktfull stund med sangen «Koppången».

- En nydelig sang. En beskrivelse av et øyeblikk der og da. Det er en flott beskjed i teksten. Det er en vidunderlig sang som det er en stor glede å få synge. Og det er sant som Tor Arne sier - kirken gir inspirasjon, sier Tor.

Han var tilbake i år etter å ha overlatt plassen til Torstein Sødal i fjor. Mens det er Anita Skorgan - etter hvert vår egen grorudjente - som ikke var med i år grunnet andre engasjementer.

Men hvordan var det for Tor å ikke få synge selve konsertens praktnummer - «O Helga Natt»?

- Det er helt greit, jeg har jo så mange flotte sanger jeg får synge likevel, og når det er Torstein som overtar er det bare bra. Hans sang­stil er nærmere den klassiske versjonen av Jussi Björling. Og du verden som han synger den, sier Tor.

Han legger til at det å synge «O Helga Natt» er den vakreste reisen man kan begi seg ut på som sanger.

Og sangen ble nok en gang et høydepunkt.

Fra Rune Larsens lille bibeltekst fra Juleevangeliet, via Olav Torgets dempede gitarspill, til Torstein nærmest kommer svevende inn i kirkerommet og leverer en utgave av den legendariske sangen så vi ser at tårene triller blant publikum.

Og med kapellmester Olav Rydningens akkompagnement mens sangen nådde de øverste kraftfulle toner, ble det nok et magisk øyeblikk på Grorud - fulgt av stående applaus.

 

Vennlig vesen

Samtlige artister som er med på årets konsertturné har vært med før. Men det er første gang de kan kalle kvartetten for «en engel og tre vise menn»! Og engelen er selvsagt Marian Aas Hansen.

- Det er helt greit at jeg er eneste jente, jeg er vant med det. Det er et manndominert yrke jeg befinner meg i, smiler Marian.

Dessuten blir hun som eneste kvinne i ensemblet den med mest fremførelser i løpet av konserten. Og det er bare bra, for Marian er en artist som bare blir bedre og bedre. En praktfull sangerinne, og et praktfullt menneske. Sjelden møter en journalist et mer imøtekommende og vennlig vesen enn nettopp Marian.

Konsertturneen som gjennomføres hvert år i førjulstiden har naturlig nok mange budskap som hører den tiden til, og det er naturlig at man holder konsertene i kirker.

- Det faller seg naturlig, men det som er fint er at vi trekker folk som vanligvis ikke går i kirken. Det er viktig at kirkene åpner opp for mer enn gudstjenester, sier Rune.

-      Det er vidunderlig å få opptre i kirker - det føles bare riktig, slår Tor fast.

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

ANNONSE
Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
ANNONSE