Et menneskeras: fra bygd til by

Det er all grunn til å føle en stolthet over dette landskap som med sin byelv ga liv og muligheter for det bysamfunn som ble etablert mellom Alna og Hovinbekken i Bjørvika - for tusen år siden.

Skrevet av:

Men hva var det som gjorde at Groruddalen ble liggende som det store ubebygde kulturlandskap.  En av byens ordførere, Brynjulf Bull, sa engang , ganske visst i humorstiske vendinger, at det kanskje kunne ha  noe med beskrivelser som Røverkollen og Rankollen. Det var lange øde strekninger og man følte seg kanskje litt utrygg i et miljø med så mye farende folk langs veiene.

Det sies at  vår store forfatter Johan Falkberget utstyrte seg med revolver da han  på sene kvelder gikk hjem fra Grorud jernbanestasjon over Romsåssletta, på vei til sin bopel i Fossumkrysset.

All tilflytting av arbeidskraft til fjellet kunne nok føre til uro, og det var vel ikke  noe å si på at man etter en hard arbeidsuke lot seg friste av en øl.  Og bryggeriene gjorde det enkelt for karene da de plasserte sine ølvogner på Grorud torv når arbeiderne var på vei hjem lørdagen. Men bryggeriene møtte motstand fra en aktiv pastor Johannes Blaauw, som soknepresten i Østre Aker sendte til Grorud for å roe gemyttene, det gjorde nok også nærværet av de mange avholdsforeningene - og ikke minst det forhold at konene selv begynte å gå og hente lønningene på arbeidsplassen, i forkant!

Det vokste fram en kultur i de små tettstedene over hele dalføret, mellom gårdene, gjennom foreningsvirksomhet som samlet folk i kirke og misjonssammenheng, i hagebruk og velarbeid, samvirkeforeninger og ikke minst politiske partilag. Vi kjenner historien gjennom utviklingen av de forskjellige områder hvor den samfunnspolitiske settingen langt på vei er avspeilet fram til vår tid.

Hvem tok så vare på overleveringen og formidlet det videre til nye generasjoner.  Mye av dette kom fram i jubileumsskrifter og annet.  Man hadde sin velavis fra 1928 med tyngdepunkt i Bryn-området, mens mange som bodde øverst i dalen følte en mer naturlig tilhørighet mot Lillestrøm, mot partipressa der.  Trygve Lie var en av dem.

På samme måte som Groruddalen kan registrere å ha gjennomlevd norgesbistoriens største leiras, 8000 år tilbake i tid, har vi i  moderne tid gjennomlevd et menneskeras, et tilflytterras uten sammenligning i en størrelse som overgår alt annet i norgeshistorien.

Siste nytt i Lokalhistorie

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

 
Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

 
Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

 
– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Takker for seg

Takker for seg

Etter mange aktive år i styret til Groruddalen Historielag, trekker Jan Arne Tangerud seg nå ut. Men han vil fortsatt jobbe med årbøker og lagets bildedatabase.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!