Et talerør på godt og intet vondt

Et talerør på godt og intet vondt

 

- Uansett, samme hva slags sammenheng, har vi fått komme til orde i Akers Avis Groruddalen. Der har man alltid respektert oss og tatt våre saker på alvor, sier Rune Gerhardsen, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre og leder av Samferdsels- og miljøkomiteen.

- Selvfølgelig har vi også fått kritikk. Det skulle bare mangle. Negativ omtale er en del av hverdagen som politiker. Men det har aldri vært noen vonde ord. Kritikken er alltid saklig. Og er det saker som har blitt tatt opp og som har gått i mot våre synspunkter, har det vært gjennomtenkt og reflektert. Jeg kan ikke huske å ha opplevd noe som har vært trist i forbindelse med Akers Avis Groruddalen. I så fall hadde det kanskje vært fortjent, humrer Gerhardsen.

- Jeg vil karakterisere avisen som et talerør på godt og intet vondt, slår han konstant fast.

Kong Olav til Stovner

Til intervjuet med Gerhardsen bringer vi med et bilde som viser Kong Olav V, ordfører Albert Nordengen, boligutbygger Olav Selvaag - og en bydelsformann for Stovner med navn Rune Gerhardsen.

- Det husker jeg veldig godt. Det er faktisk eneste gang en konge har avlagt et bydelsutvalg et besøk - og jeg var tilfeldigvis bydelsformann som det het den gangen. Det var imidlertid et besøk av større betydning enn man var klar over. Det var ikke uten grunn at Kong Olav kom nettopp til Stovner. Kongen hadde gode rådgivere som så viktigheten av at han avla et besøk - i etterkant av den berømmelige Stovnerrapporten, sier Gerhardsen.

- Det var en forferdelig rapport som stigmatiserte stedet og beboerne. Det ble faktisk antydet at mennesker som bodde der ikke kunne lese. Det var så ille at folk tok søndagsturen til Stovner for å se på hva slags mennesker som holdt til der. Det var helt idiotisk. Men lokalbefolkningen knyttet nevene sammen og ga svar på tiltale. Mange foreninger ble etablert og det ble vekket en entusiasme uten like. Det ble til slutt bokstavelig kronet med et kongebesøk, minnes Gerhardsen.


Han trekker også fram Akers Avis Groruddalens betydning i denne sammenheng.

- Det samlende leddet som har åpnet spaltene for opplysning og omtale for all aktivitet innen alle slags organisasjoner, foreninger, lag og næringsliv. De har gitt et spillerom for alle aktører som savner sidestykke i det ganske land. Og så er det den herlige lokale hyllesten. Den alltid genuine lokale vrien. Jeg husker godt overskriften: "Groruddøler på topp i AUF". Jeg var leder og Sissel Rønbeck nestleder, smiler Gerhardsen.

Gitt dalen identitet

- I Norge vil vi ha sterke lokalaviser som spiller en betydelig rolle i lokalsamfunnet. Floraen av lokalaviser beviser det. Det var ikke Norge som var først ute med demokrati - men vi var først i verden med lokaldemokrati. I det byggverket har lokalavisene spilt en sentral rolle - og Akers Avis Groruddalen har vært den mest betydningsfulle i så måte. Her snakker vi om en avis og en redaktør som til og med har satt et eget navn på området avisen virker i. Avisen har gitt dalen en identitet som gjør at flere bydeler ser på den som en enhet. Slikt finnes ikke andre steder i hovedstaden. Jo da, man sier at man bor på Stovner, men ikke uten å legge til - "helt øverst i dalen". Dessuten er Groruddalen det eneste navnet på et lokalsamfunn som er kjent over hele landet, påpeker Gerhardsen.

Siste av sitt slag

Selv flyttet han til Stovner i 1971 og bodde der i 25 år, og legger ikke skjul på at han ble veldig glad i bydelen.

- Vi bodde i rekkehusene i Nedre Stovner borettslag. En fantastisk spennende tid hvor vi faktisk kunne sitte og se at det ble bygget et nytt hus hver dag. Rekke etter rekke. Vi satt i hagen og så byggene reise seg i åskanten på Romsås. I løpet av en syvårs periode flyttet det inn 20-25.000 mennesker på Stovner/Romsås. Nesten hele min generasjon innen AUF bodde der. De fleste fester blant oss foregikk i Groruddalen, smiler Gerhardsen, som lett identifiserer seg med dalen med dens typiske arbeiderstrøk og en sosialdemokratisk dominans.

Han blir ivrig når vi ber om en karakteristikk av redaktør Kielland.


- Et fyrverkeri ev en person. Pågangsmot og energi til tusen. Humørfylt og initiativrik. Du vet, historisk sett har det vært mange redaktører som har blitt like kjente som avisen. De har vært selve avisen. Den epoken er over - men Hjalmar Kielland består. Han er den siste av sitt slag - så dere får ta godt vare på ham. Og mine hjerteligste gratulasjoner med 50-års jubileet, sier Gerhardsen.

Siste nytt i Lokalhistorie

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

 
Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

 
Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

 
– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Takker for seg

Takker for seg

Etter mange aktive år i styret til Groruddalen Historielag, trekker Jan Arne Tangerud seg nå ut. Men han vil fortsatt jobbe med årbøker og lagets bildedatabase.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!