ANNONSE

Heltene i Groruddalen

Siden jeg fortsatt er den heldige leser av avisa fra min barndoms dal, fikk jeg forleden med meg 50-årsreportasjen om Akers Avis Groruddalen. På det store bildet inni avisa så jeg to av heltene fra min første tid i norsk presse: Margit og Hjalmar Kielland, skriver Jan Roaldset.

Tekst:

Publisert:

Med vilje nevner jeg frua først, for uten Margit i alle slags roller, i tykt og i tynt, hadde nok ikke redaktørdisponenten himself kunnet vise til den suksessen avisa vitterlig er blitt og motta heder og ære i foreningsliv og banketter.

Jeg tjente tusen kroner måneden og fikk Freia melkesjokolade og Kvikklunsj som overtidsmat oppunder deadline to kvelder i uka. Og hisset meg fra tid til annen opp over luselønna inne på redaktørens kontor. Slukøret forlot jeg bossen med et par hundrelapper i påslag med beskjed om at ungdommene sto i kø for å få prøvd seg i lokalavisa.

Han hadde jo rett, forretningstalentet fra Egersund. Jeg hadde fått mitt livs sjanse. Ble rekruttert som journalistlærling en dag jeg var innom for å høre om avisa ville støtteannonsere i en klubbavis vi drev for ungdom på Grorud. Dermed havnet jeg foran en utrangert Remington skrivemaskin, med grønne halvflak og pult med utsikt fra Veitvetsenteret mot sør. Jeg husker det som det var i går: Redaktør Kielland rev arkene ut av maskinen etter hvert som de var fylt med bokstaver og noterte sirlig ned rettelsene med sin svarte tusjpenn i naborommet. Deretter gikk manuskriptene i en konvolutt med bussen til Eidsvolds Blad.

Jeg fikk prøvd meg på alt i en liten lokalavis: Nyheter, fotografering, framkalling og kopiering (den gang mørkerom fortsatt fantes), redigering og uttegning av avissider, kaffekoking, annonsemottak, abonnementsklager, sentralbord og besøk i Eidsvolds Blad. En utrolig skole, som det er få forunt å oppleve i dagens profesjonaliserte og strømlinjeformede medieverden.

Oppdraget var ikke bare å fortelle om det som skjedde - eller kanskje burde ha skjedd. Jeg følte vi hadde et høyere kall: Å kjempe for Groruddalen og utvikle den nordøstlige delen av hovedstaden. Forsvare dalens interesser overfor ordfører Nordengen og i bystyresalen i Oslo rådhus. Vi var ikke uavhengige og profesjonelle journalister, som i dag, med distanse til kilder og lesere. Vi så på oss selv som emissærer for dalen. Vi skrev for at innbyggerne skulle få et bedre liv. Vi sloss for alt som kunne komme Groruddalen til gode.

Det er min fortid i dette høytidelige oppdraget som gjør Margit og Hjalmar Kielland til mine helter. For dem er avisa ikke bare blitt livsverket deres. Enda viktigere har det vært for de to å løfte Groruddalen opp på politikernes agenda, gjøre dalen attraktiv og spennende å bo i, gi innbyggerne en felles identitet.

Dere som i dag er groruddøler, står i takknemlighetsgjeld til disse to, som har gitt 50 år av sitt liv for lokalavisa i Oslos drabantbyland!

 

Jan Roaldset

Ansv. red./dir.

i Sandefjords Blad

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

ANNONSE
Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
ANNONSE