Heltene i Groruddalen

Siden jeg fortsatt er den heldige leser av avisa fra min barndoms dal, fikk jeg forleden med meg 50-årsreportasjen om Akers Avis Groruddalen. På det store bildet inni avisa så jeg to av heltene fra min første tid i norsk presse: Margit og Hjalmar Kielland, skriver Jan Roaldset.

Skrevet av:

Med vilje nevner jeg frua først, for uten Margit i alle slags roller, i tykt og i tynt, hadde nok ikke redaktørdisponenten himself kunnet vise til den suksessen avisa vitterlig er blitt og motta heder og ære i foreningsliv og banketter.



Jeg tjente tusen kroner måneden og fikk Freia melkesjokolade og Kvikklunsj som overtidsmat oppunder deadline to kvelder i uka. Og hisset meg fra tid til annen opp over luselønna inne på redaktørens kontor. Slukøret forlot jeg bossen med et par hundrelapper i påslag med beskjed om at ungdommene sto i kø for å få prøvd seg i lokalavisa.

Han hadde jo rett, forretningstalentet fra Egersund. Jeg hadde fått mitt livs sjanse. Ble rekruttert som journalistlærling en dag jeg var innom for å høre om avisa ville støtteannonsere i en klubbavis vi drev for ungdom på Grorud. Dermed havnet jeg foran en utrangert Remington skrivemaskin, med grønne halvflak og pult med utsikt fra Veitvetsenteret mot sør. Jeg husker det som det var i går: Redaktør Kielland rev arkene ut av maskinen etter hvert som de var fylt med bokstaver og noterte sirlig ned rettelsene med sin svarte tusjpenn i naborommet. Deretter gikk manuskriptene i en konvolutt med bussen til Eidsvolds Blad.

Jeg fikk prøvd meg på alt i en liten lokalavis: Nyheter, fotografering, framkalling og kopiering (den gang mørkerom fortsatt fantes), redigering og uttegning av avissider, kaffekoking, annonsemottak, abonnementsklager, sentralbord og besøk i Eidsvolds Blad. En utrolig skole, som det er få forunt å oppleve i dagens profesjonaliserte og strømlinjeformede medieverden.

Oppdraget var ikke bare å fortelle om det som skjedde - eller kanskje burde ha skjedd. Jeg følte vi hadde et høyere kall: Å kjempe for Groruddalen og utvikle den nordøstlige delen av hovedstaden. Forsvare dalens interesser overfor ordfører Nordengen og i bystyresalen i Oslo rådhus. Vi var ikke uavhengige og profesjonelle journalister, som i dag, med distanse til kilder og lesere. Vi så på oss selv som emissærer for dalen. Vi skrev for at innbyggerne skulle få et bedre liv. Vi sloss for alt som kunne komme Groruddalen til gode.

Det er min fortid i dette høytidelige oppdraget som gjør Margit og Hjalmar Kielland til mine helter. For dem er avisa ikke bare blitt livsverket deres. Enda viktigere har det vært for de to å løfte Groruddalen opp på politikernes agenda, gjøre dalen attraktiv og spennende å bo i, gi innbyggerne en felles identitet.

Dere som i dag er groruddøler, står i takknemlighetsgjeld til disse to, som har gitt 50 år av sitt liv for lokalavisa i Oslos drabantbyland!

 

Jan Roaldset

Ansv. red./dir.

i Sandefjords Blad

Siste nytt i Lokalhistorie

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

 
Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

 
Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

 
– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Takker for seg

Takker for seg

Etter mange aktive år i styret til Groruddalen Historielag, trekker Jan Arne Tangerud seg nå ut. Men han vil fortsatt jobbe med årbøker og lagets bildedatabase.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!