ANNONSE

- Historie gir tilhørighet til stedet der vi bor

- Historie gir tilhørighet til stedet der vi bor

 

- De fleste steder der det bor mennesker, gjør de det fordi de har bodd der i generasjoner. Slik er det ikke med Groruddalen. Her kommer vi fra alle Norges kanter - og alle vedens hjørner, sier dagens leder av Groruddalen Historielag, Bjørn H. Syversen.

- Men når det er sagt er det viktig å kjenne historien til det stedet der vi bor. Det bidrar til å føle tilhørighet til og stolthet over stedet, sier Syversen.

Og det er akkurat det historielaget har som sitt viktigste oppdrag: Å formidle lokal historie. Siden 1981, da historielaget ble etablert av redaktøren, har man drevet med dette. Historielaget er en av de første organisasjonene i dalen som fikk «Groruddalen» i sitt navn.

Akkurat nå arbeider  laget med et opplegg i samarbeid med Bydel Stovner der 4. klassetrinnet på alle bydelens barneskoler i tur og orden blir invitert til kulturhuset på Nedre Fossum gård. Der viser man gjenstander, blant annet gitt av den siste som bodde på gården, Torbjørn Fossum, ledsaget av lysbilder. I alt skal 400 elever gjennom dette opplegget i løpet av seks uker.

Egen årbok

- Ellers er vi opptatt med å vise fram  «de tause vitner» til folk som er interesserte. Det betyr rester av gårder, gamle bruer og andre minner fra tidligere tider.

- Vi viser også gjerne fram gamle steder som Sveiva Landhandleri. Det er overtatt av Statens vegvesen, som har gjort en flott jobb med å bygge møterom, soverom og et eget våtromsområde til bruk for sine ansatte som er på besøk i Oslo. I tillegg har man laget en egen utstilling med disk og hyller som viser hvordan landhandleriet i sin tid så ut, sier Syversen. Han er tilsvarende lite imponert over hva Oslo kommune har fått til med gamle Rommen skole, der forfallet råder.

Et viktig prosjekt for Grorud-dalen Historielag er arbeidet med årboka.

- Fra 1985, da den første boka kom ut, og fram til 1991, kom boka ut annet hvert år. Nå kommer den ut årlig, sier Syversen.

Boka inneholder litt av hvert fra alle dalens fire bydeler. Det er ikke menningen å skape et glansbilde dalen, selv om vi foretrekker å fremheve de postive sidene ved bydelene, og historielaget har høstet anerkjennelse fra historiske fagmyndigheter for sitt arbeid.

Et samlet Groruddalen

Boka er også et ledd i arbeidet med å holde Groruddalen samlet -  med hensyn til det historiske arbeidet. Det har ikke alltid gått like bra. For noen år siden brøt en del medlemmer ut og dannet et eget historielag på Hellerud.

- Men nå samarbeider vi utmerket, sier  Syversen.

Han er også glad for å ha et utmerket samarbeid med en av de store lokalavisene i Norge, både når det gjelder annonsering og forhåndsomtaler.

- Det avisen har betydd, og betyr alt for samholdet og samhørighetsfølelsen Grorud-dalen. Den dekker det meste av det som skjer i dalen og er populær langt utenfor dalens grenser, sier Syversen.

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

ANNONSE
Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
ANNONSE