Historisk villa ble mediehus

Historisk villa ble mediehus

 

Etter 30 år på Veitvet var tiden inne til å finne en mer sentral plass for avisen - og det fant man i en historisk villa på Grorud. Tilgjengeligheten til Veitvet var svekket med midtdeleren på Trondheimsveien, og på Grorud fant man det man søkte.

Mot slutten av 80-tallet hadde tyngdepunktet i dalen forflyttet seg oppover, og avisen hadde for lengst hadde etablert et servicekontor på Stovner. En annen grunn til forflyttingen var at Kielland på avisens vegne alltid hadde drømt om å finne en tilhørighet midt mellom alle markedssentrene, men uavhengig av dem.

Pusset opp

Det var et historisk hus, bygget i 1912, man flyttet til. Kjent under navn som Villa Glitre, Michelsenhuset og Doktorboligen. Husets storhetstid ble innledet da doktor August Michelsen flyttet inn med sin familie i 1920. Han var lungespesialist ved Glitre Sanatorium i Hakadal. I 1948 ble villaen kjøpt av BP (British Petroluem) og sjefen for flyavdelingen i BP, Per Devold, flyttet inn med sin familie. I 1967 flyttet familien ut og huset begynte å forfalle. Det ble kjøpt opp av kommunen i 1976. Huset var i ferd med å bli revet noen år senere da kommunen innlosjerte innvandrere der under kummerlige forhold - men så kom Akers Avis Groruddalen til unnsetning. Huset ble pusset opp fra bunnen av og omvandlet til et mediehus.


- Det ble fullstendig renovert innvendig, men fasaden ble beholdt uten forandringer siden det er et verneverdig hus man er forpliktet til å holde i orden. Det er imidlertid et upraktisk hus å drive avis i. Det er ikke tilrettelagt for en avisredaksjon - men slikt har aldri vært til hinder for oss i Akers Avis Groruddalen. Historikk i veggene og tilhørighet til dalens historie betyr mest.

Det gir samtidig befolkningen en symbolsk påminnelse om at avisen tilhører distriktets røtter, sier Kielland, som er bevisst på avisens historiske forankring.

- Da vi endelig flyttet inn var det ikke første gang en avisredaksjon tok tilholdssted bak veggene. Under Den andre verdenskrig ble det trykket illegale aviser her. Og man visste å holde det skjult for tyskerne. Da nyhetssendingene fra London, som var grunnlaget for de trykte illegale ord, startet, ble hundene sluppet ut i hagen. Ingen kunne nærme seg huset uten at de firbente varslet eventuelle ankomster - så man jobbet ganske trygt der, forteller Kielland.

Moderne og fremtidsrettet

I snart 20 år har Akers Avis Groruddalen fortsatt sitt arbeid til glede for dalens befolkning i det historiske bygget. Nye tider, nye utfordringer, nye hjelpemidler. Internett, TV og radio i en digital hverdag. Det er en moderne mediebedrift på historisk grunn. Og at samme mann sitter i redaksjonstolen i en moderne og fremtidsrettet avis, som den gang avisen ikke en gang hadde en telefon, er i seg selv oppsiktsvekkende. Akers Avis Groruddalen og Hjalmar Kielland er i seg selv speilbildet på den ruvende utviklingen dalen har gjennomgått. Det har vært avis og folket hånd i hånd i 50 år. Det er et livsverk uten sidestykke i norsk avishistorie som fremdeles er høyst levende i det hvite huset.

- Til syvende og sist handler en lokalavis om deg og meg, hva som skjer blant oss og som påvirker våre liv. En identitetsskaper som gjør deg stolt av hvor du kommer fra eller hvor du velger å etablere deg. I en forvirret og heseblesende verden med millioner av inntrykk, trengs det mer enn noen gang en formidler på din hjemlige grunn, med historiske røtter og unike kunnskaper som gir hva du søker. Vi skal fortsette å hjelpe til med å utvikle dalen og få et likeverdige forhold som Oslo ellers, en fellesarena å boltre oss på - men innholdet av aktivitetene  greier vi å skape selv.

Siste nytt i Lokalhistorie

Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

  • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

 
Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

 
Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!