Industrihistorie fra det gamle Grorud

Industrihistorie fra det gamle Grorud

 

Jon-Ivar Iversen tar farvel med maskinparken i det som siden 1943 har vært Kvikk-Trykk på Grorud. Nå ryddes lokalene i tyskerbrakka ved idrettsplassen. Her i matsalen til de tyske soldatene har trykkeriet holdt til siden 60-årene.

Onkelen, Ragnvald Johansen, startet sitt enmannsforetak i kjelleren i Grorud Folkets Hus oppe i svingen ved Trondheimsveien, siden flyttet han ned i det første huset til Grorud Samvirkelag, da samvirkelaget flyttet inn i sitt nye, store mursteinrøde bygg like ved. Senere flyttet Ragnvald til en av de gjenstående tyskerbrakkene fra krigen. Like ved løpebanen. Det passet godt for en som var formann i Grorud Idrettslags friidrettsgruppe i mange år. - Det er et ganske spesielt lokale. Veggene er fylt med motiver fra tyske byer som soldatene har malt. Det ligger kunsthistorie i disse veggene, mener Jon-Ivar, som håper at bydelen som nå overtar lokalet tar vare på disse minnene.Etter Ragnvald Johansens bortgang har trykkeriet vært drevet av datteren Lisbeth og nevøen Jon-Ivar. Lisbeth gikk etter hvert over i annet arbeid, og det er Jon-Ivar som har tatt vare på Kvikk-Trykks kundemasse alene.- Nå er jeg 67 år og avslutter min yrkeskarriere på Grorud. Maskinparken er solgt til oppkjøpere fra Askim, og maskinene havner sannsynligvis i Sør-Amerika. Der ligger de en generasjon etter oss.Jon-Ivar bosatte seg i Nittedal, her har han verv i idretten og vil få bedre tid til å skjøtte disse. Kontakten med Grorud opprettholdes gjennom medlemskapet i godtemplarlaget. Konstaterer han.jlk

Siste nytt i Lokalhistorie

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

 
Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

 
Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

 
– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Takker for seg

Takker for seg

Etter mange aktive år i styret til Groruddalen Historielag, trekker Jan Arne Tangerud seg nå ut. Men han vil fortsatt jobbe med årbøker og lagets bildedatabase.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!