Gutten som vendte hjem

 Gutten som vendte hjem

RUNDER 70: Veteran i Akers Avis Groruddalen, Rolf Kristiansen (f.v.), fyller år på tirsdag. Her står han sammen med avisens redaktør, Hjalmar Kielland.

Etter å ha vært lærling i Akers Avis Groruddalen, var tiden moden for å utforske resten av verden. 40 år senere bestemte Rolf Kristiansen seg for å returnere til «faderhuset».

Året var 1969 da Rolf Kristiansen steg inn i lokalene til Akers Avis Groruddalen – på jakt etter å teste ut sine skriveferdigheter. Det skulle han lykkes med. Etter en tid som lærling i avisen, dro han ut på en lang livsreise, men endte i 2007 tilbake i avishuset – som da hadde flyttet fra Veitvet til Grorud.

– Da jeg kom tilbake til avisen etter 40 år, var det fortsatt mange som visste hvem jeg var når jeg var ute på oppdrag. Jeg føler meg priviligert som er i stand til å være yrkesaktiv og være i et miljø hvor jeg alltid er blitt tatt godt imot, forteller Rolf Kristiansen.

Rolf er gutten som vendte hjem til Groruddalen og som endte i faderhuset. Han fant seg til rette som en godt voksen mann og er «still going strong» som 70-åring, smiler redaktør Hjalmar Kielland i Akers Avis Groruddalen.

I barndomsårene

På tirsdag fyller Rolf Kristiansen 70 år. Livet hans startet på Sinsen. Sammen med sin far, mor og fire år eldre søster vokste han opp med Sinsen kino som nærmeste nabo. I dag er de gamle kinolokalene blitt til en Kiwi-butikk. Kristiansen bodde her helt fram til han ble 14 år gammel. Da flyttet hele familien inn i Groruddalen, nærmere bestemt Økernbråten.

– Jeg gikk på Rosenhoff skole fra 1953 til 1960, og jeg husker at jeg likte meg på skolen, forteller Kristiansen.

Han ble oppdaget i skolegården for å ha et talent for håndball. Dermed ble Kristiansen rekruttert til Refstad håndballag hvor han blant annet møtte Bjørn Riegel – mannen som introduserte den moderne håndballen for Norge.

Antallet scoringer økte med Riegel og hans team, smiler Kristiansen.

Håndball-spilleren

På denne tiden kunne man lese om hvordan Refstad representerte morgendagens håndball. Kristiansen var for øvrig også innom Oslo Håndballklubb og håndballaget på Årvoll, og han fortsatte fram til fylte 65 år. Men han satset aldri på en proffesjonell håndballkarriere. Ikke fordi han ikke var god nok, men fordi hans far var opptatt av at Kristiansen fikk seg en skikkelig utdannelse. Etter hvert begynte han også å dømme håndball – noe han har gjort helt fram til i sommer.

– Selv var faren min håndverker og min mor var hjemmeværende. De ville jeg skulle ta en akademisk utdannalse, og det å spille profesjonell håndball ville ha krevd alt for mye tid.

Kristiansen endte derfor opp på realskole og senere gymnas på Sinsen. En kompis overtalte ham til å bli en del av russens hovedstyre. Og det ble han.

Klar for militæret

I russetyret ble Kristiansen kjent med journalist Oddvar Stenstrøm. Radarparet – som de etter hvert ble – var de eneste to i styret som hadde bakgrunn fra Oslos østkant.

Vi kom begge fra Groruddalen, mens resten av hovedstyret besto av folk fra vestkanten. Det var et stort skille på den tiden, men jeg har bare gode minner. Vi var en sammensveiset gjeng, minnes Kristiansen.

Etter videregående skole fant han veien til befalsskolen på Heistadmoen i Sør-Norge. Her gikk han på skole det ene året, mens han det andre året ble sendt ut i plikttjeneste ved Brigaden i Nord-Norge.

Deretter var Kristiansen klar for å sitte på skolebenken igjen. På universitetet tok han mellomfag i psykologi, statsvitenskap og historie. Men på denne tiden ante ikke Kristiansen hva han egentlig ville bli.

Hjerte for pennen

Jubilanten har alltid hatt sansen for å skrive. Og han har en god penn.

– Det å skrive lå mitt hjerte nært, og det gjør det den dag i dag, smiler Kristiansen.

Derfor var han ikke så vanskelig å overtale da Oddvar Stenstrøm kontaktet ham etter studietiden. Han hadde selv planer om å studere journalistikk, og tenkte at Kristiansen kunne passe bra til å erstatte ham i Akers Avis Groruddalen.

– I 1969 ble jeg altså lærling i Akers Avis Groruddalen. Der var jeg fram til 1971.

Det ble mye håndball i startfasen. Etter hvert skrev han om det meste og møtte Groruddalens mange «høvdinger» på den tiden, blant andre Olav Krogseth og Johnny Svorkmo.

– Jeg husker jeg fikk oppdrag å skrive om den siste stasjonsmesteren på Grorud stasjon. Det var en svenneprøve som lærling, ler Kristiansen.

Les hele saken i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Kultur

Har eldres <BR>helse i fokus

Har eldres
helse i fokus

 • Seniorsenter

Rødtvet seniorsenter er opptatt av livskvalitet, hvor ernæring og sosiale relasjoner er viktige punkter. Nå skal sentrets frivillige og brukere få servert mat og foredrag som et hjelpemiddel på veien.

Furusetspeiderne <BR>lager dragefestival

Furusetspeiderne
lager dragefestival

Det blir drager og gratis bøker når Furusetspeiderne kommer til Furuset kirke.

«Løvenes Konge» <BR>på Granstangen

«Løvenes Konge»
på Granstangen

 • Teaterfestival

Elevene fra sal og scene på 9. trinn sørget for at «Simba» og «Mufasa» inntok Granstangen skole da de tok for seg «Løvenes Konge» på skolens egen teaterfestival.

 
Utviklet egen app - vil nå toppen

Groruddalsprosjekt til norgesmesterskap:

Utviklet egen app - vil nå toppen

Ungdommene Thomas Aleksander, Luveen, Henrik og Toralf er klare for NM i Ungdomsbedriftstyring, som en del av Ungt Entreprenørskaps Oslolag. De skal stille med appen «Stovner Hub».

Barnas store sjakkturnering

Barnas store sjakkturnering

 • Sjakk

For tredje år på rad arrangerte Rødtvet sjakk Barnas Grand Prix-turnering på Rødtvet skole.

Musikalske talenter <BR>i Grorud kirke

Musikalske talenter
i Grorud kirke

 • konsert

Da Smutten musikkstue arrangerte sin første vårkonsert i Grorud kirke, ble musikalske venner invitert.

 
 Til Oslo Open

Kunstner fra Tonsenhagen

Til Oslo Open

 • Kunst

Oslo Open kommer til østsiden av byen 23. april. Da skal Anny Langer fra Tonsenhagen være blant deltakerne.

Hvem har tatt Stiggas OL-medalje?

Akers Avis Groruddalens påskekrim 2017:

Hvem har tatt Stiggas OL-medalje?

 • Påskekrim 2017

I flere år har Akers Avis Groruddalen presentert en påskekrim. Denne gangen er det OL-gutten Stig-André «Stigga» Berge som leter etter sin OL-medalje som har blitt stjålet. Han har fire mistenkte i kikkerten. Finner du ut hvem tyven er?

Med korset på ryggen

Fra Høybråten til Stovner:

Med korset på ryggen

 • Påske

Langfredag i Groruddalen betyr korsvandring til Stovner kirke. I år var det derimot store forandringer i det tradisjonsrike opplegget, for denne gangen gikk turen fra Høybråten via Haugenstua.

 
– Bruk marka i påsken

– Bruk marka i påsken

 • Lillomarka

Bjørn Larsson har vært med Lill-O-Dilten siden oppstarten, og selv i den voksne alder av 92 år har han hjulpet til med å sette ut poster også denne gangen. Nå oppfordrer han groruddølene til å ta turen opp i Lillomarka i påsken.

23 år og starter egen bedrift

23 år og starter egen bedrift

 • Skjønnhet

Stine Hellstrøm (23) har det travelt med forberedelser i påsken. Påskedagene brukes nemlig til siste finpuss av hennes nye skjønnhetssalong på Høybråten.

Lærer bort selvforsvar - der folk er

Lærer bort selvforsvar - der folk er

 • Selvforsvar

Etter 24 år innen økonomi og regnskap, kaster Thomas W. Myhre (45) inn håndkleet. Nå har han startet for seg selv - og da med noe han brenner for - nemlig realistisk selvforsvar.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!