ANNONSE

Klippet snora for
«nye» Drengestua

Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

HERVED ÅPENT: Ooppussingsarbeid på Nedre Fossum gård har pågått de siste 15 år. Nestleder i Stovner BU, Brit Axelsen (Ap), synes det er flott å kunne markere ferdigstillelse av siste etappe.

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

FIKK ROS: Tore Ludt (f.h.) setter pris på samarbeidet med Omsorgsbygg Oslo KF, her ved driftsansvarlig Rune Magnussen, teknisk forvalter Audun Gresslien og driftstekniker Knut Olsen.

Nestleder i Stovner bydelsutvalg, Brit Axelsen (Ap), fikk æren av å klippe snora.

- Dette er en uvanlig perle for Stovner som bydelens befolkning må bli kjent med. Gården minner oss om at Stovner-historien er lang. Det har vært bosetting her i 1500 år.

 Det betyr at de første menneskene flyttet hit omtrent samtidig som det romerske riket ble oppløst. Siden har det vært folk som har levd av jorda her helt fram til 60-tallet hvor boligene rundt oss ble bygget, fortsetter Axelsen.

Nedre Fossum gård har tidligere vært i privat eie, men for 15 år siden besluttet arving Fossum Lauritzen å selge gården. Oslo kommune kjøpte tomta for det som kan sies å være et røverkjøp - 5,65 millioner kroner. I 2004 tok Omsorgsbygg Oslo KF over eierskapet, mens Bydel Stovner fortsatt var ansvaret for drift.

Skritt for skritt

Helt siden gården ble overtatt av bydelen, er den gamle låven blitt revet og erstattet med en ny blå låve som huser helsestasjon, barnehage og kulturscene. Stabburet og bydelshagen er også blitt frisket opp. Det samme gjelder Våningshuset, hvor åpen barnehage i dag holder til.

- Våningshuset var opprinnelig huset til Karl Fossum. Og det er han veien, som både denne gården og bydelsadministrasjonen ligger i, er oppkalt etter, sier Axelsen.

Bydelspolitiker Tore Ludt (SV) er godt fornøyd med at hele gårdsanlegget er blitt fullført - skritt for skritt. Resultatet er blitt strålende flott, mener han.

- Så handler det om å gjøre ting ferdig. Vi hadde en krevende start med riving av låven. Nå har vi endelig fått en flott helhet med flotte tjenester, svarer Ludt.

Har flyttet inn

Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier flyttet inn i Drengestua for noen uker siden. De har tidligere sittet i Våningshuset, men her har det vært trangt om plassen. Nå har halvparten av staben flyttet over i nyoppussede Drengestua.

- Det var et etterlengtet behov, innrømmer seksjonsleder Mia Hermani.

- Hvordan er det å være på plass?

- Godt. Det er en god atmosfære her, huset har blitt renovert utrolig bra. Selv om vi nå er splittet opp i to bygg, befinner vi oss på den samme gården. Det er vi glade for. Samtidig har vi nærhet til brukerne våre, svarer Hermani.

Fant fuktskade

Omsorgsbygg har samarbeidet med Byantikvaren om hvordan gården, som står på den gule listen, kan pusses opp. Underveis dukket det opp problemer.

Teknisk forvalter Audun Gresslien forteller at rehabiliteringen av Drengestua har vært et krevende arbeid, men ikke grunnet en «vanskelig« Byantikvar.

- Etter at det utvendige skallet var ferdig rehabilitert, tok jeg over ansvaret for å rehabilitere huset på innsiden.

Vi trodde det bare var snakk om å skifte ut noen gipsplater og elektrisk anlegg, men så oppdaget vi omfattende råte i gulv og vegger. Det førte til at vi gikk over både budsjett og tid, opplyser Gresslien.

- Heldigvis oversteg ikke kostnadene så veldig mye, forsikrer driftsansvarlig Rune Magnussen.

Les hele saken, og se flere bilder, i Akers Avis Groruddalens papirutgave fra onsdag eller i vår eAvis fra samme dag.

Nøkkelord

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

ANNONSE
Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
ANNONSE