Røttene går til 1928

Røttene går til 1928

 

Selv om Akers Avis Groruddalen har vært en selvstendig avis fra begynnelsen, har den en forhistorie tilbake til 1928. Det var året Martin Berge startet en velavis på Golia som skulle bli et talsrør for hans enorme samfunnsengasjement.

Berges datter, Solveig Berge Tvenge, blir både overrasket og glad da vi spør om et intervju, slik at vi kan danne oss et bilde av den tidligere redaktøren.

- Jeg husker han satt ved pulten og skrev alt for hånd. Hver kveld - og dette var i tillegg til hans faste jobb og mange andre oppgaver han tok på seg. Jeg skjønner ikke at han orket, sier hun.

Men selv om faren var involvert i veldig mye, var det avisen som ble hans aller største interesse.

- Alt som engasjerte ham fikk han utløp for gjennom avisen. Der fikk han gitt uttrykk for sine meninger og holdninger, sier Berge Tvenge, som fremdeles bor i barndomshjemmet i Peter Aas vei med utsikt til Nordre Skøyen Hovedgård.

Ordens- og rettferdighetssans

Martin Berge ble født i Nord-Aurdal i Valdres. Han var yngste sønn og nummer syv i rekken av 10 søsken. Han tok eksamen ved underoffiserskolen (dagens befalsskole) men hadde ikke ønske om et militært yrke, så han begynte å jobbe ved Jernbaneverket.

Han fikk jobb ved Ski jernbanestasjon i 1920. Samtidig involverte han seg politisk og ble blant annet formann i Ski Arbeiderparti og medlem av Aker Herredsstyre. Siden ble han mangeårig formann i Golia Vel og Bryn Samvirkelag (som han startet sammen med

Øyvind Skjærstad, kontorsjef i Norges Kooperative Landsforening - dagens COOP). Han ble også formann i Østre Akers Velforbund (en fellesforening for de lokale vellene).

- Far hadde en utpreget ordens- og rettferdighetssans. Han så lett de skjeve sidene ved datidens norske samfunn. Han mente samtidig at et bevisst og meningsfylt samfunnsengasjement var avhengig av opplysning. Det var bakgrunnen for at han tok initiativet til å stifte personalets bibliotek ved Oslo Østbanestasjon. Han arbeidet også ivrig for Akermuseet som holdt til på Nordre Skøyen Hovedgård før det ble flyttet, forteller Berge Tvenge.

Et samlingspunkt i lokalmiljøet

- Far gjorde alt. Han var eier, redaktør, journalist og fotograf. Han gjorde alle intervjuene, han skrev alt og syklet rundt for å selge abonnement og annonser - også da pengene for dette skulle samles inn. Han tok regnskapet også. Hvem som helst kunne komme med innlegg til avisen, men han gikk gjennom alt før det kom på trykk, forteller datteren.

Samfunnsopplysning og lokalhistorie var det som først og fremst preget avisen, og den ble et samlingspunkt i lokalmiljøet.

- Tenk at dette egentlig var noe han drev med på si. Men det er ikke tvil om at han levde og åndet for den. Far var konstruktiv, fornuftig og veldig løsningsorientert. Han sløste aldri med tid på tulleting. Det er vel derfor han fikk det til og maktet å holde på med den, understreker Berge Tvenge.

Hun beskriver også faren som en nøktern og familiekjær mann.

- Han var åpen og følsom. Han var ikke redd for å vise følelser, selv om det var litt uvanlig for en mann den gang. Han var enormt glad i barn og barnebarn, minnes datteren.

Siste nytt i Lokalhistorie

Stolpejakten er i gang

I dagens avis får alle abonnenter årets kart for Stolpejakten.

Hedret krigshelt

Den første norske hæroffiseren som ble drept under 2. verdenskrig falt på Kalbakken.

 
Kontraktene er signert

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.