Røttene går til 1928

Røttene går til 1928

 

Selv om Akers Avis Groruddalen har vært en selvstendig avis fra begynnelsen, har den en forhistorie tilbake til 1928. Det var året Martin Berge startet en velavis på Golia som skulle bli et talsrør for hans enorme samfunnsengasjement.

Berges datter, Solveig Berge Tvenge, blir både overrasket og glad da vi spør om et intervju, slik at vi kan danne oss et bilde av den tidligere redaktøren.

- Jeg husker han satt ved pulten og skrev alt for hånd. Hver kveld - og dette var i tillegg til hans faste jobb og mange andre oppgaver han tok på seg. Jeg skjønner ikke at han orket, sier hun.

Men selv om faren var involvert i veldig mye, var det avisen som ble hans aller største interesse.

- Alt som engasjerte ham fikk han utløp for gjennom avisen. Der fikk han gitt uttrykk for sine meninger og holdninger, sier Berge Tvenge, som fremdeles bor i barndomshjemmet i Peter Aas vei med utsikt til Nordre Skøyen Hovedgård.

Ordens- og rettferdighetssans

Martin Berge ble født i Nord-Aurdal i Valdres. Han var yngste sønn og nummer syv i rekken av 10 søsken. Han tok eksamen ved underoffiserskolen (dagens befalsskole) men hadde ikke ønske om et militært yrke, så han begynte å jobbe ved Jernbaneverket.


Han fikk jobb ved Ski jernbanestasjon i 1920. Samtidig involverte han seg politisk og ble blant annet formann i Ski Arbeiderparti og medlem av Aker Herredsstyre. Siden ble han mangeårig formann i Golia Vel og Bryn Samvirkelag (som han startet sammen med

Øyvind Skjærstad, kontorsjef i Norges Kooperative Landsforening - dagens COOP). Han ble også formann i Østre Akers Velforbund (en fellesforening for de lokale vellene).

- Far hadde en utpreget ordens- og rettferdighetssans. Han så lett de skjeve sidene ved datidens norske samfunn. Han mente samtidig at et bevisst og meningsfylt samfunnsengasjement var avhengig av opplysning. Det var bakgrunnen for at han tok initiativet til å stifte personalets bibliotek ved Oslo Østbanestasjon. Han arbeidet også ivrig for Akermuseet som holdt til på Nordre Skøyen Hovedgård før det ble flyttet, forteller Berge Tvenge.

Et samlingspunkt i lokalmiljøet

- Far gjorde alt. Han var eier, redaktør, journalist og fotograf. Han gjorde alle intervjuene, han skrev alt og syklet rundt for å selge abonnement og annonser - også da pengene for dette skulle samles inn. Han tok regnskapet også. Hvem som helst kunne komme med innlegg til avisen, men han gikk gjennom alt før det kom på trykk, forteller datteren.

Samfunnsopplysning og lokalhistorie var det som først og fremst preget avisen, og den ble et samlingspunkt i lokalmiljøet.

- Tenk at dette egentlig var noe han drev med på si. Men det er ikke tvil om at han levde og åndet for den. Far var konstruktiv, fornuftig og veldig løsningsorientert. Han sløste aldri med tid på tulleting. Det er vel derfor han fikk det til og maktet å holde på med den, understreker Berge Tvenge.


Hun beskriver også faren som en nøktern og familiekjær mann.

- Han var åpen og følsom. Han var ikke redd for å vise følelser, selv om det var litt uvanlig for en mann den gang. Han var enormt glad i barn og barnebarn, minnes datteren.

Siste nytt i Lokalhistorie

Kontraktene er signert

«Nye» Tveten gård

Kontraktene signert

  • historie

I lang tid har Tveten gård vært under oppussing i regi av Kulturetaten. Nå er nye kontrakter signert med frivilligheten og bydelen om aktivitet på gården fremover.

Heltene fra 2007

Heltene fra 2007

Alle må begynne et sted.

Groruddalen  på toppen  av Norge

Groruddalen på toppen av Norge

En litt artig nyttårsbetraktning.

 
Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

Kjært barn...

Kjært barn...

  • Lillomarka

Fredsbarn, Ammerud-mann, skogssønn, evig vandrer, lokalhistoriker, markaforfatter, pensjonert forsker og skogforvalter. Kjært barn har mange navn. Det har Helge Haakenstads nyeste beskjeftigelse også.

Ny årbok lanseres

Ny årbok lanseres

  • Lokalhistorie

Groruddalen Historielag kan fra og med i morgen by sin årbok nummer 29 i rekken. Lanseringen foregår på Nordtvet bibliotek.

 
Klippet snora for <BR>«nye» Drengestua

Klippet snora for
«nye» Drengestua

  • Bydel Stovner

Etter litt forsinkelse er nå siste bygg på Nedre Fossum gård ferdig rehabilitert. Tverrfaglig ressurssenter for barn og familier har allerede flyttet inn.

Vil rekonstruere <BR>«skjult» skatt

Vil rekonstruere
«skjult» skatt

I 1795 ble det bygd en mølle i Ellingsrudelva. I dag er det bare ruiner som står igjen. Nå jobber Oslo Elveforum for å historien gjenreist på en eller annen måte.

Siste frist for <BR>påskekrimmen

Siste frist for
påskekrimmen

  • påskekrim 2016

Har du klart å løse gåten om hvem som har tyvlånt sengene på IKEA? Da må du huske å sende inn svaret ditt før fristen går ut.

 
Klarer du å løse <BR>påskemysteriet?

Klarer du å løse
påskemysteriet?

Noen har sovet i sengene på IKEA Furuset. Brødsmuler ligger igjen på kjøkkenbenkene. Og noen har forsøkt å vaske seg i dusj-utstillingen. Akers Avis Groruddalens krimekspert løper av sted for å finne skurken. Klarer du?

– En trussel for Marka

– En trussel for Marka

Selv om aktivitetssoner i Marka ikke lenger har et politisk flertall bak seg, frykter Håvard Pedersen at ballen ikke er lagt helt død.

Vidar ble hedret

Vidar ble hedret

Furuset-ildsjel Vidar Noreng er tildelt Groruddalen Miljøforums hederspris for 2015 – en mann med mange jern i ilden.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!