ANNONSE

Daglige hjorte-påkjørsler:

– En plikt å hjelpe

– En plikt å hjelpe

ET VANLIG SYN: Viltpåkjørsler forårsaker mye lidelse både for mennesker og dyr. Det er en plikt å hjelpe til. (Foto: Ole-Mathis Lien).

18 hjortedyr kjøres i hjel hver dag. Det tilsvarer 6.500 dyr hvert år. Slik takler du en viltpåkjørsel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.08.2015 kl 18:07

Jaktkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF), Roar Lundby, tror mange blir forvirret i forbindelse med vilpåkjørsler. Det vet derfor ikke hva de burde gjøre.

– De blir stresset. Heldigvis finnes det et godt trent korps av godkjente ettersøkshunder som kan spore opp og avslutte dyras lidelser så raskt som mulig, sier Lundby.

Hjortedyr omfatter elg, rein, hjort og rådyr. Hvert år blir 6.500 av disse påkjørt enten av bil, motorsykkel eller tog. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det totale antallet ulykker tilsvarer 18 kollisjoner med hjortedyr hver eneste dag.

Plikt å hjelpe

Dersom det påkjørte dyret åpenbart ikke kommer til å bli friskt igjen, kan det bli aktuelt at sjåføren avliver dyret selv, spesielt dersom politiet eller viltnemnda ikke kan komme raskt.

Dette bør bare gjøres i samråd med politiet. Å avlive en elg er mye vanskeligere, og farligere, enn å avlive en due. Det er viktig at det er kompetente personer som avliver. Bare erfarne jegere bør avlive storvilt, mener seniorrådgiver Harald Øverby i Mattilsynet Region Øst.

Å forlate et mulig skadet dyr uten å varsle, kan være straffbart.

– Enhver som påtreffer et sykt, skadet eller hjelpeløst dyr har en lovfestet plikt til å hjelpe.

Dette gjør du

Skulle du være så uheldig å kjøre på et dyr er det dette du må gjøre:

1) Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant.

2) Skaff deretter oversikt over eventuelle skadede personer, og gi førstehjelp.

3) Kontakt ambulanse etter behov. Ring også politiet og meld fra om påkjørselen. Kommunen kan også varsles.

4) Merk så påkjørselssted slik at man kan spore opp skadede dyr senere.

5) Hjelp til slutt dyret. Dyr skal ikke utsettes for unødige påkjenninger eller belastninger. Forkort dyrets lidelse, avliv om nødvendig dersom du er kompetent og i stand til det.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

ANNONSE
Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
ANNONSE