Et tastetrykk unna ren by

Et tastetrykk unna ren by

 

Oslo hiver seg på teknologibølgen med splitter ny Rusken-app. Nå kan innbyggerne ta bilde av skjemmende søppel og tagging – for så at kommunen rydder opp i saken.

Du vandrer nedover en Oslo-gate. Plutselig spotter du en gammel komfyr som er blitt plassert inntil en husvegg. Men hvem skal du kontakte? Siden forskjellige etater og forvaltere i Oslo har ansvar for ulike områder, er det ikke alltid enkelt for mannen på gata å vite hvem som skal kontaktes. Med den nye applikasjonen «Ruter» kan du bare ta et bilde av søppelet du finner, for så å trykke på «send». Du behøver ikke engang å plotte inn hvor du befinner deg - den jobben gjør mobilens GPS-system for deg.

- Bymiljøetaten får mye pepper for å ikke fjerne søppel, men de er bare en liten del av et stort hjul. Nå vil alle meldingene komme inn i ett system til Ruskenpatruljen, som igjen skal følge med på og videreformidle til alle forvalterne i Oslo, sier ruskengeneral Jan Hauger.

Applikasjonen ble nylig lansert. Allerede grytidlig dagen etter lanseringsdagen hadde Ruskenpatruljen mottatt 10 søppel-tips.

- Vi har et omfattende avfallssystem i Oslo, hvor avfallet skal behandles riktig, og dette er ett steg til for å holde byen ren, sier samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

Han legger imidlertid til at dette ikke legitimerer det å kaste søppel på bakken.

- Gjenvinningsstasjonene våre skal nå utvides slik at det skal bli enda enklere for folk å kvitte seg med søppel. Det er et godt system, så det er ingen grunn til å kaste det fra seg. Men med appen blir det enklere for folk å melde fra og for oss å systematisere, fortsetter han.

Oslo kommune bruker 200 millioner kroner hvert år til å fjerne søppel og tagging.

Det nye systemet vil på sikt kunne bidra til en bedre kartlegging av problemområder i Oslo.

- Etter hvert vil vi kunne få statistikk på hvilke områder som har mest forsøpling, og da vil vi se om vi har en for dårlig frekvens på tiltak i enkelte områder, sier Hauger og fortsetter:

- Siden man kan sende inn et bilde, vil man kunne se mengden avfall det er snakk om. Da vet man om det for eksempel er nødvendig å sende en lastebil, og man unngår en bomtur.

Man forholder seg helt anonym ved å bruke tjenesten, da mobiltelefonnummer og lignende ikke registreres.

- Oslo er en levende miljøby, og nå tar vi i bruk teknologi som en del av det. Jeg tar også med meg ting som dette når jeg reiser rundt for å profilere Oslo by, sier Ola Elvestuen.

Er du ikke av den mer moderne applikasjons-brukeren? Da kan du fortsette å melde fra om søppel til Ruskenpatruljen på internett eller ved å ringe 924 60 800.

Siste nytt i Motor

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

 • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

 • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

 • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

 
Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Norges første ladestasjon

Norges første ladestasjon

for el-taxi på Bryn

 • El-taxi

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet Oslos første ladestasjon til hurtiglading for el-taxi på Cirkle K Bryn.

– Katastrofale følger

Bydelspolitiker om plan for Haraldrud:

– Katastrofale følger

 • Bjerke BU

Ine Mari Molteberg-Bøhn (H) tror en ombygging av Østre Aker vei vil føre til katastrofale følger for trafikkflyten i nærmiljøet.

 
Snikerne på Grorud

Snikerne på Grorud

 • trafikk

I rushtiden brukes Esso Grorud som «snikepassasje» for bilister på Trondheimsveien i retning Stovner og Nittedal. Bare i løpet av et kvarter talte avisa 11 snikere.

Vekker ikke uro i bransjen

Salget av elbiler går ned:

Vekker ikke uro i bransjen

 • miljø

Norsk elbilforening bekymrer seg over nedgangen i salg av elbiler. Bilbransjen mener på en annen side at elbilen, og etter hvert også hybridbilen, er kommet for å bli.

Bak inngjerdingen på Ulven

Bak inngjerdingen på Ulven

 • trafikk

Hvis bilen din taues inn, havner den i Ulvenveien på Økern. Sommeren er rolig og «bare» 120 biler fyller garasjen, men i løpet av året vil over 6000 biler ha vært en tur innom.

 
Ser ikke veien for bare trær

Ser ikke veien for bare trær

 • trafikk

Erik Mathisen kjører daglig gjennom rundkjøringen på Furuset som kobler sammen Sam Eydes vei, Jerikoveien og E6. Han beskriver den som en stor trafikkfelle.

Fossumveien stenges i 3 uker

Fossumveien stenges

 • trafikk

De tre første ukene i august vil Fossumveien stenges helt fra rundkjøringen mot Østre Aker vei og opp til rundkjøringen knyttet til Fjellstuveien.

Uvanlig høye dødstall

Trafikken i juli måned:

Uvanlig høye dødstall

 • trafikk

Én av tre dødsulykker skjer om sommeren. Likevel er det uvanlig at hele seks trafikanter mistet livet bare i løpet av juli-månedens fire første dager. En av ulykkene skjedde på Gjelleråsen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!