Foreldre sikrer ikke barn i bilen

Foreldre sikrer ikke barn i bilen

 

Åtte av ti barnehager sier at foreldrene er svært opptatt trafikksikkerhet i nærmiljøet. Likevel er det mange som slurver når de skal kjøre barna til barnehagen.

Skrevet av:

Tall fra en spørreundersøkelse gjennomført av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Trygg Trafikk viser skremmende tall.

61 prosent av barnehageansatte har sett foreldrene transportere barna uten å ha vekttilpasset sikringsutstyr på vei til og fra barnehagen.

I følge norsk lov skal utstyret brukes til barna er minst 135 centimeter høye.

-  Jeg synes tallende er skuffende fordi det finnes så mye bra sikringsutstyr til barn. De fleste er opptatt av å sikre seg selv i bilen. Da er det rart at barna nedprioriteres, sier politiførstebetjent ved forebyggende avdeling på Stovner, Roy Cato Einarsen.

I spørreundersøkelsen har bestyrere i 1655 barnehager over hele landet fått en rekke spørsmål som handler om trafikksikkerhet.

-  Det koster ikke all verden å kjøpe nødvendig utstyr - spesielt ikke når det kan bidra til å redde liv, sier Einarsen.

Har enkeltepisoder 

Resultatenhetsleder i Alna nord barnehageenhet, Peer Lohne, forteller at han av og til får tilbakemeldinger om foreldre som ikke sikrer barn i bil.

-  Jeg får ikke mengder med tilbakemeldinger, men vi har noen episoder der vi ser at barna ikke er sikret riktig. Da påpeker vi det overfor foreldrene, og vi understreker hvor farlig det er, sier Lohne.

Å ikke sikre barn i bil kan medføre straffeansvar.

-  Når vi har rutinekontroller i forbindelse med skolestart, er det vanlig at vi ser etter hvordan både mennesker og last er sikret, sier Einarsen.

Når det gjeder sikkerheten rundt barnehagene er foreldrene langt mer engasjerte. 84 prosent i undersøkelsen svarte at «et flertall av foreldrene» er opptatt av trafikksikkerhet knyttet til veien rundt barnehagen, porten og parkeringsplassen.

Litt paradoksalt

Tallene forundrer rådgiver i Trygg Trafikk, Elisabeth Aarsæther.

-  Det er bra dette engasjerer. Men det virker som noen foreldre er svært opptatt av sikkerhet i barnehagen, men ikke så nøye med sikkerheten på vei fram og tilbake til barnehagen. Dermed utsettes barna for høyere skaderisiko.

Leder av FUB, Lena Jensen, mener det er viktig å være gode forbilder for sine barn.

-  Mor og far er de viktigste rollemodellene for et barn. Det er viktig at foreldrenes fokus på sikkerhet samsvarer med hva barna opplever i barnehagen, sier Jansen.

Peer Lohne synes det er litt paradoksalt at foreldrene er opptatt av sikkerheten rundt barnehagen når de ikke fokuserer på riktig sikring i bilen.


-  Men det er vanskelig å se sine egne svakheter. Jeg er veldig glad for at Trygg Trafikk tar opp problemet.

Etterlyser fokus

I samme spørreundersøkelse svarer 60 prosent av barnehagene at de ikke har diskutert trafikksikkerheten i området rundt barnehagene. Roy Cato Einarsen mener at både de ansatte og foreldrene bør drøfte potensielle trafikkfarer.

-  Jeg mener man bør være klar over farene - det er viktig for alle parter, sier politiførstebetjenten.

Lohne innrømmer at de ikke er dyktige nok når det gjelder å kartlegge farer.

 -  Vi er flinkere til å finne farene innendørs, for det er vi lovpålagt å gjøre. I min enhet er alle barnehagene i boligområder uten mye trafikk, men det er uansett lurt å ha oversikt. 

Einarsen påpeker at det ofte er foreldrene som utgjør trafikkfaren rundt skoler og barnehager.

-  Politiet oppfordrer foreldre til å gå sammen med barnet til skole eller barnehage for å unngå trafikk. Spesielt om vinteren er dette et problem, sier han.

Siste nytt i Motor

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

 • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

 
Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

 • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

 • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

 • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

 
Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

 • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Norges første ladestasjon

Norges første ladestasjon

for el-taxi på Bryn

 • El-taxi

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet Oslos første ladestasjon til hurtiglading for el-taxi på Cirkle K Bryn.

 
– Katastrofale følger

Bydelspolitiker om plan for Haraldrud:

– Katastrofale følger

 • Bjerke BU

Ine Mari Molteberg-Bøhn (H) tror en ombygging av Østre Aker vei vil føre til katastrofale følger for trafikkflyten i nærmiljøet.

Snikerne på Grorud

Snikerne på Grorud

 • trafikk

I rushtiden brukes Esso Grorud som «snikepassasje» for bilister på Trondheimsveien i retning Stovner og Nittedal. Bare i løpet av et kvarter talte avisa 11 snikere.

Vekker ikke uro i bransjen

Salget av elbiler går ned:

Vekker ikke uro i bransjen

 • miljø

Norsk elbilforening bekymrer seg over nedgangen i salg av elbiler. Bilbransjen mener på en annen side at elbilen, og etter hvert også hybridbilen, er kommet for å bli.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!