Foreldre sikrer ikke barn i bilen

Foreldre sikrer ikke barn i bilen

 

Åtte av ti barnehager sier at foreldrene er svært opptatt trafikksikkerhet i nærmiljøet. Likevel er det mange som slurver når de skal kjøre barna til barnehagen.

Tekst:

Publisert:

Tall fra en spørreundersøkelse gjennomført av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Trygg Trafikk viser skremmende tall.

61 prosent av barnehageansatte har sett foreldrene transportere barna uten å ha vekttilpasset sikringsutstyr på vei til og fra barnehagen.

I følge norsk lov skal utstyret brukes til barna er minst 135 centimeter høye.

-  Jeg synes tallende er skuffende fordi det finnes så mye bra sikringsutstyr til barn. De fleste er opptatt av å sikre seg selv i bilen. Da er det rart at barna nedprioriteres, sier politiførstebetjent ved forebyggende avdeling på Stovner, Roy Cato Einarsen.

I spørreundersøkelsen har bestyrere i 1655 barnehager over hele landet fått en rekke spørsmål som handler om trafikksikkerhet.

-  Det koster ikke all verden å kjøpe nødvendig utstyr - spesielt ikke når det kan bidra til å redde liv, sier Einarsen.

Har enkeltepisoder 

Resultatenhetsleder i Alna nord barnehageenhet, Peer Lohne, forteller at han av og til får tilbakemeldinger om foreldre som ikke sikrer barn i bil.

-  Jeg får ikke mengder med tilbakemeldinger, men vi har noen episoder der vi ser at barna ikke er sikret riktig. Da påpeker vi det overfor foreldrene, og vi understreker hvor farlig det er, sier Lohne.

Å ikke sikre barn i bil kan medføre straffeansvar.

-  Når vi har rutinekontroller i forbindelse med skolestart, er det vanlig at vi ser etter hvordan både mennesker og last er sikret, sier Einarsen.

Når det gjeder sikkerheten rundt barnehagene er foreldrene langt mer engasjerte. 84 prosent i undersøkelsen svarte at «et flertall av foreldrene» er opptatt av trafikksikkerhet knyttet til veien rundt barnehagen, porten og parkeringsplassen.

Litt paradoksalt

Tallene forundrer rådgiver i Trygg Trafikk, Elisabeth Aarsæther.

-  Det er bra dette engasjerer. Men det virker som noen foreldre er svært opptatt av sikkerhet i barnehagen, men ikke så nøye med sikkerheten på vei fram og tilbake til barnehagen. Dermed utsettes barna for høyere skaderisiko.

Leder av FUB, Lena Jensen, mener det er viktig å være gode forbilder for sine barn.

-  Mor og far er de viktigste rollemodellene for et barn. Det er viktig at foreldrenes fokus på sikkerhet samsvarer med hva barna opplever i barnehagen, sier Jansen.

Peer Lohne synes det er litt paradoksalt at foreldrene er opptatt av sikkerheten rundt barnehagen når de ikke fokuserer på riktig sikring i bilen.

-  Men det er vanskelig å se sine egne svakheter. Jeg er veldig glad for at Trygg Trafikk tar opp problemet.

Etterlyser fokus

I samme spørreundersøkelse svarer 60 prosent av barnehagene at de ikke har diskutert trafikksikkerheten i området rundt barnehagene. Roy Cato Einarsen mener at både de ansatte og foreldrene bør drøfte potensielle trafikkfarer.

-  Jeg mener man bør være klar over farene - det er viktig for alle parter, sier politiførstebetjenten.

Lohne innrømmer at de ikke er dyktige nok når det gjelder å kartlegge farer.

 -  Vi er flinkere til å finne farene innendørs, for det er vi lovpålagt å gjøre. I min enhet er alle barnehagene i boligområder uten mye trafikk, men det er uansett lurt å ha oversikt. 

Einarsen påpeker at det ofte er foreldrene som utgjør trafikkfaren rundt skoler og barnehager.

-  Politiet oppfordrer foreldre til å gå sammen med barnet til skole eller barnehage for å unngå trafikk. Spesielt om vinteren er dette et problem, sier han.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.