Grønn trend legges på is

Grønn trend legges på is

FRYKTER EKSOS-BOOM: NAF er bekymret for at det blir mer eksos på veiene når det i statsbudsjettet ikke legges opp til å belønne miljøvennlig bilbruk.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen lettelser i bilavgiftene på 1,35 milliarder kroner. Men Norges Autombil-Forbund synes det er rart at avgiftene for miljøbiler er på stedet hvil.

Skrevet av:

- Vi er overrasket over at en borgerlig regjering ikke følger opp en god trend med avgiftslette for miljøvennlige og trafikksikre biler, sier direktør Stig Skjøstad i NAF.

Under den rød-grønne regjeringen har det vært en jevn nedgang i bilavgiftene til nye og «grønne» biler. I snitt har det vært 40.000 kroner billigere å drifte miljøvennlige biler, ettersom bilavgiftene helt siden 2007 er blitt flyttet fra motorrommet til det som kommer ut av eksospotta.

- Vi er skuffet over at regjeringen ikke griper sjansen og gjør vanlige familiebiler med lave utslipp enda rimeligere. De er rett og slett mindre fremtidsrettet enn de rød-grønne, sier Skjøstad.

Han legger til at de siste åtte års grønne trend har vært i tråd med NAFs bilavgiftspolitikk.

Frykter mer eksos

NAF-direktøren påpeker at bilavgiftene er et effektivt verktøy for å styre folks valg av bil. Siden det har vært gunstigere å kjøpe en miljøvennlig bil de siste årene, har man sett en økning i salget av slike type biler. Skjøstad er redd for at CO2-utslippet fra nye biler solgt i Norge vil gå opp igjen, etter en kraftig nedgang.

Han etterlyser også flere ladbare hybrider på norske veier.

- Det må være minst 30.000 ladbare hybrider på norske veier i 2020, og da må denne biltypen hjelpes inn på markedet. Nå blir dette i beste fall forsinket, mener Skjøstad.

Reduksjon på 35 prosent i omregistreringsavgiften er gode nyheter. Det samme gjelder Solberg-regjeringens satsing på de nyeste bruktbilene - som får de største lettelsene.

- Dette er bra. Flere vil nå kunne bytte ut sin gamle bil med en nyere bil, slår Skjøstad fast.

Dårlig infrastruktur

Leder Arild Christiansen for NAF Oslo og Omegn hadde håpet på å at den vanlige avgiftene på ny bil ville blitt senket som et forslag i det fremlagte statsbudsjettet.

- Hadde man kuttet i avgiftene der ville nok mange byttet til en ny bil uten utslipp, sier han.

- Hvordan opplever du forurensningsnivået i forbindelse med biltrafikken her i Oslo?

- Forskjellige værtyper bestemmer det. På en normal dag i Oslo er det ikke veldig plagsomt, men dersom lavtrykket holdes nede er det besværlig, svarer Christiansen.

- Men mange biler skal gjennom denne byen. Jeg ser fordelen med sykling, men man trenger bil også. Jeg mener problemet er at utbyggingen går så fort, og så klarer ikke infrastrukturen å slå følge, legger han til.

- Der har vi noe å jobbe med, og mot - ikke minst.

Kjøp og salg av elbil

I statsbudsjettet foreslås det å halvere vektårsavgiften for å redusere kostnadene til norsk lastebilnæring. Samtidig er det ønskelig å kutte i engangsavgiften på motorsykler og snøscootere med rundt 30 prosent, og å fjerne hele årsavgiften for campingvogner.

Regjeringen varsler at de har et klart mål om å innføre merverdiavgiftsfritak for leasing av elbiler og omsetning av elbatterier, slik det ble vedtatt i fjorårets statsbudsjett, men dette fritaket reiser EØS-rettslige problemstillinger og må derfor kunngjøres til EFTAs overvåkningsorgan (ESA) før det kan innføres.

- Departementet har sett det nødvendig å gjøre et grundig forarbeid, og er nå i ferd med å sluttføre arbeidet med notifikasjonen og vil sende den til ESA i høst. Fritaket vil bli iverksatt så snart ESAs godkjennelse foreligger, skrives det i pressemeldingen.

Siste nytt i Motor

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

  • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Vil at flere skal investere i elbi

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

Brøytet snø på Furuset

Dro med seg stolpa

  • ulykke

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
Har vellene reell innflytelse?

Debatt: Har vellene
reell innflytelse?

  • Bjerke Storvel

I forbindelse med de massive forandringene byen vår går igjennom nå for tiden, er det grunn til å reflektere over om innbyggerne i byen har reell innflytelse på utviklingen eller om det bare er utbyggerne som skal styre den.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

  • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

  • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

 
Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

  • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

  • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!