- I dag kan vi føle stolthet

-  I dag kan vi føle stolthet

 

23 år etter at de ga blaffen i myndighetene og snek i bomringen, var Frederic Hauge og Morten Harket tilbake i Groruddalen ta Tesla åpnet Nord-Europas største el-bilbutikk på Alnabru. Les den morsomme historien her.

Tekst:

Publisert:

Onsdag åpnet den amerikanske el-bilprodusenten Tesla Nord-Europas største el-bilbutikkbutikk på Alnabru i Oslo. Der var ordfører Fabian Stang for å klippe snora, men det var Bellona-leder Frederic Hauge og a-ha-vokalist Morten Harket som stjal showet.

- I 1989, da den første el-bilen kom til Norge, nektet vi å betale bøtene for ulovlig passering i bomringen med el-bil. Vi ønsket at det skulle bli mulig å skape et marked for denne typen biler, forteller Hauge.

Det endte med at Oslo kommune tok bilen og tvangsauksjonerte den på Oslo Bilauksjon på Haugenstua.

-  Bellona kjøpte bilen tilbaken, men måtte på ny passere bomringen i Groruddalen for å komme tilbake til sentrum, og samme prosedyre skjedde igjen. Totalt kjørte Bellona 17 ganger gjennom bomringen - ofte med pressen på slep, flirer Hauge, som mener det er en av hovedårsakene til at el-bilerer kjører gratis i bomringen i dag.

4,4 sekunder

Dette drev Hauge og Harket med for 23 år siden. Da ble den første el-bilenen lansert i Norge. Onsdag lanserte Tesla, i forbindelse med åpningen, Norges første elektriske familiebil. Den har fått navnet Model S. Stilmessig fremstår bilen veldig imponerende. Også ordføreren ble begeistret.

-  Jeg fikk litt lyst på ny bil. Det gjør jeg egentlig ganske ofte, flirer Fabian Stang

Morten Harket ville ikke snakke om bilens design, men heller om viktigheten av el-bilerer på norske veier. 

-  Design er veldig individuelt, men det som er fantastisk her, er funksjonaliteten. Denne bilen er et steg videre, og det kan man ikke kimse av, sier Harket til Akers Avis Groruddalen.

Den nye Tesla Model S gjør 0-100 på imponerende 4,4 sekunder og har to barneseter i bagasjerommet.

-  Reis kollektivt

Batteriet er 12 centimeter tykt og befinner seg under bilen. Det elektriske vidunderet kan kjøre imponerende 480 kilometer før den må lades. Prisen i Norge er foreløpig ikke fastsatt, men i USA vil den koste omkring 57.000 dollar, eller 330.000 norske kroner. Omlag 300 nordmenn har skaffet seg et eksemplar av bilen. Fabian Stang er glad for å se stadig flere el-bilerer i bybildet, men han tror ikke nødvendigvis det er løsningen på klimautfordringene vi står overfor.

-  Det viktigste i byen vår er at folk reiser kollektivt, mener ordføreren.

Morten Harket og Frederic Hauge mener det er viktig at myndighetene fortsetter å gjøre slik at el-biler er avgiftsgunstige - også i fremtiden.

-  En dag må godene ved å kjøre el-bil nødvendigvis endre seg, men jeg håper ikke det skjer før tidligst i 2020, sier Hauge.

Mange fordeler

Blant fordelene man får ved å ha en el-bil er gratis parkering på kommunale parkeringsplasser, gratis bompassering, fri adgang i kollektivfeltet, årsavgift på 405 kroner, og gratis lading på flere offentlige parkeringsplasser, for å nevne noe.

-  Jeg er fryktelig glad for at kampen jeg og Morten gjorde for mange år siden har gitt tydelige resultater, sier Bellona-sjefen.

Han er naturlig nok fornøyd med at Nord-Europas største el-bilutsalg nå er plassert på Alnabru i Oslo. Roberto Toro, kommunikasjonssjef i Tesla, forteller hvorfor de har valgt akkurat den plasseringen.

-  Basert på antall innbyggere er Norge det landet med nest flest el-biler etter USA, og derfor ønsker vi å befeste posisjonen ytterligere.

 

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.