- I dag kan vi føle stolthet

- I dag kan vi føle stolthet

 

23 år etter at de ga blaffen i myndighetene og snek i bomringen, var Frederic Hauge og Morten Harket tilbake i Groruddalen ta Tesla åpnet Nord-Europas største el-bilbutikk på Alnabru. Les den morsomme historien her.

Skrevet av:

Onsdag åpnet den amerikanske el-bilprodusenten Tesla Nord-Europas største el-bilbutikkbutikk på Alnabru i Oslo. Der var ordfører Fabian Stang for å klippe snora, men det var Bellona-leder Frederic Hauge og a-ha-vokalist Morten Harket som stjal showet.

- I 1989, da den første el-bilen kom til Norge, nektet vi å betale bøtene for ulovlig passering i bomringen med el-bil. Vi ønsket at det skulle bli mulig å skape et marked for denne typen biler, forteller Hauge.

Det endte med at Oslo kommune tok bilen og tvangsauksjonerte den på Oslo Bilauksjon på Haugenstua.

-  Bellona kjøpte bilen tilbaken, men måtte på ny passere bomringen i Groruddalen for å komme tilbake til sentrum, og samme prosedyre skjedde igjen. Totalt kjørte Bellona 17 ganger gjennom bomringen - ofte med pressen på slep, flirer Hauge, som mener det er en av hovedårsakene til at el-bilerer kjører gratis i bomringen i dag.

4,4 sekunder

Dette drev Hauge og Harket med for 23 år siden. Da ble den første el-bilenen lansert i Norge. Onsdag lanserte Tesla, i forbindelse med åpningen, Norges første elektriske familiebil. Den har fått navnet Model S. Stilmessig fremstår bilen veldig imponerende. Også ordføreren ble begeistret.

-  Jeg fikk litt lyst på ny bil. Det gjør jeg egentlig ganske ofte, flirer Fabian Stang

Morten Harket ville ikke snakke om bilens design, men heller om viktigheten av el-bilerer på norske veier. 

-  Design er veldig individuelt, men det som er fantastisk her, er funksjonaliteten. Denne bilen er et steg videre, og det kan man ikke kimse av, sier Harket til Akers Avis Groruddalen.

Den nye Tesla Model S gjør 0-100 på imponerende 4,4 sekunder og har to barneseter i bagasjerommet.

-  Reis kollektivt

Batteriet er 12 centimeter tykt og befinner seg under bilen. Det elektriske vidunderet kan kjøre imponerende 480 kilometer før den må lades. Prisen i Norge er foreløpig ikke fastsatt, men i USA vil den koste omkring 57.000 dollar, eller 330.000 norske kroner. Omlag 300 nordmenn har skaffet seg et eksemplar av bilen. Fabian Stang er glad for å se stadig flere el-bilerer i bybildet, men han tror ikke nødvendigvis det er løsningen på klimautfordringene vi står overfor.

-  Det viktigste i byen vår er at folk reiser kollektivt, mener ordføreren.

Morten Harket og Frederic Hauge mener det er viktig at myndighetene fortsetter å gjøre slik at el-biler er avgiftsgunstige - også i fremtiden.

-  En dag må godene ved å kjøre el-bil nødvendigvis endre seg, men jeg håper ikke det skjer før tidligst i 2020, sier Hauge.

Mange fordeler

Blant fordelene man får ved å ha en el-bil er gratis parkering på kommunale parkeringsplasser, gratis bompassering, fri adgang i kollektivfeltet, årsavgift på 405 kroner, og gratis lading på flere offentlige parkeringsplasser, for å nevne noe.

-  Jeg er fryktelig glad for at kampen jeg og Morten gjorde for mange år siden har gitt tydelige resultater, sier Bellona-sjefen.

Han er naturlig nok fornøyd med at Nord-Europas største el-bilutsalg nå er plassert på Alnabru i Oslo. Roberto Toro, kommunikasjonssjef i Tesla, forteller hvorfor de har valgt akkurat den plasseringen.

-  Basert på antall innbyggere er Norge det landet med nest flest el-biler etter USA, og derfor ønsker vi å befeste posisjonen ytterligere.

 

Siste nytt i Motor

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Vil at flere skal investere i elbi

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

Brøytet snø på Furuset

Dro med seg stolpa

 • ulykke

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
Har vellene reell innflytelse?

Debatt: Har vellene
reell innflytelse?

 • Bjerke Storvel

I forbindelse med de massive forandringene byen vår går igjennom nå for tiden, er det grunn til å reflektere over om innbyggerne i byen har reell innflytelse på utviklingen eller om det bare er utbyggerne som skal styre den.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

 • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

 • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

 • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

 
Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

 • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

 • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!