Skal stoppe «parkerings-haiene»

Skal stoppe «parkerings-haiene»

NYE REGLER: Frp ser fram til å få innført nye regler parkerings-bransjen. Dette er et illustrasjonsbilde av en kommunal parkeringsvakt som her skriver ut høyst lovlige bøter.

Frp er lut lei av useriøse aktører i parkerings-bransjen. Nå foreslår de strammere retningslinjer for «parkeringshaiene». Det innebærer blant annet at private og offentlige selskaper må følge samme regelverk.

Skrevet av:

– Det er en bransje som flere ganger har vist seg som veldig uryddig. Vi har sett eksempler på at bilister blir bøtelagt på veldig sviktende grunnlag - meg selv inkludert, sier Geir Hågen Karlsen, vararepresentant for Oslo Frp på Stortinget.

Tidligere parkeringsvakter med bakgrunn fra private firmaer har gått ut i rikspressen og fortalt at de jobbet på provisjon. Dermed var vaktenes viktigste oppgave å skrive ut så mange bøter som overhodet mulig.

–  Personer som hadde lapp i ruta ble ilagt bot fordi parkeringsvakten hadde tatt bilde fra en annen vinkel. Det har generelt vært veldig mye uryddighet i bransjen og det skal vi forsøke å rette opp i nå, sier Karlsen.

Samme regelverk

Oslo Frp tok i fjor initiativ til å revidere forskriftene for parkering. Den nye forskriften er nå ute på høring, og Oslo-partiet har fått gjennomslag for alle sine forslag til tiltak mot «parkeringshaiene», som Karlsen kaller dem.

–  Første bud er at private og offentlige selskaper må følger samme regelverk. Det er et viktig tiltak for å sette en stopper for useriøse aktører i bransjen, sier han.

I høringsforslaget tar Frp til orde for mer varierte bøtesatser. De mildeste overtredelsene skal straffes med en bot på 300 kroner, mens 600 kroner blir standard og 900 kroner for grovere overtramp, for eksempel ulovlig parkering på handicap-plass.

–  Om man for eksempel glemmer å trekke lapp i parkeringshus, så skal det ikke danne grunnlag for en bot på 600 kroner. Da mener vi at 300,- er mer enn nok, sier Karlsen.

Ingen provisjon

Dersom parkeringslappen blåser ned i det du lukker døra, skal du slippe bot dersom du kan dokumentere at du faktisk hadde gyldig billett. Parkeringsvaktene kan bli nødt til å vente fem minutter fra de oppdager noe som kvalifiserer til en bøtelegging til de kan skrive ut boten.

–  Det blir dessuten forbud mot provisjon i bransjen. Selv om ingen har villet innrømme at de opererer med provisjoner, tyder alt på at det har skjedd. Det er i så fall helt uakseptabelt og det vil vi ikke se noe av, sier Karlsen.

Hvis høringsforslaget går gjennom blir det ført tilsyn med selskapene. Vegdirektoratet, som skal føre tilsynet, vil ha sanksjonsmuligheter. Blant annet vil det være mulig å frata et selskap retten til å drive med parkeringsvirksomhet på et område.

Uavhengig nemnd

Karlsen ble selv et offer for «parkeringshaiene».

–  Jeg sto parkert på en offentlig vei like ved boligen min, men ble bøtelagt av et privat selskap. De ga bot til feil mann, for å si det sånn. Det trigget meg veldig, sier han.

Parkeringsklagenemda blir nå uavhengig.

–  Fram til i dag har det vært et advokatselskap med store interesser i parkeringsselskapene som har behandlet klagene. Det er veldig lite ryddig og det får vi ordnet opp i nå, sier Karlsen.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), er tilhenger av å få ryddet opp i regelverket.

–  Dette har de rødgrønne jobbet med i åtte år uten å få gjennomslag, mens vi kun har brukt noen månedet. Det er vi fornøyd med, og jeg tror vi har funnet en løsning som alle kan leve med, sier han.

Siste nytt i Motor

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

 • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

 
Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

 • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

 • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

 • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

 
Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

 • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Norges første ladestasjon

Norges første ladestasjon

for el-taxi på Bryn

 • El-taxi

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet Oslos første ladestasjon til hurtiglading for el-taxi på Cirkle K Bryn.

 
– Katastrofale følger

Bydelspolitiker om plan for Haraldrud:

– Katastrofale følger

 • Bjerke BU

Ine Mari Molteberg-Bøhn (H) tror en ombygging av Østre Aker vei vil føre til katastrofale følger for trafikkflyten i nærmiljøet.

Snikerne på Grorud

Snikerne på Grorud

 • trafikk

I rushtiden brukes Esso Grorud som «snikepassasje» for bilister på Trondheimsveien i retning Stovner og Nittedal. Bare i løpet av et kvarter talte avisa 11 snikere.

Vekker ikke uro i bransjen

Salget av elbiler går ned:

Vekker ikke uro i bransjen

 • miljø

Norsk elbilforening bekymrer seg over nedgangen i salg av elbiler. Bilbransjen mener på en annen side at elbilen, og etter hvert også hybridbilen, er kommet for å bli.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!