ANNONSE

Skal stoppe «parkerings-haiene»

Skal stoppe «parkerings-haiene»

NYE REGLER: Frp ser fram til å få innført nye regler parkerings-bransjen. Dette er et illustrasjonsbilde av en kommunal parkeringsvakt som her skriver ut høyst lovlige bøter.

Frp er lut lei av useriøse aktører i parkerings-bransjen. Nå foreslår de strammere retningslinjer for «parkeringshaiene». Det innebærer blant annet at private og offentlige selskaper må følge samme regelverk.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

LEI AV PARKERINGSHAIER: Frps Geir Hågen Karlsen.

– Det er en bransje som flere ganger har vist seg som veldig uryddig. Vi har sett eksempler på at bilister blir bøtelagt på veldig sviktende grunnlag - meg selv inkludert, sier Geir Hågen Karlsen, vararepresentant for Oslo Frp på Stortinget.

Tidligere parkeringsvakter med bakgrunn fra private firmaer har gått ut i rikspressen og fortalt at de jobbet på provisjon. Dermed var vaktenes viktigste oppgave å skrive ut så mange bøter som overhodet mulig.

–  Personer som hadde lapp i ruta ble ilagt bot fordi parkeringsvakten hadde tatt bilde fra en annen vinkel. Det har generelt vært veldig mye uryddighet i bransjen og det skal vi forsøke å rette opp i nå, sier Karlsen.

Samme regelverk

Oslo Frp tok i fjor initiativ til å revidere forskriftene for parkering. Den nye forskriften er nå ute på høring, og Oslo-partiet har fått gjennomslag for alle sine forslag til tiltak mot «parkeringshaiene», som Karlsen kaller dem.

–  Første bud er at private og offentlige selskaper må følger samme regelverk. Det er et viktig tiltak for å sette en stopper for useriøse aktører i bransjen, sier han.

I høringsforslaget tar Frp til orde for mer varierte bøtesatser. De mildeste overtredelsene skal straffes med en bot på 300 kroner, mens 600 kroner blir standard og 900 kroner for grovere overtramp, for eksempel ulovlig parkering på handicap-plass.

–  Om man for eksempel glemmer å trekke lapp i parkeringshus, så skal det ikke danne grunnlag for en bot på 600 kroner. Da mener vi at 300,- er mer enn nok, sier Karlsen.

Ingen provisjon

Dersom parkeringslappen blåser ned i det du lukker døra, skal du slippe bot dersom du kan dokumentere at du faktisk hadde gyldig billett. Parkeringsvaktene kan bli nødt til å vente fem minutter fra de oppdager noe som kvalifiserer til en bøtelegging til de kan skrive ut boten.

–  Det blir dessuten forbud mot provisjon i bransjen. Selv om ingen har villet innrømme at de opererer med provisjoner, tyder alt på at det har skjedd. Det er i så fall helt uakseptabelt og det vil vi ikke se noe av, sier Karlsen.

Hvis høringsforslaget går gjennom blir det ført tilsyn med selskapene. Vegdirektoratet, som skal føre tilsynet, vil ha sanksjonsmuligheter. Blant annet vil det være mulig å frata et selskap retten til å drive med parkeringsvirksomhet på et område.

Uavhengig nemnd

Karlsen ble selv et offer for «parkeringshaiene».

–  Jeg sto parkert på en offentlig vei like ved boligen min, men ble bøtelagt av et privat selskap. De ga bot til feil mann, for å si det sånn. Det trigget meg veldig, sier han.

Parkeringsklagenemda blir nå uavhengig.

–  Fram til i dag har det vært et advokatselskap med store interesser i parkeringsselskapene som har behandlet klagene. Det er veldig lite ryddig og det får vi ordnet opp i nå, sier Karlsen.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), er tilhenger av å få ryddet opp i regelverket.

–  Dette har de rødgrønne jobbet med i åtte år uten å få gjennomslag, mens vi kun har brukt noen månedet. Det er vi fornøyd med, og jeg tror vi har funnet en løsning som alle kan leve med, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

ANNONSE
Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
ANNONSE