Oppgitt over håpløse tilhenger-regler

Oppgitt over håpløse tilhenger-regler

 

Reglene for bil og trekking av tilhenger er svært forvirrerende, mener NAF. De ønsker seg en regelendring.

Tekst:

Publisert:

-  Jeg synes det er helt villt. Reglene er veldig vanskelig å forstå seg på, sier Sverre Østmoe, leder av NAF Oslo og Omegn.

Slik regelverket er i dag, er det tilhengerens totalvekt som avgjør om du får lov til å trekke den. Hvis bilen din veier 2000 kilo må hengerens tillatte totalvekt være på under 1500 kilo fordi bil pluss henger ikke kan veie mer enn 3500 kilo.  

-  Jeg har en bitteliten henger på 350 kilo som har lov til å dra to tonn. Den har jeg ikke lov til å dra med bilen min som veier to tonn selv om jeg fyller den med bomull.

-  Mens jeg kan dra en svær båthenger som veier 1000 kilo fordi den har tillatt totalvekt på 1500 kilo, sier Østmoe.

Han synes det er tåpelig at det er hengerens tillatte totaltvekt og ikke den faktiske vekta som avgjør hva du kan trekke.

Vil ha endring 

-  Slik det er nå, er det kun tillatt totalvekt som betyr noe, og det er jo håpløst. Det er mye verre å kjøre en svær båthenger enn en liten varehenger, mener Østmoe.

Han mener en regelendring må til for å gjøre det mer tydelig.

-  Det er behov for å gjøre noe med dette. Årsaken er at folk rett og slett ikke forstår dagens regelverk, og det skjønner vi i NAF veldig godt. Det er svært ulogisk.

 - Jeg synes ikke totalvekten skal avgjøre. Det er viktigere å tenke på hva du faktisk har i hengeren - det er det som avgjør hvor tung den faktisk er.

Eget førerkort

Dersom du ønsker å trekke tilhenger som har tillatt totalvekt over 750, er hovedregelen at du må ta en egen førerprøve for dette. I denne opplæringen er det også et kurs som handler om hvordan du best mulig laster en henger.

Men det kan likevel være tilstrekkelig å ha førerkort klasse B for å trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo.

Det forutsetter at tilhengerens tillatte totalvekt ikke er tyngre enn bilen og at bilens egenvekt og tilhengerens tillatte totalvekt ikke overstiger 3500 kilo.

Det er også viktig å sjekke hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Dette finner du i vognkortet.

-  Dette er veldig rotete og folk gjør feil hele tiden. Vi mener dette burde vært forklart tydeligere, sier Østmoe.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.