Oppgitt over håpløse tilhenger-regler

Oppgitt over håpløse tilhenger-regler

 

Reglene for bil og trekking av tilhenger er svært forvirrerende, mener NAF. De ønsker seg en regelendring.

Skrevet av:

-  Jeg synes det er helt villt. Reglene er veldig vanskelig å forstå seg på, sier Sverre Østmoe, leder av NAF Oslo og Omegn.

Slik regelverket er i dag, er det tilhengerens totalvekt som avgjør om du får lov til å trekke den. Hvis bilen din veier 2000 kilo må hengerens tillatte totalvekt være på under 1500 kilo fordi bil pluss henger ikke kan veie mer enn 3500 kilo.  

-  Jeg har en bitteliten henger på 350 kilo som har lov til å dra to tonn. Den har jeg ikke lov til å dra med bilen min som veier to tonn selv om jeg fyller den med bomull.

-  Mens jeg kan dra en svær båthenger som veier 1000 kilo fordi den har tillatt totalvekt på 1500 kilo, sier Østmoe.

Han synes det er tåpelig at det er hengerens tillatte totaltvekt og ikke den faktiske vekta som avgjør hva du kan trekke.

Vil ha endring 

-  Slik det er nå, er det kun tillatt totalvekt som betyr noe, og det er jo håpløst. Det er mye verre å kjøre en svær båthenger enn en liten varehenger, mener Østmoe.

Han mener en regelendring må til for å gjøre det mer tydelig.

-  Det er behov for å gjøre noe med dette. Årsaken er at folk rett og slett ikke forstår dagens regelverk, og det skjønner vi i NAF veldig godt. Det er svært ulogisk.

 - Jeg synes ikke totalvekten skal avgjøre. Det er viktigere å tenke på hva du faktisk har i hengeren - det er det som avgjør hvor tung den faktisk er.

Eget førerkort

Dersom du ønsker å trekke tilhenger som har tillatt totalvekt over 750, er hovedregelen at du må ta en egen førerprøve for dette. I denne opplæringen er det også et kurs som handler om hvordan du best mulig laster en henger.

Men det kan likevel være tilstrekkelig å ha førerkort klasse B for å trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo.

Det forutsetter at tilhengerens tillatte totalvekt ikke er tyngre enn bilen og at bilens egenvekt og tilhengerens tillatte totalvekt ikke overstiger 3500 kilo.

Det er også viktig å sjekke hvor tung tilhenger bilen kan trekke. Dette finner du i vognkortet.

-  Dette er veldig rotete og folk gjør feil hele tiden. Vi mener dette burde vært forklart tydeligere, sier Østmoe.

Siste nytt i Motor

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

  • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Vil at flere skal investere i elbi

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

Brøytet snø på Furuset

Dro med seg stolpa

  • ulykke

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
Har vellene reell innflytelse?

Debatt: Har vellene
reell innflytelse?

  • Bjerke Storvel

I forbindelse med de massive forandringene byen vår går igjennom nå for tiden, er det grunn til å reflektere over om innbyggerne i byen har reell innflytelse på utviklingen eller om det bare er utbyggerne som skal styre den.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

  • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

  • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

 
Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

  • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

  • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!