Reisende foreslår nytt rutekart

Reisende foreslår nytt rutekart

GRORUDDALEN: Buss 301, 302 og 321 kjører også gjennom dalføret. Nå har passasjerer foreslått et nytt rutekart som svar på Ruters ruteomlegging i høst.

Passasjerer reagerte sterkt da bussrutene for 301, 302 og 321 i høst ble lagt om. Nå har en reisende selv laget forslag til nye bussruter.

Skrevet av:

Oppdatert:
16.02.2015 kl 16:51

Forslagene er sendt Bymiljøetaten i Oslo kommune, men er foreløpig ikke blitt vurdert.

Våre forslag er basert på mulige traseer, som allerede er alternative traseer for Oslo-bussene, og som vil være mer sentralt plassert i byen for våre passasjerer, sier Jann Yngve Schlichting som er én av initiativtakerne.

I november skrev Akers Avis Groruddalen at Ruter har strøket sentrale holdeplasser fra rutekartet til bussene 301, 302 og 321. Endringene førte til at bussene ikke stopper på holdeplasser mellom Carl Berners plass og Oslo sentrum. Ruter henviste reisende til å bytte buss ved Carl Berner, men det har skapt kaotiske tilstander i rushtiden.

– Fortauene på Carl Berner er for små til å romme alle passasjerene som skal av og på. Bussene er ofte så fulle at det ikke er plass til nye reisende, beskriver Schlichting.

Står bak endringene

Han står bak en protestgruppe på Facebook som i dag teller nesten 900 medlemmer. Før bussforslagene ble sendt Bymiljøetaten, ble de nye rutene diskutert i plenum.

– Vi har høstet stor anerkjennelse i gruppa for disse forslagene. Engasjementet har vært over all forventning. Ruter har druknet i klager fra våre medlemmer, opplyser Schlichting.

– Hvorfor har dere sendt bussruteforslaget til Bymiljøetaten?

– Etaten står bak hele omleggingen som et ledd i deres prosjekt «Kraftfulle fremkommelighetstiltak», mener Schlichting.

– Tiltakene har ment å skulle løse utfordringer i Storgata og Brugata holdeplass. Derfor har vi nå kommet opp med løsninger som unngår disse områdene, men samtidig gir passasjerer mulighet til å komme seg av på sentrumsnære holdeplasser, legger han til.

Foreslår ny bussrute

I Nittedals-anbudet for 2015, som Ruter har lagt ut, viser selskapet selv til at «mer enn halvparten av de reisende på linje 301 er rene Oslo-reiser». Bussen stopper på hele 15 holdeplasser i Groruddalen. Det samme gjør buss 321.

I dag følger alle bussene Riksvei 4 til og fra sentrum. Schlichting og hans gruppe foreslår at bussene heller fortsetter ned Trondheimsveien etter Carl Berners plass mot sentrum, for så å ta inn på Storgata, Hausmanns gate, Calmeyers gate, Hammersborggata og Lybekkergata inn til Oslo bussterminal. Ruta fra sentrum foreslås å gå langs Lybekkergata, Stenersgata og Christian Kroghs gate, deretter til Riksvei 4 og videre til Trondheimsveien via Helgesens gate.

Forslagene følger i hovedsak denne ruta, men med ulike gateløsninger nærmest bussterminalen.

Har ikke sagt et ord

Ruter har satt inn to ekstrabusser (31E) for å avlaste holdeplassen på Carl Berner.

Det er et paradoks at våre grønne busser erstattes av røde busser som skal kjøre den samme ruta som vi blir kastet vekk fra. De to ekstrabussene er en dråpe i havet, mener Schlichting.

De tre bussforslagene er ikke bare sendt til Bymiljøetaten, men også Ruter – som i nærmeste fremtid skal ha et møte med reisende og Nittedals ordfører.

– Men vi vet ikke om det vil resultere i noen løsning.

Schlichting reagerer kraftig på Bymiljøetaten ikke har svart på deres henvendelse.

– Brevet er sendt to ganger. I det andre brevet purret vi på et svar, men det har vært stille som i graven. Første brev ble sendt 26. januar, sier en skuffet Schlichting.

– Ruter har ansvaret

Prosjektet «Kraftfulle fremkommelighetstiltak» er et samarbeid med Ruter, ifølge Bymiljøetaten – som avviser at de har ansvar for bussendringene.

Ruter har ansvaret for gjennomføringen av systemtiltaket som berører lunje 301, 302 og 321, sier pressekontakt Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten.

I prosjektet har de sammen med Ruter listet opp 100 punkter for å bedre fremkommelighet for kollektivtransporten. Ett av tiltakene har vært å fjerne regionsbusser og taxi fra Storgata hvor trafikkbelastningen er stor – spesielt i rushtidene.

– Men Bymiljøetaten har ansvaret for å gjennomføre infrastrukturtiltakene og Ruter har ansvaret for å gjennomføre systemtiltak, forklarer Bratteberg.

Stor brevtrafikk

– Hvorfor har ikke Bymiljøetaten svart på brevene?

– Prosjektet «Kraftfulle fremkommelighetstiltak», som ledes av Bymiljøetaten, har hatt en betydelig pågang av henvendelser fra innbyggere og andre involverte. Prosjektet gjør det de kan for å svare ut henvendelsene så snart som mulig, svarer Bratteberg.

– Det er imidlertid Ruter som har ansvaret for ruteplanleggingen og det vil derfor være naturlig at henvendelsen knyttet til alternative traseer for linje 301, 302 og 321 behandles og besvares av dem, legger han til.

...Ruter følger opp

Selskapet innser at omleggingen har skapt misnøye og skal allerede i dag ha et møte for å gå grundig gjennom passasjerenes forslag.

Pressekontakt i Ruter AS, Sofie Bruun, sier til Akers Avis Groruddalen at det ikke er ønskelig å gi en konkret tilbakemelding om saken på nåværende tidspunkt. Hun kan likevel avsløre at Ruter har fulgt opp brevet de har fått fra aksjonsgruppa.

Vi forstår at omleggingen har skapt frustrasjon blant våre kunder og derfor er dette noe vi kommer til å jobbe med videre fremover. Vi tar på alvor og er glade for det engasjementet som våre kunder viser vedrørende kollektivtrafikken, opplyser Bruun.

– Vi skal ha et møte på fredag hvor vi skal se grundig på disse forslagene, fortsetter hun.

Bruun legger til at Ruter også skal ha et møte med Nittedal kommune og aksjonsgruppa senere i februar.

Siste nytt i Motor

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

  • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Vil at flere skal investere i elbi

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

Brøytet snø på Furuset

Dro med seg stolpa

  • ulykke

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
Har vellene reell innflytelse?

Debatt: Har vellene
reell innflytelse?

  • Bjerke Storvel

I forbindelse med de massive forandringene byen vår går igjennom nå for tiden, er det grunn til å reflektere over om innbyggerne i byen har reell innflytelse på utviklingen eller om det bare er utbyggerne som skal styre den.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

 
Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Politiet kontrollerer veiene

Miljøfartsgrense i Groruddalen:

Politiet kontrollerer veiene

  • Miljøfartsgrense

Stig Tonsjø ved Stovner politistasjon opplyser at de kommer til å kontrollere miljøfartsgrensa på veiene i Groruddalen. De har lov til å skrive ut bøter til folk som kjører for fort.

– Det er en gullgruve

Villedes til feilparkering:

– Det er en gullgruve

  • trafikk

I Søren Bulls vei skrives det ut bøter over en lav sko. Bilistene klør seg i hodet fordi de er overbevist om at de har fulgt parkeringsreglene.

 
Lekkasjen på Grorud

Lekkasjen på Grorud

  • trafikk

Torsdag ettermiddag kræsjet en kranbil inni broa over Østre Aker vei ved Jernkroken. Det kuttet varmtvannet til nærmeste bygg.

Kritiserer trafikkanalyse

Kritiserer trafikkanalyse

  • trafikk

Omsorgsbygg vil føre opp ny barnehage i Rødtvetveien, men Sandås Vel mener selve trafikkanalysen fra 2014 er utdatert og en tragikomisk skrivebom.

Her er landets første <BR>elektriske lastebil

Her er landets første
elektriske lastebil

ASKO var først i verden med distribusjonsbil som kjører på bioetanol. Nå er de først ute i Norge med en elektrisk lastebil som skal gå i normal drift hele uka – i skiftordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!