- Se over dekkene før ferien

Sjekk dekkene og lufttrykket før du legger ut på lange og krevende bilferie-turer. Slitte dekk øker ulykkesrisikoen betydelig, og kan føre til at det som skulle være en hyggelig ferietur i stedet ender i grøfta.

- Dekkene er bilens viktigste aktive sikkerhetskomponent, og utgjør den eneste kontakten bilen har med veien. Når vi vet at denne kontaktflaten ikke er større enn fire håndflater, sier det seg selv hvor viktig det er med gode dekk, fastslår produktsjef Jan-Erik Sofiedal i Nokian Dekk.

Han understreker at folk ikke må ta lovens minstekrav til mønsterdybde for bokstavelig:

- 1,6 millimeter som minste tillatte mønsterdybde på sommer­dekk er altfor lite. Mange tester doku­menterer at ulykkesrisikoen øker mye allerede når mønster­dybden nærmer seg tre milli­meter. Spesielt øker risikoen for vannplaning kraftig når mønsterdybden kryper under tre milli­meter og ned mot minstekravet.

En test Nokian har gjort, viste at med fem millimeter vann på veien, vannplanet en bil med 1,6 millimeter mønsterdybde ved 76 km/t, mens den samme bilen med nye dekk først nådde vannplaningsterskelen ved 96 km/t.

Vekt og fart forverrer

Slitte dekk er farlig uansett, men ekstra risikabelt jo tyngre bilen er - og jo raskere man kjører.

I ferien er bilen ofte tungt lastet. Samtidig foregår mange turer i utlandet, på motorveier med høyere hastighet enn hva som er tillatt i Norge.  Dette øker kravene til gode dekk for sikker kjøring.

- I et svært slitt dekk øker risikoen for vannplaning og varmgang kraftig, og det er ikke morsomt å tenke på i en stor og tung bil med mange passasjerer.

Er bilen tungt lastet, trenger den dessuten 10-15 prosent mer luft i dekkene enn normalt. For lite luft kan gjøre bilen ustabil i kritiske situasjoner, den bruker mer drivstoff og dekken slites fortere.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.