ANNONSE

Søndag er den her igjen

Søndag er den her igjen

 

Søndag må du igjen slippe opp gassen på Trondheimsveien mellom Grorud og Sinsen. For sjette år på rad settes fartsgrensa ned fra 80 til 60 km/t gjennom vinteren.

Tekst:

Publisert:

Lavere fart gir mindre asfaltslitasje, og dermed reduseres mengden svevestøv som dannes. Samtidig fører lavere fart til mindre oppvirvling av svevestøv. Dermed reduseres mengden svevestøv i luften, sier overingeniør Helena Gabriella Axelsson i Statens vegvesen.

Nettopp derfor velger Statens vegvesen å senke fartsgrensen på blant annet Trondheimsveien i vinterhalvåret.

- Målinger viser at en kombinasjon av miljøfartsgrense og salting av veibanen har god effekt. Sammen med renhold av veinettet og Oslo kommunes piggdekkgebyr, har tiltakene bidratt til at kravene i forurensningsforskriften er overholdt de siste to årene, sier Axelsson.

Gode resultater

Et prøveprosjekt med redusert hastighet på Trondheimsveien i 2004, viste at miljøfartsgrensa ga overraskende gode resultater. Derfor har den også blitt innført på Ring 3 fra Ryen til Granfoss-tunnelen og E18 fra Festningstunnelen til Lysaker de senere årene.

Axelsson forteller at det er størst reduksjon i farten blant billistene på Trondheimsveien.

- Vi har flere tellepunkt på de aktuelle strekningene og vi ser at farten går ned. Den går mest ned på Trondheimsveien, hvor billistene kjører i gjennomsnitt sju km/t saktere om vinteren, sier hun.

God kunnskap

En spørreundersøkelse, som ble foretatt av Statens vegvesen i fjor, viser at kunnskapen til miljøfartsgrensa er god.

- Resultatene i spørreundersøkelsen indikerer at de aller fleste som kjører bil i Oslo vet om den. Den viser seg også at de som skjønner hvilken effekt den har, er positive til den, sier Axelsson.

Miljøfartsgrensa varer fram til 11. april.

- I perioden fra 1. november til 11. april gjelder miljøfartsgrensa på lik linje med permanente fartsgrenser, påpeker Axelsson.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

ANNONSE
Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
ANNONSE