ANNONSE

Tenker miljø - gir mindre gass

Tenker miljø - gir mindre gass

 

Schenker AS har miljøsertifisert de første transportørene i konsernet. Veøy Øst AS er nå en miljøgodkjent transportør.

Tekst:

Publisert:

- Vi er opptatt av miljøet, derfor er vi med på dette. Det var noe skepsis blant sjåførene i starten, men de ble positive da de så at de ikke sparte noe særlig tid på å kjøre fort, sier daglig leder Geir Martinsen i Veøy Øst AS i Oslo.

1000 sjåfører i forskjellige transportfirmaer har nå gjennomført kurs i økokjøring. De benytter nå kjøretøyer med Euro 4 eller bedre i faste trafikkopplegg og fyller B30-biodiesel på tanken.

- Sjåførene har lært seg å bruke bilens indre kraft - kjøre jevnere og saktere. De har ikke mye å hente inn på å kjøre i 90 km/t i stedet for 80 km/t, for å ta ett eksempel. I tillegg tjener vi inn på at drivstoff-forbruket blir lavere. Det blir derfor en vinn-vinn-sak for bedrift og miljø, sier Martinsen.

Ser at det er viktig

Marita Hongseth (21) er sjåfør i Veøy Øst. Hun har jobbet i firmaet i rundt to år. For henne var det en tilvenningsfase å skulle kjøre saktere.

- Det er mye frustrasjon i trafikken. Det er lett å gasse på og kjøre litt vilt, mener hun.

Etter å ha gått kurset ser hun at det er viktighet å kjøre både jevnere og saktere, og prøver så langt det lar seg gjøre.

- Det er et bra miljøtiltak. Alle sjåførene prøver så godt de kan, sier Hongseth.

Reduserer forbruket

Terje Amlie fra TransportKvalitet har bred erfaring i å utarbeide kursmateriell og gjennomføre bedriftsintern opplæring av sjåfører og trafikkledere. Han er blant mennene som har lært opp 1000 sjåfører til å kjøre miljøbevisst.

- Dette har vært veldig positivt. Sjåførene ser at de kan redusere forbruket med 5-10 prosent uten å tape noe tid. Dermed er de blitt positive.

Amlie mener det har vært altfor lite kursing i transportyrket, og mangel på tilbakemeldinger til sjåfører.

- Jeg opplevde derfor sjåførene glade for at noen brydde seg om dem, sier Amlie.

Ved å kjøre litt saktere og jevnt i trafikken reduseres drivstoff-forbruket. Det er sunnere for miljøet, og det øker sikkerheten for bilister.

- Dette følger hverandre hånd i hånd. Miljø er inn, konstaterer han.

Ny infrastruktur

Schenker har et eget miljøpanel, og der har dette prosjektet vært en av milepælene i klimasatsingen. Hittil har 90 prosent av sjåførene som kjører faste oppdrag for Schenker fått opplæring til miljøvennlig kjøring.  

- Dette samarbeidet med transportfirmaene er vi veldig glade for, sier viseadministrerende direktør i Schenker AS, Erling Sæther.

- Vi ønsker med dette å minske utslippene, og det er viktig med en god miljøpolicy. Dette er også noe kundene ønsker, så vi vinner også nye kunder på denne måten.

Nå er målet at alle sjåfører med faste oppdrag for Schenker skal gjennomføre kurset i løpet av høsten. 

- Det er ingen vits i å vente på neste generasjon når vi kan gjøre noe nå, poengterer Sæther. 

Disse seks bedriftene har fått utstedt miljøsertifikat av

Schenker AS:

o    SH Transport, Drammen

o    Tore Velten Transport AS, Elverum

o    Valdres Last AS, Fagernes

o    Veøy Vest AS, Åndalsnes

o    Veøy Øst AS, Oslo

o    Veøy Sør AS, Kristiansand/Stavanger

 

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

ANNONSE
Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
ANNONSE