ANNONSE

Tre av ti bruker ikke bussbelte

Tre av ti bruker ikke bussbelte

PÅBUDT: Ifølge norsk lov må man bruke belte i alle kjøretøy hvor sikkerhetsbelte er montert. (Fotos: Knut Opeide.)

17.500 busspassasjerer over hele landet er blitt kontrollert. 5.000 av disse fester ikke sikkerhetsselen.

Se bildet større

MÅ BLI FLINKERE: Det er Jon Molnes i Statens vegvesen klar på. (Foto: Henriette Erken Busterud).

Kontrollen er blitt gjennomført av Statens vegvesen. Jon Molnes er ikke imponert, spesielt fordi en lignende kontroll i mars viste at andelen uten belte lå på 22 prosent. Den nyeste kontrollen viser at 29 prosent dropper beltet, altså en økning siden tidligere i år.

– Kontrollene viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre. Det er altfor mange som ikke husker beltet, selv om de har det tilgjengelig, sier Molnes fra vegvesenet.

De mest alvorlige ulykkene har skjedd i busser der belter er montert, og passasjerene ikke har tatt beltet på. Uten belte kan du være til fare for de andre i bussen, om det skulle skje en ulykke, fortsetter han.

Koster liv

I desember 2013 kjørte en Unibuss på vei mot Lillestrøm av Trondheimsveien. Bussen veltet over ende og havnet til slutt i Margrethe Parms vei på Rommen. Ulykken kostet to personer livet. Én passasjer ble alvorlig skadd, og samtlige ble skadet.

Molnes forteller at totalt syv personer i fjor mistet livet i forbindelse med bussulykker. Ytterligere syv personer ble hardt skadd, mens 68 ble lettere skadd. Aldersgruppen som er minst flinke til å bruke beltet er mellom 15 og 20 år. Fire av ti i denne alderen mener det er sosialt akseptert å ikke spenne seg fast i bussen.

Det er for øvrig påbudt å bruke belte i alle kjøretøy hvor sikkerhetsbelte er montert.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Motor

Nå skal Per <BR>også selge elsykler

Per Rønning er et kjent fjes for mange bilinteresserte i Groruddalen, nå skal mannen bak Pers bil også satse på elsykler.

ANNONSE
Ruter gjør om rutene

Fra og med søndag 2. april kjører t-banen med tidligere avganger om morgenen og flere bussruter i Groruddalen får flere avganger, noe som gleder byrådsleder Raymond Johansen. Linje 22 mot Ellingsrudåsen blir derimot historie.

 
Skuffet over trikke-nei

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Lader opp til ny støtteordning

Venstre, Høyre og KrF fremmer et privatforslag om å legge bedre til rette for elbil-lading i sameier og borettslag. De foreslår en støtteordning og rådgivingstjeneste - og mener det haster å få på plass et vedtak.

Dro med seg stolpa

En brøytetraktor på oppdrag fra kommunen rev torsdag formiddag ned en lyktestolpe i Professor Birkelands vei på Furuset, og skapte med det et lite trafikkaos.

 
ANNONSE