FORNØYDE: Både daglig leder Siw Hausmann og kjøkkensjef Øystein Næss har all grunn til å være fornøyd med å vite at bedriften de representerer har tatt et reelt ansvar for miljøet. Foto:
FORNØYDE: Både daglig leder Siw Hausmann og kjøkkensjef Øystein Næss har all grunn til å være fornøyd med å vite at bedriften de representerer har tatt et reelt ansvar for miljøet. Foto:Bilde 1 av 1

Kroa mot nye høyder

Gjennom mer enn 50 år har groruddøler og folk fra «halve Norge» latt seg servere velsmakende mat av hyggelig personale i naturskjønne omgivelser oppe i skogkledde omgivelser hos Morten's Kro på Gjelleråsen.

Kroa ble nylig ble kåret til Norges nest beste veikro (bare slått av samarbeidspartner Sanngrunn ved Skarnes), og nå har dette koselige og lett tilgjengelige spisestedet tatt enda et skritt på anerkjennelsens bratte stige – nå er nemlig Morten’s Kro blitt sporbarhetssertifisert gjennom den internasjonalt anerkjente sertifiseringsordningen MSC (Marine Stewardship Council) som gjelder sjømat som er bærekraftig produsert. 

Opptatt av bærekraft

Det betyr at Morten’s Kro er den første individuelle restauranten i Norge til å oppnå dette. Pr. i dag er det bare de verdensomspennende kjedene McDonald’s og møbelgiganten IKEA, samt Stordalens Nordic Choice hotels som allerede har dette miljøengasjementet på plass.

Vi møtte en tydelig stolt kjøkkensjef Øystein Næss og daglig leder Siw Hausmann inne i den populære restauranten der duften av stekt makrell og jordbær sivet pirrende ut fra kjøkkenet da dørene ble åpnet, og det ble de nødvendigvis til stadighet, for på Morten’s Kro er det alltid bra med sultne veifarende som vil la seg traktere. 

– Jeg er opptatt av bærekraft i produksjon, salg og drift. Vi har ansvar for jorda vår og de neste generasjonene som skal vokse opp her, sier en nesten alltid smilende kjøkkensjef Næss, som for en gangs skyld ser alvorlig ut og får understrekende nikk fra daglig leder.

Kontrollerbart

Kjøkkensjef Næss forklarer at MSC er et verdensledende sertifiserings- og miljømerkingsprogram for bærekraftig fiske. Det er kun bedrifter i forsyningskjeden som er MSC-sporbarhetssertifisert som kan servere sjømat med det blå miljømerket, som er lett å få øye på når man går forbi alle de opplyste meny-skiltene på vei mot kassa for å effektuere mat-

bestillingen.

Merket innebærer at all sjømat som bærer dette miljømerket kan spores hele veien, gjennom alle ledd i forsyningskjeden. Tilbake til et MSC-sertifisert bærekraftig fiskeri som bidrar til at havet ikke blir tomt for fisk og annen sjømat. I tillegg til den nyeste sertifiseringen er Morten’s Kro DEBIO-sertifisert til bronse. DEBIO er en sertifiseringsordning for økologisk mat i Norge. 

– For å få bronse må minst 15 prosent av den totale innkjøpssummen for mat bestå av godkjente økologiske produkter. Som et minimum skal kunden kunne velge mellom 15 økologiske produkter eller råvarer til enhver tid, forklarer Næss.

Drømmer om grønn kro 

I tillegg vet vi at Morten’s Kro benytter seg av flere Fairtrade-produkter, som sukker og kakao. Fairtrade sikrer arbeidere i utvik-lingsland trygge arbeidsforhold.

Kjøkkensjef Øystein Næss kan også fortelle at Morten’s Kro totalt bruker nesten 80 økologiske råvarer – noe som ikke akkurat er dagligdags på norske kroer. Som et resultat av MSC-sertifiseringen nærmer de seg nå DEBIOs sølv-sertifisering – noe som er et mål for den tradisjonsrike kroa.

– Det er kanskje ikke så mange av våre kunder som vet at vi har en klar tanke rundt dette, men de vi snakker med opplever det som veldig viktig og spennende. Det er gøy at Morten’s Kro kan være i forkant på miljøfronten, sier daglig leder Siw Hausmann og avslutter med å røpe at man har mange fremtidsplaner og drømmer om en enda grønnere kro – med for eksempel elbil-lading.