Smånytt

Påsketips fra Trygg Trafikk

Publisert: 22.03.2016 kl 12:02

Nordmenn og groruddøler er klare for å nyte feriedagene. Men vær smart i påsketrafikken. Trygg Trafikk gir deg 10 tips til en sikker ferietur.

1. Reis tidlig eller sent.

Drar du i seks eller syv tiden på morgningen eller sent på kvelden er det mindre trafikk, samtidig får du mer ut av dagen. Fredag ettermiddag før palmehelgen og første påskedag er det mest trafikk og kø.

2. Sjekk værmeldingen.

Påsken er tidlig ute i år, og det er skiftende vær og føre. Er det meldt spesielt dårlig vær, bør du vurdere å flytte reisetidspunkt.

3. Kolonnekjøring sliter.

Å sitte mange timer å vente på kolonne er en prøvelse både for humør og mage. Husk full bensintank, mat, drikke og varme klær.

4. Hold køen, følg flyten.

Forbikjøringer er det liten vits i. Du sparer minimalt med tid og utsetter både deg selv og andre for fare. Pass på at du har minimum tre sekunders avstand til bilen foran.

5. Ta pauser.

Ikke kjør for langt uten pause. Du blir trøtt og uppmerksom.

6. Dropp mobilen.

Hver tredje ulykke skyldes oppmerksomhet, og mobilen på ta sin del av skylden. Taster du tar du øynene vekk fra veien i minst fem sekunder. I en fart på 80 km/t er det nok tid til å kjøre lengden på en fotballbane.7. Hold farten nede.

Er det glatt må du kjøre saktere enn fartsgrensen. Husk at bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt.

8. Fest beltet riktig.

Altfor mange «slenger på seg» beltet. Beltet må være stramt festet over hoftene og skulderen. Slakt belte kan gi deg store indre skader om du kolliderer. Barn under fire bør sitte i bakovervendt bilstol tilpasset barnets vekt.

9. Pakk klokt.

Løse brusflasker eller Ipader i bilen kan gi store skader om du kolliderer. En slalomstøvel vil få vekt tilsvarende 100 kilo. Tunge ting nederst i bagasjerommet.

10. Og sist, men ikke minst: Stress ned!

Innstill deg på at det er mye trafikk og at alt tar lengre tid enn normalt. Følg med trafikkmeldingene og ikke stress med ting du ikke får gjort noe med.

« Vis alle notiser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!