30-årsfest i gamle krigsskolen

30-årsfest i gamle krigsskolen

 

Den 15. mai 1981 møtte 29 menn til charterfest på La Strada restaurant på Kalbakken for å bli opptatt som medlemmer av Rotary. Grorud Rotary Club var fadder for den nye klubben som fikk navnet Groruddalen Rotaryklubb. Per Arne Knobelauch var klubbens første president og Alf Richard Bjercke, som var distriktets guvernør det året, gjorde den høytidelige seremonien med å feste rotarynålen på de nye medlemmene.

Den 7. mai, 30 år senere, kom jubileumsdagen. I strålende vårvær var Groruddalen Rotaryklubb sammen med Rotarydistrikt 2310 og Grorud Rotary Club vertskap for 195 rotarianere til den årlige Distriktssamlingen som i år ble holdt på Krigsskolen på Linderud.

Om kvelden var det jubileumsfest i gamle krigsskolens lokaler i Tollbodgaten 10 for medlemmene. Etter et glass champagne ble man ønsket velkommen til bords av klubbens president Bjørg Månum Andersson. I den ærverdige «ordresalen» var det dekket til festmiddag og hun ga ordet til kveldens toastmaster Trond Geir Jenssen som på en meget elegant og underholdene måte ledet kvelden videre.

Det ble først servert kald hjortefilet med cumberlandsaus til forrett. Deretter fikk man okse indrefilet med rødvinsjy og marinerte scampi og til sist creme brûlée med friske bringebær, alt akkompagnert med gode viner.

Hilsener

Som seg hør og bør var det taler og hilsener. Først ut var klubbens president som blant annet sendte en tanke til klubbens charterpresident Per-Arne Knobelauch som dessverre gikk bort i 2006. Hun takket de gjenværende ni chartermedlemmene for deres innsatsvilje og sterke engasjement for klubben.

I dag har klubben 38 medlemmer hvorav fem er kvinner, men håpet er å få noen medlemmer i tillegg, da helst litt yngre. Gjennomsnittsalderen i klubben i dag er godt over 60 år. Presidenten nevnte videre klubbens engasjement i forskjellige prosjekter både nasjonalt og internasjonalt; - Dagravning hver dag, mandag til fredag, i stovnerområdet i samarbeid med Stovner Frivilligsentral, - pris ved skoleslutt hvert år til «beste elev» ved Bjerke videregående skole, - Arne Pran og hans uselviske innsats for en del narkomane i Oslo (Stiftelsen Rusfritt Miljø) og snart vil også en mentorordning være på plass for prosjektet «Ungt Entreprenørskap», dette også ved Bjerke vg. skole. Det siste er et samarbeid med Grorud Rotary Club. Nasjonalt har klubben i flere år vært sterkt engasjert i et prosjekt for å hjelpe vanskeligstilte barn i Riga.

Videre i sin tale fortalte presidenten kort om ShelterBox, en internasjonal katastrofehjelps-organisasjon som hjelper mennesker som er rammet av katastrofer over hele verden og som også er et globalt Rotary-prosjekt. Enten det er jordskjelv, ras, flom, orkan, tsunami, syklon, konflikt eller annet leverer ShelterBox hjelp til de som trenger det mest.

En ShelterBox var utstilt utenfor møtelokalet til distriktskonferansen og i forbindelse med et loddsalg hadde det kommet inn i underkant av kr. 10.000,-. Det er nok penger til nesten to ShelterBox som vil bli gitt fra distriktet og Groruddalen RK til flomofre i Colombia og/eller Bolivia.

Til slutt håpet presidenten at det gode samarbeidet og den hyggelige tonen fortsatt vil gjelde for klubben i mange år fremover.

Om historien

Arne Pran, tidligere sjef ved krigsskolen, fortalte litt om lokalene i Tollbodgaten 10. Skolen ble stiftet i 1750 som «Den frie matematiske skole i Christiania». Den het fra 1798 «Det norske militære Institutt» og ikke før 1904 fikk den dagens navn; Krigsskolen.

Hærens Krigsskole er den største av forsvarets tre krigsskoler og er i dag en av verdens eldste militærakademier i kontinuerlig drift.

I sin hilsningstale til klubben sa distriktsguvernør Harald Bjørgo seg godt fornøyd med klubbens utvikling gjennom disse tretti årene og viste til en god lagånd og bevisste mål som klubben satte seg allerede i tidlig alder.

- Jeg var opphavet til Grorud Rotary Club i sin tid, sa Alf Richard Bjercke og var tydelig stolt av sitt «barnebarn» Groruddalen RK.

- Klubben har etter hvert blitt en av landets største bidragsytere til TRF (The Rotary Foundation) og har også gitt meg to «oldebarn», Oslo Nord Rotaryklubb og Hovin Rotaryklubb, begge hjemmehørende i Groruddalen, fortalte Bjercke videre, før han som avslutning leste et eget dikt tilegnet Groruddalen RK.

Fra Grorud Rotary Club var det hilsningstale ved past president Jan Lillejord, fra Oslo Nord Rotaryklubb hilste president Svein Jørgenrud og fra Inner Wheel rådspresident Sissel Høihjelle Michelsen.

Til slutt ble ordet gitt til innkommende guvernør for året 2011-2012, Jon Henrik Leere, Grorud Rotary Club. Han takket jubilanten med et vel gjennomført arrangement i forbindelse med distriktssamlingen 2011. Etter å ha gitt jubilanten enda flere rosende ord var det også han som takket for maten. Et måltid som var en hvilken som helst gourmet-restaurant verdig.

Deretter var det kaffe, konfekt og kransekake sammen med en liten avec før baren åpnet og musikken spilte opp til dans.

kgl (Fotos: Rolf E. Wulff)

Siste nytt i Nyheter

Vil ikke miste lærerstillinger

Vil ikke miste lærerstillinger

Stovner bydelsutvalg synes det er trist at regjeringen legger opp til å fjerne ekstralærerne (fireårsordningen) uten å i det hele tatt ha evaluert prosjektet.

«Doing good in the world» i 100 år

«Doing good in the world» i 100 år

 • FN-dagen

The Rotary Foundation markerte sitt 100-årsjubileum på Linne Hotel på FN-dagen og verdens poliodag.

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

 
For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

 
Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

 
Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!