30-årsfest i gamle krigsskolen

30-årsfest i gamle krigsskolen

 

Den 15. mai 1981 møtte 29 menn til charterfest på La Strada restaurant på Kalbakken for å bli opptatt som medlemmer av Rotary. Grorud Rotary Club var fadder for den nye klubben som fikk navnet Groruddalen Rotaryklubb. Per Arne Knobelauch var klubbens første president og Alf Richard Bjercke, som var distriktets guvernør det året, gjorde den høytidelige seremonien med å feste rotarynålen på de nye medlemmene.

Skrevet av:

Den 7. mai, 30 år senere, kom jubileumsdagen. I strålende vårvær var Groruddalen Rotaryklubb sammen med Rotarydistrikt 2310 og Grorud Rotary Club vertskap for 195 rotarianere til den årlige Distriktssamlingen som i år ble holdt på Krigsskolen på Linderud.

Om kvelden var det jubileumsfest i gamle krigsskolens lokaler i Tollbodgaten 10 for medlemmene. Etter et glass champagne ble man ønsket velkommen til bords av klubbens president Bjørg Månum Andersson. I den ærverdige «ordresalen» var det dekket til festmiddag og hun ga ordet til kveldens toastmaster Trond Geir Jenssen som på en meget elegant og underholdene måte ledet kvelden videre.

Det ble først servert kald hjortefilet med cumberlandsaus til forrett. Deretter fikk man okse indrefilet med rødvinsjy og marinerte scampi og til sist creme brûlée med friske bringebær, alt akkompagnert med gode viner.

Hilsener

Som seg hør og bør var det taler og hilsener. Først ut var klubbens president som blant annet sendte en tanke til klubbens charterpresident Per-Arne Knobelauch som dessverre gikk bort i 2006. Hun takket de gjenværende ni chartermedlemmene for deres innsatsvilje og sterke engasjement for klubben.

I dag har klubben 38 medlemmer hvorav fem er kvinner, men håpet er å få noen medlemmer i tillegg, da helst litt yngre. Gjennomsnittsalderen i klubben i dag er godt over 60 år. Presidenten nevnte videre klubbens engasjement i forskjellige prosjekter både nasjonalt og internasjonalt; - Dagravning hver dag, mandag til fredag, i stovnerområdet i samarbeid med Stovner Frivilligsentral, - pris ved skoleslutt hvert år til «beste elev» ved Bjerke videregående skole, - Arne Pran og hans uselviske innsats for en del narkomane i Oslo (Stiftelsen Rusfritt Miljø) og snart vil også en mentorordning være på plass for prosjektet «Ungt Entreprenørskap», dette også ved Bjerke vg. skole. Det siste er et samarbeid med Grorud Rotary Club. Nasjonalt har klubben i flere år vært sterkt engasjert i et prosjekt for å hjelpe vanskeligstilte barn i Riga.

Videre i sin tale fortalte presidenten kort om ShelterBox, en internasjonal katastrofehjelps-organisasjon som hjelper mennesker som er rammet av katastrofer over hele verden og som også er et globalt Rotary-prosjekt. Enten det er jordskjelv, ras, flom, orkan, tsunami, syklon, konflikt eller annet leverer ShelterBox hjelp til de som trenger det mest.

En ShelterBox var utstilt utenfor møtelokalet til distriktskonferansen og i forbindelse med et loddsalg hadde det kommet inn i underkant av kr. 10.000,-. Det er nok penger til nesten to ShelterBox som vil bli gitt fra distriktet og Groruddalen RK til flomofre i Colombia og/eller Bolivia.

Til slutt håpet presidenten at det gode samarbeidet og den hyggelige tonen fortsatt vil gjelde for klubben i mange år fremover.

Om historien

Arne Pran, tidligere sjef ved krigsskolen, fortalte litt om lokalene i Tollbodgaten 10. Skolen ble stiftet i 1750 som «Den frie matematiske skole i Christiania». Den het fra 1798 «Det norske militære Institutt» og ikke før 1904 fikk den dagens navn; Krigsskolen.

Hærens Krigsskole er den største av forsvarets tre krigsskoler og er i dag en av verdens eldste militærakademier i kontinuerlig drift.

I sin hilsningstale til klubben sa distriktsguvernør Harald Bjørgo seg godt fornøyd med klubbens utvikling gjennom disse tretti årene og viste til en god lagånd og bevisste mål som klubben satte seg allerede i tidlig alder.

- Jeg var opphavet til Grorud Rotary Club i sin tid, sa Alf Richard Bjercke og var tydelig stolt av sitt «barnebarn» Groruddalen RK.

- Klubben har etter hvert blitt en av landets største bidragsytere til TRF (The Rotary Foundation) og har også gitt meg to «oldebarn», Oslo Nord Rotaryklubb og Hovin Rotaryklubb, begge hjemmehørende i Groruddalen, fortalte Bjercke videre, før han som avslutning leste et eget dikt tilegnet Groruddalen RK.

Fra Grorud Rotary Club var det hilsningstale ved past president Jan Lillejord, fra Oslo Nord Rotaryklubb hilste president Svein Jørgenrud og fra Inner Wheel rådspresident Sissel Høihjelle Michelsen.

Til slutt ble ordet gitt til innkommende guvernør for året 2011-2012, Jon Henrik Leere, Grorud Rotary Club. Han takket jubilanten med et vel gjennomført arrangement i forbindelse med distriktssamlingen 2011. Etter å ha gitt jubilanten enda flere rosende ord var det også han som takket for maten. Et måltid som var en hvilken som helst gourmet-restaurant verdig.

Deretter var det kaffe, konfekt og kransekake sammen med en liten avec før baren åpnet og musikken spilte opp til dans.

kgl (Fotos: Rolf E. Wulff)

Siste nytt i Nyheter

Løfter skolen sammen

Løfter skolen sammen

 • Stovner vgs

De siste årene har Stovner videregående skole hatt synkende søkertall. I fjor valgte 15 av 120 elever VG1 studiespesialisering på Stovner vgs. som førstevalg. Da bestemte skolen seg for å snu utviklingen.

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

 • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

 • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

 
Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

 • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

 • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

 • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

 
Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

 • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

 • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

 • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

 
- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

 • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

 • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!