30-årsfest i gamle krigsskolen

30-årsfest i gamle krigsskolen

 

Den 15. mai 1981 møtte 29 menn til charterfest på La Strada restaurant på Kalbakken for å bli opptatt som medlemmer av Rotary. Grorud Rotary Club var fadder for den nye klubben som fikk navnet Groruddalen Rotaryklubb. Per Arne Knobelauch var klubbens første president og Alf Richard Bjercke, som var distriktets guvernør det året, gjorde den høytidelige seremonien med å feste rotarynålen på de nye medlemmene.

Skrevet av:

Den 7. mai, 30 år senere, kom jubileumsdagen. I strålende vårvær var Groruddalen Rotaryklubb sammen med Rotarydistrikt 2310 og Grorud Rotary Club vertskap for 195 rotarianere til den årlige Distriktssamlingen som i år ble holdt på Krigsskolen på Linderud.

Om kvelden var det jubileumsfest i gamle krigsskolens lokaler i Tollbodgaten 10 for medlemmene. Etter et glass champagne ble man ønsket velkommen til bords av klubbens president Bjørg Månum Andersson. I den ærverdige «ordresalen» var det dekket til festmiddag og hun ga ordet til kveldens toastmaster Trond Geir Jenssen som på en meget elegant og underholdene måte ledet kvelden videre.

Det ble først servert kald hjortefilet med cumberlandsaus til forrett. Deretter fikk man okse indrefilet med rødvinsjy og marinerte scampi og til sist creme brûlée med friske bringebær, alt akkompagnert med gode viner.

Hilsener

Som seg hør og bør var det taler og hilsener. Først ut var klubbens president som blant annet sendte en tanke til klubbens charterpresident Per-Arne Knobelauch som dessverre gikk bort i 2006. Hun takket de gjenværende ni chartermedlemmene for deres innsatsvilje og sterke engasjement for klubben.

I dag har klubben 38 medlemmer hvorav fem er kvinner, men håpet er å få noen medlemmer i tillegg, da helst litt yngre. Gjennomsnittsalderen i klubben i dag er godt over 60 år. Presidenten nevnte videre klubbens engasjement i forskjellige prosjekter både nasjonalt og internasjonalt; - Dagravning hver dag, mandag til fredag, i stovnerområdet i samarbeid med Stovner Frivilligsentral, - pris ved skoleslutt hvert år til «beste elev» ved Bjerke videregående skole, - Arne Pran og hans uselviske innsats for en del narkomane i Oslo (Stiftelsen Rusfritt Miljø) og snart vil også en mentorordning være på plass for prosjektet «Ungt Entreprenørskap», dette også ved Bjerke vg. skole. Det siste er et samarbeid med Grorud Rotary Club. Nasjonalt har klubben i flere år vært sterkt engasjert i et prosjekt for å hjelpe vanskeligstilte barn i Riga.

Videre i sin tale fortalte presidenten kort om ShelterBox, en internasjonal katastrofehjelps-organisasjon som hjelper mennesker som er rammet av katastrofer over hele verden og som også er et globalt Rotary-prosjekt. Enten det er jordskjelv, ras, flom, orkan, tsunami, syklon, konflikt eller annet leverer ShelterBox hjelp til de som trenger det mest.

En ShelterBox var utstilt utenfor møtelokalet til distriktskonferansen og i forbindelse med et loddsalg hadde det kommet inn i underkant av kr. 10.000,-. Det er nok penger til nesten to ShelterBox som vil bli gitt fra distriktet og Groruddalen RK til flomofre i Colombia og/eller Bolivia.

Til slutt håpet presidenten at det gode samarbeidet og den hyggelige tonen fortsatt vil gjelde for klubben i mange år fremover.

Om historien

Arne Pran, tidligere sjef ved krigsskolen, fortalte litt om lokalene i Tollbodgaten 10. Skolen ble stiftet i 1750 som «Den frie matematiske skole i Christiania». Den het fra 1798 «Det norske militære Institutt» og ikke før 1904 fikk den dagens navn; Krigsskolen.

Hærens Krigsskole er den største av forsvarets tre krigsskoler og er i dag en av verdens eldste militærakademier i kontinuerlig drift.


I sin hilsningstale til klubben sa distriktsguvernør Harald Bjørgo seg godt fornøyd med klubbens utvikling gjennom disse tretti årene og viste til en god lagånd og bevisste mål som klubben satte seg allerede i tidlig alder.

- Jeg var opphavet til Grorud Rotary Club i sin tid, sa Alf Richard Bjercke og var tydelig stolt av sitt «barnebarn» Groruddalen RK.

- Klubben har etter hvert blitt en av landets største bidragsytere til TRF (The Rotary Foundation) og har også gitt meg to «oldebarn», Oslo Nord Rotaryklubb og Hovin Rotaryklubb, begge hjemmehørende i Groruddalen, fortalte Bjercke videre, før han som avslutning leste et eget dikt tilegnet Groruddalen RK.


Fra Grorud Rotary Club var det hilsningstale ved past president Jan Lillejord, fra Oslo Nord Rotaryklubb hilste president Svein Jørgenrud og fra Inner Wheel rådspresident Sissel Høihjelle Michelsen.

Til slutt ble ordet gitt til innkommende guvernør for året 2011-2012, Jon Henrik Leere, Grorud Rotary Club. Han takket jubilanten med et vel gjennomført arrangement i forbindelse med distriktssamlingen 2011. Etter å ha gitt jubilanten enda flere rosende ord var det også han som takket for maten. Et måltid som var en hvilken som helst gourmet-restaurant verdig.

Deretter var det kaffe, konfekt og kransekake sammen med en liten avec før baren åpnet og musikken spilte opp til dans.


kgl (Fotos: Rolf E. Wulff)

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!