30-årsfest i gamle krigsskolen

30-årsfest i gamle krigsskolen

 

Den 15. mai 1981 møtte 29 menn til charterfest på La Strada restaurant på Kalbakken for å bli opptatt som medlemmer av Rotary. Grorud Rotary Club var fadder for den nye klubben som fikk navnet Groruddalen Rotaryklubb. Per Arne Knobelauch var klubbens første president og Alf Richard Bjercke, som var distriktets guvernør det året, gjorde den høytidelige seremonien med å feste rotarynålen på de nye medlemmene.

Skrevet av:

Den 7. mai, 30 år senere, kom jubileumsdagen. I strålende vårvær var Groruddalen Rotaryklubb sammen med Rotarydistrikt 2310 og Grorud Rotary Club vertskap for 195 rotarianere til den årlige Distriktssamlingen som i år ble holdt på Krigsskolen på Linderud.

Om kvelden var det jubileumsfest i gamle krigsskolens lokaler i Tollbodgaten 10 for medlemmene. Etter et glass champagne ble man ønsket velkommen til bords av klubbens president Bjørg Månum Andersson. I den ærverdige «ordresalen» var det dekket til festmiddag og hun ga ordet til kveldens toastmaster Trond Geir Jenssen som på en meget elegant og underholdene måte ledet kvelden videre.

Det ble først servert kald hjortefilet med cumberlandsaus til forrett. Deretter fikk man okse indrefilet med rødvinsjy og marinerte scampi og til sist creme brûlée med friske bringebær, alt akkompagnert med gode viner.

Hilsener

Som seg hør og bør var det taler og hilsener. Først ut var klubbens president som blant annet sendte en tanke til klubbens charterpresident Per-Arne Knobelauch som dessverre gikk bort i 2006. Hun takket de gjenværende ni chartermedlemmene for deres innsatsvilje og sterke engasjement for klubben.

I dag har klubben 38 medlemmer hvorav fem er kvinner, men håpet er å få noen medlemmer i tillegg, da helst litt yngre. Gjennomsnittsalderen i klubben i dag er godt over 60 år. Presidenten nevnte videre klubbens engasjement i forskjellige prosjekter både nasjonalt og internasjonalt; - Dagravning hver dag, mandag til fredag, i stovnerområdet i samarbeid med Stovner Frivilligsentral, - pris ved skoleslutt hvert år til «beste elev» ved Bjerke videregående skole, - Arne Pran og hans uselviske innsats for en del narkomane i Oslo (Stiftelsen Rusfritt Miljø) og snart vil også en mentorordning være på plass for prosjektet «Ungt Entreprenørskap», dette også ved Bjerke vg. skole. Det siste er et samarbeid med Grorud Rotary Club. Nasjonalt har klubben i flere år vært sterkt engasjert i et prosjekt for å hjelpe vanskeligstilte barn i Riga.

Videre i sin tale fortalte presidenten kort om ShelterBox, en internasjonal katastrofehjelps-organisasjon som hjelper mennesker som er rammet av katastrofer over hele verden og som også er et globalt Rotary-prosjekt. Enten det er jordskjelv, ras, flom, orkan, tsunami, syklon, konflikt eller annet leverer ShelterBox hjelp til de som trenger det mest.

En ShelterBox var utstilt utenfor møtelokalet til distriktskonferansen og i forbindelse med et loddsalg hadde det kommet inn i underkant av kr. 10.000,-. Det er nok penger til nesten to ShelterBox som vil bli gitt fra distriktet og Groruddalen RK til flomofre i Colombia og/eller Bolivia.

Til slutt håpet presidenten at det gode samarbeidet og den hyggelige tonen fortsatt vil gjelde for klubben i mange år fremover.

Om historien

Arne Pran, tidligere sjef ved krigsskolen, fortalte litt om lokalene i Tollbodgaten 10. Skolen ble stiftet i 1750 som «Den frie matematiske skole i Christiania». Den het fra 1798 «Det norske militære Institutt» og ikke før 1904 fikk den dagens navn; Krigsskolen.

Hærens Krigsskole er den største av forsvarets tre krigsskoler og er i dag en av verdens eldste militærakademier i kontinuerlig drift.

I sin hilsningstale til klubben sa distriktsguvernør Harald Bjørgo seg godt fornøyd med klubbens utvikling gjennom disse tretti årene og viste til en god lagånd og bevisste mål som klubben satte seg allerede i tidlig alder.

- Jeg var opphavet til Grorud Rotary Club i sin tid, sa Alf Richard Bjercke og var tydelig stolt av sitt «barnebarn» Groruddalen RK.

- Klubben har etter hvert blitt en av landets største bidragsytere til TRF (The Rotary Foundation) og har også gitt meg to «oldebarn», Oslo Nord Rotaryklubb og Hovin Rotaryklubb, begge hjemmehørende i Groruddalen, fortalte Bjercke videre, før han som avslutning leste et eget dikt tilegnet Groruddalen RK.

Fra Grorud Rotary Club var det hilsningstale ved past president Jan Lillejord, fra Oslo Nord Rotaryklubb hilste president Svein Jørgenrud og fra Inner Wheel rådspresident Sissel Høihjelle Michelsen.

Til slutt ble ordet gitt til innkommende guvernør for året 2011-2012, Jon Henrik Leere, Grorud Rotary Club. Han takket jubilanten med et vel gjennomført arrangement i forbindelse med distriktssamlingen 2011. Etter å ha gitt jubilanten enda flere rosende ord var det også han som takket for maten. Et måltid som var en hvilken som helst gourmet-restaurant verdig.

Deretter var det kaffe, konfekt og kransekake sammen med en liten avec før baren åpnet og musikken spilte opp til dans.

kgl (Fotos: Rolf E. Wulff)

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!