«Alle» vil snakke med Fabian

«Alle» vil snakke med Fabian

 

Ordfører Fabian Stang er omsvermet på Stovner senter - og får knapt avsluttet en samtale før den neste er i gang.

Tekst:

Publisert:

- Det er veldig overraskende å se han her på Stovner senter, sier en gjeng med klassekamerater fra Stovner videregående - før de spør om å få ta bilde med ordføreren.

Akers Avis Groruddalen har avtalt å møte ham på Stovner senter - men det viser seg kjapt at det selv ikke for en journalist er lett å få en samtale på tomannshånd med ordføreren. En gjeng med gutter vil snakke med han om valget, en dame kommer bort for å hilse på.

Kyss på kinnet

Lille Harshiiny er en stor Fabian-fan, og får stjerner i øynene når han kommer gående.

- Fabian, Fabian, Faaabian, roper hun, men han er opptatt med å snakke med en velger ved Ap-stand. Ja, for han kom ikke engang bort til Høyres stand før han ble stoppet.

Til slutt får hun også respons. Fabian løfter henne opp, og gir henne et kyss på kinnet. Det er også noe av Fabians varemerke. Han har en evne til å se og kommunisere med alle. Han innrømmer likevel en ting:

- Jeg er dårlig til å huske navn, men flink til å huske ansikter.

Groruddalen har aldri vært noen Høyre-bastion. Dette er Arbeiderparti-land - i tillegg er Stovner en bydel med stor Frp oppslutning. Likevel får Fabian ikke gå i fred. Meningsmåler viser han er populær - og Stovner viser seg å ikke være noe unntak.

Møter mange

For å få snakket litt bestemmer vi oss for å gå ut i sola for å prate - men det viser seg raskt at været har snudd i løpet av den siste halvtime. Det regner. Rett utenfor døra ser vi rett på en reklameplakat. Budskapet er enkelt «Stang inn eller Stang ut». Fabian blir litt forlegen.

- Noen synes kanskje det er blitt litt mye, smiler han.

Før vi får snudd og gått inn igjen stoppes han igjen. Denne gangen av en gjeng med pensjonister.

- Vi stemmer Arbeiderpartiet. Du får ikke våre stemmer, er deres budskap.

- Det viktigste er at dere stemmer, svarer Fabian.

Opp og ned

På vei bort til kaféen passerer en jentegjeng.

- Se, der er Fabian Stang. Vi har fått Fabivann på skolen, sier de.

Fabian snur seg.

- Jeg tør ikke drikke det vannet, innrømmer han.

Men hva tenker egentlig Fabian om at han er så populær.

- Det er gjensidig. Jeg liker befolkningen i byen også, sier han.

- Men i politikk går det opp og ned, minner han om.

I løpet av de siste fire årene er situasjonen snudd på hodet for Fabian. Den gang var folk skeptiske, noen ville ikke ha ham i det hele tatt - og det var slett ikke sikker han ville bli ordfører. Men det ble han, og den oppgaven har han utført med stil.

- Ja, noen var skeptiske. Men det er vel bedre at noen er skeptiske før du gjør noe - enn etterpå, smiler han.

Mange snakker

Heller ikke på kaféen får vi sitte uforstyrret. En setter seg på bordet ved siden av og forteller at han liker Fabian.

- Jeg håper du blir sittende som ordfører, sier han.

 En dame kommer også bort.

- Jeg ville bare forteller at  barnebarnet mitt er oppkalt etter deg, sier hun.

I løpet av de siste fire årene har Fabian prioritert å møte menneskene i byen. I valgkampen har han derimot vært mindre synlig - om man ser bort fra på reklameplakatene.

- Jeg gjør ikke så mye nå i valgkampen. Alle besøkene jeg har gjort utenfor valgkampen er vel så viktig.

To tanker

Men hva husker egentlig Fabian best fra årene som ordfører? Hva har gjort mest inntrykk på han i positiv forstand?  Han tenker litt.

- Når du er på en 100-årsfest på et sykehjem og jubilanten tar deg i hånda og sier at hun har aldri hatt det så godt, sier han og fortsetter:

- Når du får oppleve det, så klarer du både å se utfordringene i omsorgsarbeidet, men samtidig blir du minnet om hvor godt vi har gjort det. Politikkens uvesen er at det overfokuseres på utfordringene. Hvis vi politikere var flinkere til å holde to tanker i hodet samtidig ville vi fått et mer nyansert bilde, sier han.

Før vi skilles går han på Narvesen for å kjøpe seg aviser, og da vi går hver til vårt, sier han:

- Husk å hilse bestemoren din fra meg.

Det er typisk Fabian - å hilse til bestemoren han traff utenfor Høybråten skole for flere år siden. Og det er nok nettopp hans til å se «alle» byens mennesker som gjør han så populær.

 

Siste nytt i Nyheter

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

 
Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.

- Går fra ord til handling

Siden 2014 har flerbrukshallen på Tokerud vært godkjent av bystyret, men det har ikke ligget penger på bordet. I revidert budsjett gir byrådet 5,6 millioner til et forprosjekt som skal forme fremtidens hall.

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.