«Alle» vil snakke med Fabian

«Alle» vil snakke med Fabian

 

Ordfører Fabian Stang er omsvermet på Stovner senter - og får knapt avsluttet en samtale før den neste er i gang.

- Det er veldig overraskende å se han her på Stovner senter, sier en gjeng med klassekamerater fra Stovner videregående - før de spør om å få ta bilde med ordføreren.

Akers Avis Groruddalen har avtalt å møte ham på Stovner senter - men det viser seg kjapt at det selv ikke for en journalist er lett å få en samtale på tomannshånd med ordføreren. En gjeng med gutter vil snakke med han om valget, en dame kommer bort for å hilse på.

Kyss på kinnet

Lille Harshiiny er en stor Fabian-fan, og får stjerner i øynene når han kommer gående.

- Fabian, Fabian, Faaabian, roper hun, men han er opptatt med å snakke med en velger ved Ap-stand. Ja, for han kom ikke engang bort til Høyres stand før han ble stoppet.

Til slutt får hun også respons. Fabian løfter henne opp, og gir henne et kyss på kinnet. Det er også noe av Fabians varemerke. Han har en evne til å se og kommunisere med alle. Han innrømmer likevel en ting:

- Jeg er dårlig til å huske navn, men flink til å huske ansikter.

Groruddalen har aldri vært noen Høyre-bastion. Dette er Arbeiderparti-land - i tillegg er Stovner en bydel med stor Frp oppslutning. Likevel får Fabian ikke gå i fred. Meningsmåler viser han er populær - og Stovner viser seg å ikke være noe unntak.

Møter mange

For å få snakket litt bestemmer vi oss for å gå ut i sola for å prate - men det viser seg raskt at været har snudd i løpet av den siste halvtime. Det regner. Rett utenfor døra ser vi rett på en reklameplakat. Budskapet er enkelt «Stang inn eller Stang ut». Fabian blir litt forlegen.

- Noen synes kanskje det er blitt litt mye, smiler han.

Før vi får snudd og gått inn igjen stoppes han igjen. Denne gangen av en gjeng med pensjonister.

- Vi stemmer Arbeiderpartiet. Du får ikke våre stemmer, er deres budskap.

- Det viktigste er at dere stemmer, svarer Fabian.

Opp og ned

På vei bort til kaféen passerer en jentegjeng.

- Se, der er Fabian Stang. Vi har fått Fabivann på skolen, sier de.

Fabian snur seg.

- Jeg tør ikke drikke det vannet, innrømmer han.

Men hva tenker egentlig Fabian om at han er så populær.

- Det er gjensidig. Jeg liker befolkningen i byen også, sier han.

- Men i politikk går det opp og ned, minner han om.

I løpet av de siste fire årene er situasjonen snudd på hodet for Fabian. Den gang var folk skeptiske, noen ville ikke ha ham i det hele tatt - og det var slett ikke sikker han ville bli ordfører. Men det ble han, og den oppgaven har han utført med stil.

- Ja, noen var skeptiske. Men det er vel bedre at noen er skeptiske før du gjør noe - enn etterpå, smiler han.

Mange snakker

Heller ikke på kaféen får vi sitte uforstyrret. En setter seg på bordet ved siden av og forteller at han liker Fabian.

- Jeg håper du blir sittende som ordfører, sier han.

 En dame kommer også bort.

- Jeg ville bare forteller at  barnebarnet mitt er oppkalt etter deg, sier hun.

I løpet av de siste fire årene har Fabian prioritert å møte menneskene i byen. I valgkampen har han derimot vært mindre synlig - om man ser bort fra på reklameplakatene.

- Jeg gjør ikke så mye nå i valgkampen. Alle besøkene jeg har gjort utenfor valgkampen er vel så viktig.

To tanker

Men hva husker egentlig Fabian best fra årene som ordfører? Hva har gjort mest inntrykk på han i positiv forstand?  Han tenker litt.

- Når du er på en 100-årsfest på et sykehjem og jubilanten tar deg i hånda og sier at hun har aldri hatt det så godt, sier han og fortsetter:

- Når du får oppleve det, så klarer du både å se utfordringene i omsorgsarbeidet, men samtidig blir du minnet om hvor godt vi har gjort det. Politikkens uvesen er at det overfokuseres på utfordringene. Hvis vi politikere var flinkere til å holde to tanker i hodet samtidig ville vi fått et mer nyansert bilde, sier han.

Før vi skilles går han på Narvesen for å kjøpe seg aviser, og da vi går hver til vårt, sier han:

- Husk å hilse bestemoren din fra meg.

Det er typisk Fabian - å hilse til bestemoren han traff utenfor Høybråten skole for flere år siden. Og det er nok nettopp hans til å se «alle» byens mennesker som gjør han så populær.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

 
«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

 
Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

 
Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!