«Alle» vil snakke med Fabian

«Alle» vil snakke med Fabian

 

Ordfører Fabian Stang er omsvermet på Stovner senter - og får knapt avsluttet en samtale før den neste er i gang.

Skrevet av:

- Det er veldig overraskende å se han her på Stovner senter, sier en gjeng med klassekamerater fra Stovner videregående - før de spør om å få ta bilde med ordføreren.

Akers Avis Groruddalen har avtalt å møte ham på Stovner senter - men det viser seg kjapt at det selv ikke for en journalist er lett å få en samtale på tomannshånd med ordføreren. En gjeng med gutter vil snakke med han om valget, en dame kommer bort for å hilse på.

Kyss på kinnet

Lille Harshiiny er en stor Fabian-fan, og får stjerner i øynene når han kommer gående.

- Fabian, Fabian, Faaabian, roper hun, men han er opptatt med å snakke med en velger ved Ap-stand. Ja, for han kom ikke engang bort til Høyres stand før han ble stoppet.

Til slutt får hun også respons. Fabian løfter henne opp, og gir henne et kyss på kinnet. Det er også noe av Fabians varemerke. Han har en evne til å se og kommunisere med alle. Han innrømmer likevel en ting:

- Jeg er dårlig til å huske navn, men flink til å huske ansikter.

Groruddalen har aldri vært noen Høyre-bastion. Dette er Arbeiderparti-land - i tillegg er Stovner en bydel med stor Frp oppslutning. Likevel får Fabian ikke gå i fred. Meningsmåler viser han er populær - og Stovner viser seg å ikke være noe unntak.

Møter mange

For å få snakket litt bestemmer vi oss for å gå ut i sola for å prate - men det viser seg raskt at været har snudd i løpet av den siste halvtime. Det regner. Rett utenfor døra ser vi rett på en reklameplakat. Budskapet er enkelt «Stang inn eller Stang ut». Fabian blir litt forlegen.

- Noen synes kanskje det er blitt litt mye, smiler han.

Før vi får snudd og gått inn igjen stoppes han igjen. Denne gangen av en gjeng med pensjonister.

- Vi stemmer Arbeiderpartiet. Du får ikke våre stemmer, er deres budskap.

- Det viktigste er at dere stemmer, svarer Fabian.

Opp og ned

På vei bort til kaféen passerer en jentegjeng.

- Se, der er Fabian Stang. Vi har fått Fabivann på skolen, sier de.

Fabian snur seg.

- Jeg tør ikke drikke det vannet, innrømmer han.

Men hva tenker egentlig Fabian om at han er så populær.

- Det er gjensidig. Jeg liker befolkningen i byen også, sier han.

- Men i politikk går det opp og ned, minner han om.

I løpet av de siste fire årene er situasjonen snudd på hodet for Fabian. Den gang var folk skeptiske, noen ville ikke ha ham i det hele tatt - og det var slett ikke sikker han ville bli ordfører. Men det ble han, og den oppgaven har han utført med stil.

- Ja, noen var skeptiske. Men det er vel bedre at noen er skeptiske før du gjør noe - enn etterpå, smiler han.

Mange snakker

Heller ikke på kaféen får vi sitte uforstyrret. En setter seg på bordet ved siden av og forteller at han liker Fabian.

- Jeg håper du blir sittende som ordfører, sier han.

 En dame kommer også bort.

- Jeg ville bare forteller at  barnebarnet mitt er oppkalt etter deg, sier hun.

I løpet av de siste fire årene har Fabian prioritert å møte menneskene i byen. I valgkampen har han derimot vært mindre synlig - om man ser bort fra på reklameplakatene.

- Jeg gjør ikke så mye nå i valgkampen. Alle besøkene jeg har gjort utenfor valgkampen er vel så viktig.

To tanker

Men hva husker egentlig Fabian best fra årene som ordfører? Hva har gjort mest inntrykk på han i positiv forstand?  Han tenker litt.

- Når du er på en 100-årsfest på et sykehjem og jubilanten tar deg i hånda og sier at hun har aldri hatt det så godt, sier han og fortsetter:

- Når du får oppleve det, så klarer du både å se utfordringene i omsorgsarbeidet, men samtidig blir du minnet om hvor godt vi har gjort det. Politikkens uvesen er at det overfokuseres på utfordringene. Hvis vi politikere var flinkere til å holde to tanker i hodet samtidig ville vi fått et mer nyansert bilde, sier han.

Før vi skilles går han på Narvesen for å kjøpe seg aviser, og da vi går hver til vårt, sier han:

- Husk å hilse bestemoren din fra meg.

Det er typisk Fabian - å hilse til bestemoren han traff utenfor Høybråten skole for flere år siden. Og det er nok nettopp hans til å se «alle» byens mennesker som gjør han så populær.

 

Siste nytt i Nyheter

Beundrer utålmodigheten

Byrådslederen lånte ut stolen til Maiuran (19) for en dag:

Beundrer utålmodigheten

 • politikk

Maiuran (19) fikk sitte i stolen til Raymond Johansen (Ap) og være byrådsleder for en dag. Johansen er mektig imponert over Linderud-gutten som står bak en plattform for unge entreprenører som praktisk talt vil redde verden – nå.

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

 
Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

 
– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

 
SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!