Stovner bydel med nytt prosjekt

Bedre helse i gode
ernærings-rutiner

Bedre helse i gode <BR>ernærings-rutiner

ØKER BEVISSTHETEN RUNDT KOSTHOLD: Seksjonsleder Christian Haaland for bo- og dagtilbud (BOD) på Stovner er glad for at Andrea Kristin Mathiesen Øvergård og Sara Linn Saunes er to klinisk ernæringsfysiologer som skal øke bevisstheten rundt gode rutiner om kosthold og næring i bydelen. De håper Oslo kommune får opp øynene for deres viktige arbeid.


To kliniske ernæringsfysiologer skal heve kompetansen om riktig og sunn mat i Bydel Stovner. De har allerede drevet med brannslukking av alvorlig feilernæring og skal nå «vispe» bydelen inn på rett spor.

Skrevet av:

Oppdatert:
07.02.2017 kl 19:36

Klinisk ernæringsfysiologene Andrea Kristin Mathiesen Øvergård og Sara Linn Saunes er med i prosjektet «Mer matglede for eldre» hos avdeling for bo- og dagtilbud (BOD) på Vestli. Så langt har det vært en utfordrende oppgave med varierte tilfeller der noe har fungert bra, mens andre ting har vært dårlig.

– De fleste boligene vi har vært innom har vært med voksne, men det er også noen med barn. Det er en variert brukergruppe der vi har blitt imponert noen steder og sett at vi har mye å jobbe med andre steder. En utfordring vi stadig kommer tilbake til er god nok dokumentasjon og forebygging, forteller Saunes.

Målet er å implementere kunnskap hos ansatte og brukere. Ettersom de er i prosjektstillinger skal de ha fokus på å lære opp de ansatte, og har plukket ut noen brukere de skal fokusere spesielt på.

Har allerede slukket branner

De har allerede opplevd kritisk feilernæring i bydelen.

– Vi har allerede slukket noen branner. En kvinne på dagtilbudet har mistet svelgefunksjonen helt og må få all ernæring tilført magesekken. Hun hadde fått skrevet ut et opplegg fra sykehuset, men jeg tviler på det var en klinisk ernæringsfysiolog som skrev det. Hun fikk alt for mye energi med tanke på sine behov, og da vi kom inn i bildet var pårørende desperate. De hadde ikke fått time hos spesialisthelsetjenesten og til slutt var det eneste alternativet privat ernæringsfysiolog. Heldigvis kom vi inn i bildet og kunne gi en skreddersydd plan til brukeren, forteller Saunes.

– Da hadde hun allerede gått opp 18 kilo på tre måneder, og så etter at hun fikk halvert dosen fra fastlegen raste hun ned i vekt. Det var heller ikke riktig, da manglet hun riktige næringsstoffer.

Kan avdekke feilernæring tidlig

Dette er et av flere eksempler som ernæringsfysiologene har kunnet plukke opp. Et annet tilfelle var en kvinne på BOD som gikk opp i vekt. De ansatte så at klærne hennes ble trangere, men tok ikke tak i det før det nesten var for sent. Da fant de ut at hun hadde diabetes type 2 – den farligste sorten.

– Der kommer vi inn. Vi kunne fanget opp vektøkningen mye tidligere, sier Saunes.

Saken har blitt kortet ned for nett. Les hele i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

 
Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

 
– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!