Stovner bydel med nytt prosjekt

Bedre helse i gode
ernærings-rutiner

Bedre helse i gode <BR>ernærings-rutiner

ØKER BEVISSTHETEN RUNDT KOSTHOLD: Seksjonsleder Christian Haaland for bo- og dagtilbud (BOD) på Stovner er glad for at Andrea Kristin Mathiesen Øvergård og Sara Linn Saunes er to klinisk ernæringsfysiologer som skal øke bevisstheten rundt gode rutiner om kosthold og næring i bydelen. De håper Oslo kommune får opp øynene for deres viktige arbeid.


To kliniske ernæringsfysiologer skal heve kompetansen om riktig og sunn mat i Bydel Stovner. De har allerede drevet med brannslukking av alvorlig feilernæring og skal nå «vispe» bydelen inn på rett spor.

Skrevet av:

Oppdatert:
07.02.2017 kl 19:36

Klinisk ernæringsfysiologene Andrea Kristin Mathiesen Øvergård og Sara Linn Saunes er med i prosjektet «Mer matglede for eldre» hos avdeling for bo- og dagtilbud (BOD) på Vestli. Så langt har det vært en utfordrende oppgave med varierte tilfeller der noe har fungert bra, mens andre ting har vært dårlig.

– De fleste boligene vi har vært innom har vært med voksne, men det er også noen med barn. Det er en variert brukergruppe der vi har blitt imponert noen steder og sett at vi har mye å jobbe med andre steder. En utfordring vi stadig kommer tilbake til er god nok dokumentasjon og forebygging, forteller Saunes.

Målet er å implementere kunnskap hos ansatte og brukere. Ettersom de er i prosjektstillinger skal de ha fokus på å lære opp de ansatte, og har plukket ut noen brukere de skal fokusere spesielt på.

Har allerede slukket branner

De har allerede opplevd kritisk feilernæring i bydelen.

– Vi har allerede slukket noen branner. En kvinne på dagtilbudet har mistet svelgefunksjonen helt og må få all ernæring tilført magesekken. Hun hadde fått skrevet ut et opplegg fra sykehuset, men jeg tviler på det var en klinisk ernæringsfysiolog som skrev det. Hun fikk alt for mye energi med tanke på sine behov, og da vi kom inn i bildet var pårørende desperate. De hadde ikke fått time hos spesialisthelsetjenesten og til slutt var det eneste alternativet privat ernæringsfysiolog. Heldigvis kom vi inn i bildet og kunne gi en skreddersydd plan til brukeren, forteller Saunes.

– Da hadde hun allerede gått opp 18 kilo på tre måneder, og så etter at hun fikk halvert dosen fra fastlegen raste hun ned i vekt. Det var heller ikke riktig, da manglet hun riktige næringsstoffer.

Kan avdekke feilernæring tidlig

Dette er et av flere eksempler som ernæringsfysiologene har kunnet plukke opp. Et annet tilfelle var en kvinne på BOD som gikk opp i vekt. De ansatte så at klærne hennes ble trangere, men tok ikke tak i det før det nesten var for sent. Da fant de ut at hun hadde diabetes type 2 – den farligste sorten.

– Der kommer vi inn. Vi kunne fanget opp vektøkningen mye tidligere, sier Saunes.

Saken har blitt kortet ned for nett. Les hele i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!