Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

MANER TIL KAMP: Jan Bøhler (Ap) har blitt valgt til saksfører for eierseksjonsloven – som skal vedtas på Stortinget denne våren. Nå ber han sameier, bydelsutvalg og andre i Groruddalen om å samle seg til kamp mot bolighaier og legge press på regjeringen for å få igjennom sine lovforslag.


Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Skrevet av:

Regjeringens lovforslag om eierseksjonsloven (Prop. 39 L) skal behandles på Stortinget. Det er loven som ligger til grunn for sameie som boform. Et regjeringsoppnevnt utvalg mener loven om at det bare skal være lov å eie to boliger i ett sameie skal prøves på nytt, og vil derfor gjøre det enklere for bolighaier å kunne tilegne seg flere boliger – for så å dele dem opp og leie dem ut.

Dette har vært et stort problem på Vestli, i Lindeberglia og Slettaløkka i Groruddalen. I 2014 mobiliserte Vestli vel til et stort folkemøte på Rommen skole. Nå har saken beveget seg fremover. Jan Bøhler er valgt til saksordfører som skal lede arbeidet med å lage innstilling og vedtak om lovforslaget på Stortinget.

Han oppfordrer alle i Groruddalen til å følge med – og kaller det den viktigste saken dette halvåret. Men han er bekymret for regjeringens fastlåste argumenter og uvilje mot å rikke seg. Kort fortalt vil de ikke begrense privat eiendomsrett.

Skaper dårlig bomiljø

Akers Avis Groruddalen har skrevet om saken flere ganger tidligere.

– Det var stappfullt på folkemøtet i 2014, og det var en sterk stemning for å stramme inn loven. Bakgrunnen er at stadig flere kjøper opp leiligheter i sameiene og deler dem opp, såkalt hyblifisering. Det blir da små leiligheter, eller kott, som leies ut til folk som trenger en billig og midlertidig bolig. Problemene det har blitt pekt på fra sameiene er at det skaper dårligere bomiljø og stor gjennomstrømning av folk, sier Bøhler.

Fram til april skal han jobbe med lovsaken, som etter planen skal vedtas i mai.

Det blir en høring 14. februar, og da er det viktig at sameiene i Groruddalen møter opp, også bydelsutvalgene. Det er viktig å vise engasjement i denne tiden, mener Bøhler.

– Jeg oppfordrer alle til å si sin mening i denne perioden og legge press på regjeringen.

Én person kan ødelegge

Sameiene i Groruddalen, bydelsutvalgene og Oslo bystyre har stilt seg bak forslaget om å gi beboerne ved generalforsamlingen mulighet til å begrense og regulere omfanget av hybelutleie. I borettslagsloven står det at 2/3 av generalforsamlingen (flertall av eierne) kan bli enige om regler som alle må følge.

Slik det er nå for sameiene kan én enkelt eier gå imot resten av bofellesskapet og gjøre som han eller hun vil. Bøhler reagerer på at regjeringen har et forslag på over 100 sider, men bare brukt noen sider på det han mener er noe av det viktigste i saken; begrensningen om at en person maks kan kjøpe to boliger i ett sameie.

– Denne grensen blir undergravd fordi folk kan opprette firmanavn med forskjellige AS-er. Det betyr at man kan opprette AS-er med fiktive navn og kjøpe opp leiligheter.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett. Følg også med for kommentarer fra regjeringen i neste avisutgave.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!