Ber staten åpne lommeboka

Ber staten åpne lommeboka


GODE TALL: Ruter presenterte høye tall for kollektivtrafikken i Oslo. Her er Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, sammen med byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG).


Kollektivveksten i 2016 var 4,9 prosent og 6,1 prosent i Akershus. Nå frir samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til staten for å få prioritert kollektivprosjekter fremover.

Skrevet av:

350 millioner reiste med kollektivtrafikk i Oslo i fjor. I fjor var det også flere som valgte kollektivtrafikk enn bilen i hovedstaden. Akershus ble vinneren med over 6 prosent vekst.

– Hva vil disse tallene bety for utvikling av baneløsning Nedre Romerike og Ahusbanen videre?

Vi ser at kollektivtilbudet i Oslo og Akershus er veldig godt. Det er bra med høy vekst i kollektivtrafikken. Jeg mener det blir viktig med store investeringer i infrastrukturen fremover. Ruter hadde 350 millioner påstigninger i fjor, og NSB i hele landet hadde under hundre millioner reiser. Det sier litt hvor man bør prioritere pengene fra statlig hold, mener Nguyen Berg.

Økning for Akershus

For første gang hadde Oslo mer kollektivreiser enn bilreiser i fjor.

– Det er allerede en høy andel i Oslo som reiser kollektivt, og jeg er glad for at Akershus øker sin andel. Det er viktig for å redusere biltrafikken i Oslo, fordi mange som bor i Akershus kjører inn og ut av hovedstaden. Vi vil ha mindre luftforurensing og mer plass i byen, sier hun.

Hun påpeker at de i Oslopakke 3 doblet investeringsmidlene til kollektivtransporten.

– Det gjør det mulig å finansiere sentrumstunnelen, baneløsning på Nedre Romerike og Fornebubanen, som ikke hadde finansiering før.

– Har dere skrudd opp billettpriser for å få inn mer penger til dette?

– Nei, vi har ikke det. Ikke annet enn en prisjusteringsindeks som har blitt gjort siden 2007.

Venter på regjeringa

Byråden peker på at Oslopakke 3-avtalen tilsier at kollektivprisene skulle skrus litt opp, men at hun fortsatt venter på samferdselsministeren.

Noe av problemet er at samferdselsministeren ikke har klart å innføre bompengene vi har blitt enige om. Det er dumt for kollektivtilbudet og investeringene. Jeg håper det skjer så raskt som mulig, sier hun.

I Groruddalen er det et stort kollektivnett med buss, t-bane og tog. I tillegg er det forslag om å få trikk opp til Tonsenhagen. Tallene fra Ruter viser at det er flest som reiser med buss, mens t-banen har størst vekst.

– Veksten betyr at Ruter leverer på de målene som er satt for kollektivtransporten i Oslo og Akershus. Tallene viser at vi ligger godt ann til å innfri de politiske målsettingen, ikke bare nullvekstmålet for Oslo og Akershus, men også målet om redusert biltrafikk i Oslo, sier Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!