Bok om umulig kjærlighet - og Romsås

Bok om umulig kjærlighet - og Romsås

 

Forfatter og groruddøl Arne Svingen har skrevet nok en bok sammen med Helene Uri. Denne gang om en ung gutt fra Romsas, en kvinne fra Frogner og sjokkerende kjærlighet.

Arne Svingen har skrevet sin del, om 15 ar gamle Robin fra Romsas. Helene Uri har skrevet sin del, om tjuefem ar gamle Hedvig fra Frogner.

- Robin kunne like gjerne kommet fra andre steder i dalen, som Stovner eller Kalbakken Men det er noe med Romsas. Da jeg bodde pa Grorud, kunne vi se opp til Romsas.

- Vi var fascinert av stedet, og den gang var vi nok ogsa litt engstelige for a dra opp dit. Vi visste den gang at det var et sted man lett kunne fa juling, sier han.

Han synes Romsas er et spesielt sted med tanke pa beliggenhet.

- Romsas er et sted med blokker midt i skogen. Det er veldig spesielt. Mange har en flott utsikt, men sett utenifra kan omradet virke litt trist, sier han.

Din vakre jævel

Boka har fatt tittelen «Din vakre jævel». Femten ar gamle Robin er med i en guttegjeng som vet det a teste grensene. En kveld raner de den 25-arige Hedvig pa apen gate i Oslo.

Situasjonen forverrer seg da de blir tatt og blir nødt til a møte Hedvig. Det fører til flere dramatiske møter mellom de to, som overrasker og sjokkerer begge parter. Hun er fra vestkanten i Oslo, og bor pa Frogner. Han er fra østkanten, fra Romsas. Hun er gifteklar

og forlovet. Han bor med moren og to søsken, alle med forskjellige fedre.

- Det spilles pa denne fascinasjonen av at han er en «bad boy». Han er pen, og Hedvig finner ham interessant, tross aldersforskjell og bakgrunn. Han vet ikke hva han vil med livet, mens hun er allerede godt etablert.

Dramatisk møte

I det første kapittelet far leseren møte begge hovedpersonene pa en ganske dramatisk mate. Man far ogsa et innblikk i hverdagen til en guttegjeng uten grenser:

«- Vi skal bare ha verdisakene dine, sa hold kjeft og gjør akkurat som vi sier. Navid framfører den faste replikken med lav, truende stemme. Vi rører henne ikke, bare stenger fluktveiene og ser pa henne med harde blikk over skjerfene vi har trukket opp i ansiktene. Ingen av oss har vapen. Adrenalinet gjør meg kortpustet, og jeg kaster rastløse blikk over skuldra.»

Resten av boka veksler mellom synspunktene til Hedvig og Robin.

Stor aldersforskjell

I boka er aldersforskjellen mellom de to ganske betydelig.

- Det som utspiller seg mellom hovedkarakterene og oppleves som en umulig situasjon, kan være spennende for mange. Det er vel svært fa som har opplevd noe liknende, men jeg tror mange er fascinert av tanken, spesielt gutter. Det er stor forskjell pa de som er mye eldre og har 10 ars aldersforskjell enn to som er 15 og 24 ar, smiler han.

Han forteller om en telefonsamtale han nylig har hatt, med en gutt som opplevde noe liknende.

- Han fortalte at de ble forelsket da han var 14 og hun var 24 ar. Det har gatt bra da, de er gift na. Det beviser at slike situasjoner faktisk kan forekomme.

Annethvert kapittel

Arne Svingen har jobbet sammen med Helene Uri pa et bokprosjekt før. Han vet hva som ma til i et slikt samarbeid.

- Vi skriver annenhvert kapittel. Jeg kan ikke begynne a skrive pa et nytt før hun har sendt meg sitt utkast. Vi ma kommunisere. Vi har begge forskjellige synspunkter, og karakterene har forskjellige sprak. Robin vil for eksempel bruke mer slang, og et «østkantsprak», det vil ikke Hedvig.

Forfatterne har ogsa forskjellige mater a se ting pa, som alder og kjønn. Arne Svingen synes ogsa at gutter bør plukke opp et eksemplar av boka.

- Jeg mener gutter bør lese flere bøker med jenteperspektiv. Det er nok lurt.

Godt sjekketriks

Han haper boka vil trigge flere gutters interesse.

- I boka forteller vi alt, ogsa det seksuelle, og det er lurt a lese bøker med troverdige jenteperspektiver. Det gir et fortrinn for de som ønsker a skaffe seg kjæreste. De kan jo ogsa lese dem pa senga, i skjul, smiler han.

Forfatteren beskriver ikke seg selv som ungdom i boka, kun det med det a vokse opp i Groruddalen.

- Det er sjeldent jeg trekker inn mine egne erfaringer i bøkene mine. Planleggingen av boka tok litt tid, men selve skrivingen kan ga veldig fort.

Linje 5

For a skrive en slik bok, kreves det en god del research. Arne Svingen forteller at han har en spennende mate a skaffe seg materiale pa.

- Det beste er a sette seg pa linje 5 og bare høre pa ungdommen. Ufiltrert. Jeg kan høre en gjeng pa 2-4 gutter prate, og kun notere ordene de bruker.

- Jeg bruker ikke ekstrem slang, som er vanskelig a skjønne for en utenforstaende, men forskjellige uttrykk, sier han.

Han skriver en god del bøker for ungdom, i tillegg til barnebøker og for voksne. Svingen mener det er en av de viktigste fasene i livet.

- Det man opplever i ungdomstiden preger en for resten av livet. Det blir et veiskille enten man vil eller ikke.

Bok for alle

Han legger ikke skjul pa at «Din vakre jævel» godt kan bli stemplet som en ungdomsbok, men mener den ogsa egner seg for et voksent publikum.

- At vi skriver annethvert kapittel gir en stor spredning, god rytme og en spesiell leseropplevelse. Det beskrives bade fra hans og hennes side.

Ved a skrive sammen med noen, kan han unnga ensomheten som ofte følger med i jobben som forfatter.

- Det a jobbe som forfatter kan noen ganger være ensomt. Derfor kan det være godt a jobbe med noen man respekterer, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Google Maps

En ung gutt under 18 år falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten er fraktet til sykehus.

Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

 
Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.