ANNONSE

Skuffet over vag behandling på Stortinget:

«Bolighaier» får beholde smutthull

«Bolighaier» får beholde smutthull

IKKE FORNØYDE: Annstein Garnes i Vestli Vel og Aps Jan Bøhler er ikke fornøyde med hvordan behandlingen av flere punkter i eierseksjonsloven gikk for seg i Stortinget på mandag. Et viktig punkt, som kunne stanse bolighaiers smutthull om å eie flere enn to leiligheter i et sameie, ble ikke vedtatt.

Etter behandling av endring i eierseksjonsloven på Stortinget ble forslaget om å stramme inn smutthullet som gjør at boligspekulanter kan opprette flere selskaper og kjøpe opp mange leiligheter i et sameie, til tross for en maksgrense på to, nedstemt. Jan Bøhler (Ap) er skuffet.

Tekst:

Publisert:

Folk på Stovner og Vestli har lenge vært sinte og fortvilet fordi boligspekulanter har kjøpt opp selveier-leiligheter i et sameie og leier dem ut i massiv forstand. Dette skaper såkalt hyblifisering og gjør at for eksempel vannrørene i sameiet ikke tåler den store påkjenningen ved at mange mennesker i en bolig bruker samme bad, og at boligmiljøet blir ødelagt. Saken har rullet videre helt siden folkemøtet i desember 2014 på Rommen skole, også med svar fra en boligspekulant i Akers Avis Groruddalen. Mandag var eierseksjonsloven oppe i Stortinget. Jan Bøhler (Ap) og Annstein Garnes, leder i Vestli Vel, er skuffet over de borgerliges manglende stemme i saken.

- Vi hadde flertall i kommunalkomiteens innstilling, men på tre avgjørende punkter som handler om at sameiene skal kunne stanse hyblifisering og oppløsning av bomiljøet, stemte Venstre i Stortinget sammen med Høyre og Frp, slik at vi tapte med knappest mulig margin i stortingssalen, forteller Bøhler.

Mener de skyver saken foran seg

Garnes er også oppgitt over den manglende støtten.

- Det er skuffende. Vi hadde et håp om at Venstre tok til fornuften, sier han.

Det sentrale i lovendringen som ble foreslått var at «ingen kan direkte eller indirekte kjøpe eller erverve flere enn to boligseksjoner». Høyre, Frp og Venstre stemte imot dette forslaget med 52 mot 49 stemmer.

- De foreslo isteden bare det samme som de har sagt siden folkemøtet på Rommen i november 2014: at departementet skal komme tilbake til saken. Det samme svarte de for øvrig da jeg tok opp saken i spørretimen i januar 2015 og da vårt representantforslag om dette ble behandlet i Stortinget i juni 2016, forteller Bøhler.

Han er oppgitt over at de borgerlige skyver saken foran seg.

- De har skjøvet saken foran seg i over to og et halvt år, og ser ut til å fortsette med det samme.

Håp om forandring til høsten

Under behandlingen var partiene enige om at en lovendring må skje, men Høyre, Frp og Venstre vil ikke ta opp problemstillingen helt ennå. Innstillingen ble derfor: «Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som sikrer at Stortingets intensjon med en ervervsbegrensning i boligsameier blir fulgt». Bøhler mener det positive er at alle partiene, utenom Frp, er enige om at hyblifiseringen er et stort problem som gir oss nye områder med sosiale utfordringer og dårligere bomiljø.

- Men enda viktigere er det at vi har fått utarbeidet gode konkrete lovforslag som er forankret i fem partier på Stortinget - Ap, KrF, Sp, SV og MDG og som nå ligger klare til å bli gjennomført etter valget, hvis det blir regjeringsskifte, understreker stortingspolitikeren.

Ikke et presist nok forslag

Høyre mener nå endringsforslaget om at ingen kan indirekte eller direkte skaffe seg flere enn to boligseksjoner i ett og samme sameie (indirekte regnes at en eller flere personer eier et selskap som skaffer seg flere boliger i sameiet) - forslaget til Ap, KrF, Sp og SV - ikke var presist nok.

– Vi sto derfor sammen med Venstre og Frp om å be regjeringen komme tilbake til Stortinget med et lovforslag som sikrer at  loven kan følges skikkelig opp, forteller vararepresentant for Kapur, Frode Helgerud.

Han forteller at det med andre ord er politisk enighet om at det kun skal være adgang til å eie maksimalt to seksjoner i et sameie.

– Og det er enighet om at det må etableres et regelverk som så langt det er praktisk mulig sikrer at lovens bokstav blir fulgt, forteller Helgerud.

– Fra Høyres side vil vi heller bruke noe ekstra tid for å få på plass et fungerende regelverk, enn å stemme for et lovforslag som kan vise seg å være vanskelig å anvende i praksis, avslutter han.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

ANNONSE
Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

 
Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
ANNONSE