Bønner for alle penga

Bønner for alle penga

 

Hvorfor frister det å spise større mengder «billig» sjokolade, mens den dyre sjokoladen er mer mettende? Det svaret har sjokolade-ekspert og kokk Sverre Sætre.

Den norske konditoren fikk æren av å åpne den nye kakaoutstillingen til Naturhistorisk museum. Her avslørte han en del «sjoko-fakta» som de aller fleste ikke vet om.

- Vi som er opptatt av gode smaker og kvalitet lager sjokolade med en intensjon om at du skal sette deg ned og nyte. Sjokoladen skal være laget av gode kakaobønner. Vi ønsker at når du spiser sjokolade, så skal det være som en konfekt, altså det skal nytes lenge. Og smaken varer lenge, sier Sverre Sætre.

- I den andre enden finner du de som lager de billigste sjokoladeproduktene. I disse bruker man billigproduktet sukker, fremfor kakaofett og smør, og det tilsettes liten smak ettersom meningen er at man skal spise så mye sjokolade som mulig.

- I dag er nordmenns forhold til sjokolade en blokk, mener konditoren.

I 2008 tok han gull med det norske kokkelandslaget i kokke-OL. To år tidligere ble han verdensmester. På toppen av det hele har den sjokoladeglade mannen skrevet boka «Sverres sjokolade», og på Briskeby finner du hans egen butikk; Sverre Sætre Konditori.

- Hva er ditt forhold til sjokolade?

- Jeg er altoppslukende, hehe. Sjokolade er en stor del av mitt profesjonelle yrke, men samtidig en lidenskap i mitt privatliv, svarer Sætre.

Den nye utstillingen på Naturhistorisk museum, som befinner seg i Tøyen hovedgård, går under navnet «Some like it hot» og er en utstilling om kakao - gudenes mat.

- Vi kan botanikken, men ikke å lage sjokolade. Det kan Sverre, så derfor inviterte vi ham til å åpne utstillingen, opplyser botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum.

Utstillingen ble åpnet for publikum i går, torsdag, og er åpen hver dag helt fram til påske. Her kan man lese om hvordan kakaobønnene har gått fra å være en plante for de gamle gudene til å være en viktig plante for oss den dag i dag. Utstillingen viser både hvor planten vokser, hvordan den blomstrer og hvordan de berømte kakaofruktene utvikles.

- Vi ønsker å fremheve historikken rundt kakao både i Amerika og i Europa. Man får i tillegg vite litt om dagens kakao-plantasjer, barnearbeid og Fairtrade, opplyser Bjureke.

I en kakaobønne så ligger de gode frøene inni frukten som vokser rett ut av stammen. De gode frøene ligger inni frukten som vokser rett ut av stammen på kakaotreet. Frøene må gjennom en omfattende behandling før den gode smaken kommer fram.

- Alt av historikk og kunnskap rundt kakao får man vite mye mer om ved å se på utstillingen, forteller Kristina Bjureke.

Etter nyttår ønsker Naturhistorisk museum å også få skoleklasser til å ta turen innom utstillingen, slik at de kan lære mer om kakao.

- Siden det følger med mye historikk om kakao, så ønsker vi å ta imot undervisningsklasser. Meningen er at elevene også skal finne samfunnsaspektet ved kakao og at de selv skal vurdere smak, kvalitet og pris. Samtidig lærer man om geografi, barnearbeid og Fairtrade-produkter, opplyser Bjureke.

- For fire år siden ble Tøyen hovedgård et utstillingssted, men tidligere hadde vi steng på mandager. Derfor er det historisk at vi nå har åpent hver eneste dag, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter

36 nye leiligheter <BR>der det før var butikk

Planene for Lavrans vei 1B er å rive bygget til den tidligere nærbutikken i Smalvollskogens borettslag og erstatte den med en boligblokk.

Vurderer beboerparkering i Bjerke bydel

Bydel Bjerke har tatt opp beboerparkering som et aktuelt tiltak mot villparkering.

 
– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017. Hovedmålet er å rense overvannet som siver inn til søppelfyllingen under sletta.

Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.