Bønner for alle penga

Bønner for alle penga

 

Hvorfor frister det å spise større mengder «billig» sjokolade, mens den dyre sjokoladen er mer mettende? Det svaret har sjokolade-ekspert og kokk Sverre Sætre.

Skrevet av:

Den norske konditoren fikk æren av å åpne den nye kakaoutstillingen til Naturhistorisk museum. Her avslørte han en del «sjoko-fakta» som de aller fleste ikke vet om.

- Vi som er opptatt av gode smaker og kvalitet lager sjokolade med en intensjon om at du skal sette deg ned og nyte. Sjokoladen skal være laget av gode kakaobønner. Vi ønsker at når du spiser sjokolade, så skal det være som en konfekt, altså det skal nytes lenge. Og smaken varer lenge, sier Sverre Sætre.

- I den andre enden finner du de som lager de billigste sjokoladeproduktene. I disse bruker man billigproduktet sukker, fremfor kakaofett og smør, og det tilsettes liten smak ettersom meningen er at man skal spise så mye sjokolade som mulig.

- I dag er nordmenns forhold til sjokolade en blokk, mener konditoren.

I 2008 tok han gull med det norske kokkelandslaget i kokke-OL. To år tidligere ble han verdensmester. På toppen av det hele har den sjokoladeglade mannen skrevet boka «Sverres sjokolade», og på Briskeby finner du hans egen butikk; Sverre Sætre Konditori.

- Hva er ditt forhold til sjokolade?

- Jeg er altoppslukende, hehe. Sjokolade er en stor del av mitt profesjonelle yrke, men samtidig en lidenskap i mitt privatliv, svarer Sætre.

Den nye utstillingen på Naturhistorisk museum, som befinner seg i Tøyen hovedgård, går under navnet «Some like it hot» og er en utstilling om kakao - gudenes mat.

- Vi kan botanikken, men ikke å lage sjokolade. Det kan Sverre, så derfor inviterte vi ham til å åpne utstillingen, opplyser botaniker Kristina Bjureke ved Naturhistorisk museum.

Utstillingen ble åpnet for publikum i går, torsdag, og er åpen hver dag helt fram til påske. Her kan man lese om hvordan kakaobønnene har gått fra å være en plante for de gamle gudene til å være en viktig plante for oss den dag i dag. Utstillingen viser både hvor planten vokser, hvordan den blomstrer og hvordan de berømte kakaofruktene utvikles.

- Vi ønsker å fremheve historikken rundt kakao både i Amerika og i Europa. Man får i tillegg vite litt om dagens kakao-plantasjer, barnearbeid og Fairtrade, opplyser Bjureke.

I en kakaobønne så ligger de gode frøene inni frukten som vokser rett ut av stammen. De gode frøene ligger inni frukten som vokser rett ut av stammen på kakaotreet. Frøene må gjennom en omfattende behandling før den gode smaken kommer fram.

- Alt av historikk og kunnskap rundt kakao får man vite mye mer om ved å se på utstillingen, forteller Kristina Bjureke.

Etter nyttår ønsker Naturhistorisk museum å også få skoleklasser til å ta turen innom utstillingen, slik at de kan lære mer om kakao.

- Siden det følger med mye historikk om kakao, så ønsker vi å ta imot undervisningsklasser. Meningen er at elevene også skal finne samfunnsaspektet ved kakao og at de selv skal vurdere smak, kvalitet og pris. Samtidig lærer man om geografi, barnearbeid og Fairtrade-produkter, opplyser Bjureke.

- For fire år siden ble Tøyen hovedgård et utstillingssted, men tidligere hadde vi steng på mandager. Derfor er det historisk at vi nå har åpent hver eneste dag, avslutter hun.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

  • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

  • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

  • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

  • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

  • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

  • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

  • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

  • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!