Bønner for fellesskapet

Bønner for fellesskapet

 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er fascinert over Haugerud menighets evne til å åpne opp dørene når noen banker på. Han fastlår at Haugerud er og blir en bønnens menighet.

Da Oslo-biskopen på søndag avsluttet sin bispevisitas på Haugerud, hadde han mange flotte ord å si om menigheten. Et spesielt varmt inntrykk har han fått av menighetens barmhjertighet overfor romfolk. Gjennom Oslo bispedømme-prosjektet «HjerteRom» har kirken valgt å møte rumenere med inkludering, og i løpet av sin bispevisitas fikk biskopen møte de to rumenerne Maria og Florin som er blitt tatt inn i varmen av menigheten.

- De banket på, og Haugerud menighet åpnet døren. Det er blitt vår felles glede og et eksempel til etterfølgelse, sier Ole Christian Kvarme.

Har gått i spissen

Biskopen legger vekt på at Haugerud er en foregangsmenighet i den forstand at kirken har gått i spissen for HjerteRom-prosjektet.

- Den offentlige debatt har vært preget av diskusjon om tiggere, romfolk og forslag om forbud mot tigging på gater og torg. Haugerud menighet har vist en alternativ vei.

Ole Christian Kvarme viste til evangeliet etter Matteus der det står skrevet at «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem». I så måte mener biskopen at Haugerud også skal være bønnens menighet.

- Ja, den er det allerede, konstaterer han.

To språk i kirken

Under visitasen har Ole Christian Kvarme fått se en menighet som deler sitt kirkerom med Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke.

- Jeg er blitt fortalt at det er to språk i denne kirken. Bokmål og eritreisk. Det vitner om et fargerrikt fellesskap, smiler biskopen.

Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke hadde sitt syvårsjubileum søndag 13. mai - samme dag som visitasgudstjenesten ble holdt i Haugerud menighet.

- Men de feiret jubileet sitt for én uke siden, slik at de kunne være sammen med oss på denne gudstjenesten. Det setter vi stor pris på, forteller sokneprest Normann Hurum i Haugerud menighet.

Lengste foredraget

En bispevisitas skal holdes minst hvert sjette år i hver menighet, der målet er at tilhørende biskop skal kontrollere, orientere seg om og gi veiledning til menighetens mange instanser. Siden Oslo består av så mange menigheter, tar det gjerne 10 år mellom hvert besøk.

Alle bispevisitaser avsluttes med et foredrag under kirkekaffen etter visitasgudstjenesten, som fremføres av den besøkende biskopen.

- Jeg har opplevd så mye flott her i Haugerud menighet, i nærområdet og bydelen, og dette er det lengste bispevisitasforedraget jeg noen gang har holdt, ler Ole Christian Kvarme.

Foredraget er et offentlig dokument som blant annet er lagt ut på bispedømmets nettsider.

Siste bispevisitas

Sokneprest Normann Hurum fikk oppleve sin tredje bispevisitas med en tredje biskop i forrige uke. I 1993 tok han i mot daværende biskop Andreas Aarflot, mens han ønsket biskop Gunnar Stålsett velkommen på en besøksrunde i 2002. Visitasen med Ole Christian Kvarme blir Normann Hurums siste, da han gir seg som sokneprest om én måned.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve dette besøket før jeg går av, smiler han.

- Det er slett ingen selvfølge å være i en menighet i 25 år, og Normann har velsignet denne menigheten, fortsetter Kvarme.

Alt for høy terskel

Gjennom bispevisitasforedraget kom det blant annet fram at menigheten anser terskelen mellom kirkens førsteetasje og kirkerommet som alt for høy. Det betyr at mange kirkebesøkende oppholder seg i første etasje i forbindelse med menighetens diakonale arbeid og aktivitetstilbud, men at ikke alle også bevegerer seg opp og inn i selve kirken.

Under selve visitasgudstjenesten deltok blant andre fungerende prost Leif Jørn Hvidsten, kapellan Carsten Schuerhoff, diakon Hilde Kirkebøen og leder Mengstab Hagos for Den eritreiske evangelisk-lutherske kirken. I tillegg sang Alna Vocalis og Damekoret Koriander, mens Sonja Eivindson sto for blomsterdekorasjonen.

Søndag 10. juni holdes en avskjedsgudstjeneste for Normann Hurum i Haugerud menighet.

Siste nytt i Nyheter

Google Maps

En ung gutt under 18 år falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten er fraktet til sykehus.

Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

 
Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.