Bønner for fellesskapet

Bønner for fellesskapet

 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er fascinert over Haugerud menighets evne til å åpne opp dørene når noen banker på. Han fastlår at Haugerud er og blir en bønnens menighet.

Da Oslo-biskopen på søndag avsluttet sin bispevisitas på Haugerud, hadde han mange flotte ord å si om menigheten. Et spesielt varmt inntrykk har han fått av menighetens barmhjertighet overfor romfolk. Gjennom Oslo bispedømme-prosjektet «HjerteRom» har kirken valgt å møte rumenere med inkludering, og i løpet av sin bispevisitas fikk biskopen møte de to rumenerne Maria og Florin som er blitt tatt inn i varmen av menigheten.

- De banket på, og Haugerud menighet åpnet døren. Det er blitt vår felles glede og et eksempel til etterfølgelse, sier Ole Christian Kvarme.

Har gått i spissen

Biskopen legger vekt på at Haugerud er en foregangsmenighet i den forstand at kirken har gått i spissen for HjerteRom-prosjektet.


- Den offentlige debatt har vært preget av diskusjon om tiggere, romfolk og forslag om forbud mot tigging på gater og torg. Haugerud menighet har vist en alternativ vei.

Ole Christian Kvarme viste til evangeliet etter Matteus der det står skrevet at «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem». I så måte mener biskopen at Haugerud også skal være bønnens menighet.

- Ja, den er det allerede, konstaterer han.

To språk i kirken

Under visitasen har Ole Christian Kvarme fått se en menighet som deler sitt kirkerom med Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke.


- Jeg er blitt fortalt at det er to språk i denne kirken. Bokmål og eritreisk. Det vitner om et fargerrikt fellesskap, smiler biskopen.

Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke hadde sitt syvårsjubileum søndag 13. mai - samme dag som visitasgudstjenesten ble holdt i Haugerud menighet.

- Men de feiret jubileet sitt for én uke siden, slik at de kunne være sammen med oss på denne gudstjenesten. Det setter vi stor pris på, forteller sokneprest Normann Hurum i Haugerud menighet.

Lengste foredraget

En bispevisitas skal holdes minst hvert sjette år i hver menighet, der målet er at tilhørende biskop skal kontrollere, orientere seg om og gi veiledning til menighetens mange instanser. Siden Oslo består av så mange menigheter, tar det gjerne 10 år mellom hvert besøk.


Alle bispevisitaser avsluttes med et foredrag under kirkekaffen etter visitasgudstjenesten, som fremføres av den besøkende biskopen.

- Jeg har opplevd så mye flott her i Haugerud menighet, i nærområdet og bydelen, og dette er det lengste bispevisitasforedraget jeg noen gang har holdt, ler Ole Christian Kvarme.

Foredraget er et offentlig dokument som blant annet er lagt ut på bispedømmets nettsider.

Siste bispevisitas

Sokneprest Normann Hurum fikk oppleve sin tredje bispevisitas med en tredje biskop i forrige uke. I 1993 tok han i mot daværende biskop Andreas Aarflot, mens han ønsket biskop Gunnar Stålsett velkommen på en besøksrunde i 2002. Visitasen med Ole Christian Kvarme blir Normann Hurums siste, da han gir seg som sokneprest om én måned.


- Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve dette besøket før jeg går av, smiler han.

- Det er slett ingen selvfølge å være i en menighet i 25 år, og Normann har velsignet denne menigheten, fortsetter Kvarme.

Alt for høy terskel

Gjennom bispevisitasforedraget kom det blant annet fram at menigheten anser terskelen mellom kirkens førsteetasje og kirkerommet som alt for høy. Det betyr at mange kirkebesøkende oppholder seg i første etasje i forbindelse med menighetens diakonale arbeid og aktivitetstilbud, men at ikke alle også bevegerer seg opp og inn i selve kirken.


Under selve visitasgudstjenesten deltok blant andre fungerende prost Leif Jørn Hvidsten, kapellan Carsten Schuerhoff, diakon Hilde Kirkebøen og leder Mengstab Hagos for Den eritreiske evangelisk-lutherske kirken. I tillegg sang Alna Vocalis og Damekoret Koriander, mens Sonja Eivindson sto for blomsterdekorasjonen.

Søndag 10. juni holdes en avskjedsgudstjeneste for Normann Hurum i Haugerud menighet.

Siste nytt i Nyheter

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!