Bønner for fellesskapet

Bønner for fellesskapet

 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er fascinert over Haugerud menighets evne til å åpne opp dørene når noen banker på. Han fastlår at Haugerud er og blir en bønnens menighet.

Da Oslo-biskopen på søndag avsluttet sin bispevisitas på Haugerud, hadde han mange flotte ord å si om menigheten. Et spesielt varmt inntrykk har han fått av menighetens barmhjertighet overfor romfolk. Gjennom Oslo bispedømme-prosjektet «HjerteRom» har kirken valgt å møte rumenere med inkludering, og i løpet av sin bispevisitas fikk biskopen møte de to rumenerne Maria og Florin som er blitt tatt inn i varmen av menigheten.

- De banket på, og Haugerud menighet åpnet døren. Det er blitt vår felles glede og et eksempel til etterfølgelse, sier Ole Christian Kvarme.

Har gått i spissen

Biskopen legger vekt på at Haugerud er en foregangsmenighet i den forstand at kirken har gått i spissen for HjerteRom-prosjektet.

- Den offentlige debatt har vært preget av diskusjon om tiggere, romfolk og forslag om forbud mot tigging på gater og torg. Haugerud menighet har vist en alternativ vei.

Ole Christian Kvarme viste til evangeliet etter Matteus der det står skrevet at «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem». I så måte mener biskopen at Haugerud også skal være bønnens menighet.

- Ja, den er det allerede, konstaterer han.

To språk i kirken

Under visitasen har Ole Christian Kvarme fått se en menighet som deler sitt kirkerom med Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke.

- Jeg er blitt fortalt at det er to språk i denne kirken. Bokmål og eritreisk. Det vitner om et fargerrikt fellesskap, smiler biskopen.

Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke hadde sitt syvårsjubileum søndag 13. mai - samme dag som visitasgudstjenesten ble holdt i Haugerud menighet.

- Men de feiret jubileet sitt for én uke siden, slik at de kunne være sammen med oss på denne gudstjenesten. Det setter vi stor pris på, forteller sokneprest Normann Hurum i Haugerud menighet.

Lengste foredraget

En bispevisitas skal holdes minst hvert sjette år i hver menighet, der målet er at tilhørende biskop skal kontrollere, orientere seg om og gi veiledning til menighetens mange instanser. Siden Oslo består av så mange menigheter, tar det gjerne 10 år mellom hvert besøk.

Alle bispevisitaser avsluttes med et foredrag under kirkekaffen etter visitasgudstjenesten, som fremføres av den besøkende biskopen.

- Jeg har opplevd så mye flott her i Haugerud menighet, i nærområdet og bydelen, og dette er det lengste bispevisitasforedraget jeg noen gang har holdt, ler Ole Christian Kvarme.

Foredraget er et offentlig dokument som blant annet er lagt ut på bispedømmets nettsider.

Siste bispevisitas

Sokneprest Normann Hurum fikk oppleve sin tredje bispevisitas med en tredje biskop i forrige uke. I 1993 tok han i mot daværende biskop Andreas Aarflot, mens han ønsket biskop Gunnar Stålsett velkommen på en besøksrunde i 2002. Visitasen med Ole Christian Kvarme blir Normann Hurums siste, da han gir seg som sokneprest om én måned.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve dette besøket før jeg går av, smiler han.

- Det er slett ingen selvfølge å være i en menighet i 25 år, og Normann har velsignet denne menigheten, fortsetter Kvarme.

Alt for høy terskel

Gjennom bispevisitasforedraget kom det blant annet fram at menigheten anser terskelen mellom kirkens førsteetasje og kirkerommet som alt for høy. Det betyr at mange kirkebesøkende oppholder seg i første etasje i forbindelse med menighetens diakonale arbeid og aktivitetstilbud, men at ikke alle også bevegerer seg opp og inn i selve kirken.

Under selve visitasgudstjenesten deltok blant andre fungerende prost Leif Jørn Hvidsten, kapellan Carsten Schuerhoff, diakon Hilde Kirkebøen og leder Mengstab Hagos for Den eritreiske evangelisk-lutherske kirken. I tillegg sang Alna Vocalis og Damekoret Koriander, mens Sonja Eivindson sto for blomsterdekorasjonen.

Søndag 10. juni holdes en avskjedsgudstjeneste for Normann Hurum i Haugerud menighet.

Siste nytt i Nyheter

Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

 
«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

 
Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

 
Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!