Bønner for fellesskapet

Bønner for fellesskapet

 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er fascinert over Haugerud menighets evne til å åpne opp dørene når noen banker på. Han fastlår at Haugerud er og blir en bønnens menighet.

Skrevet av:

Da Oslo-biskopen på søndag avsluttet sin bispevisitas på Haugerud, hadde han mange flotte ord å si om menigheten. Et spesielt varmt inntrykk har han fått av menighetens barmhjertighet overfor romfolk. Gjennom Oslo bispedømme-prosjektet «HjerteRom» har kirken valgt å møte rumenere med inkludering, og i løpet av sin bispevisitas fikk biskopen møte de to rumenerne Maria og Florin som er blitt tatt inn i varmen av menigheten.

- De banket på, og Haugerud menighet åpnet døren. Det er blitt vår felles glede og et eksempel til etterfølgelse, sier Ole Christian Kvarme.

Har gått i spissen

Biskopen legger vekt på at Haugerud er en foregangsmenighet i den forstand at kirken har gått i spissen for HjerteRom-prosjektet.

- Den offentlige debatt har vært preget av diskusjon om tiggere, romfolk og forslag om forbud mot tigging på gater og torg. Haugerud menighet har vist en alternativ vei.

Ole Christian Kvarme viste til evangeliet etter Matteus der det står skrevet at «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem». I så måte mener biskopen at Haugerud også skal være bønnens menighet.

- Ja, den er det allerede, konstaterer han.

To språk i kirken

Under visitasen har Ole Christian Kvarme fått se en menighet som deler sitt kirkerom med Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke.

- Jeg er blitt fortalt at det er to språk i denne kirken. Bokmål og eritreisk. Det vitner om et fargerrikt fellesskap, smiler biskopen.

Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke hadde sitt syvårsjubileum søndag 13. mai - samme dag som visitasgudstjenesten ble holdt i Haugerud menighet.

- Men de feiret jubileet sitt for én uke siden, slik at de kunne være sammen med oss på denne gudstjenesten. Det setter vi stor pris på, forteller sokneprest Normann Hurum i Haugerud menighet.

Lengste foredraget

En bispevisitas skal holdes minst hvert sjette år i hver menighet, der målet er at tilhørende biskop skal kontrollere, orientere seg om og gi veiledning til menighetens mange instanser. Siden Oslo består av så mange menigheter, tar det gjerne 10 år mellom hvert besøk.

Alle bispevisitaser avsluttes med et foredrag under kirkekaffen etter visitasgudstjenesten, som fremføres av den besøkende biskopen.

- Jeg har opplevd så mye flott her i Haugerud menighet, i nærområdet og bydelen, og dette er det lengste bispevisitasforedraget jeg noen gang har holdt, ler Ole Christian Kvarme.

Foredraget er et offentlig dokument som blant annet er lagt ut på bispedømmets nettsider.

Siste bispevisitas

Sokneprest Normann Hurum fikk oppleve sin tredje bispevisitas med en tredje biskop i forrige uke. I 1993 tok han i mot daværende biskop Andreas Aarflot, mens han ønsket biskop Gunnar Stålsett velkommen på en besøksrunde i 2002. Visitasen med Ole Christian Kvarme blir Normann Hurums siste, da han gir seg som sokneprest om én måned.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve dette besøket før jeg går av, smiler han.

- Det er slett ingen selvfølge å være i en menighet i 25 år, og Normann har velsignet denne menigheten, fortsetter Kvarme.

Alt for høy terskel

Gjennom bispevisitasforedraget kom det blant annet fram at menigheten anser terskelen mellom kirkens førsteetasje og kirkerommet som alt for høy. Det betyr at mange kirkebesøkende oppholder seg i første etasje i forbindelse med menighetens diakonale arbeid og aktivitetstilbud, men at ikke alle også bevegerer seg opp og inn i selve kirken.

Under selve visitasgudstjenesten deltok blant andre fungerende prost Leif Jørn Hvidsten, kapellan Carsten Schuerhoff, diakon Hilde Kirkebøen og leder Mengstab Hagos for Den eritreiske evangelisk-lutherske kirken. I tillegg sang Alna Vocalis og Damekoret Koriander, mens Sonja Eivindson sto for blomsterdekorasjonen.

Søndag 10. juni holdes en avskjedsgudstjeneste for Normann Hurum i Haugerud menighet.

Siste nytt i Nyheter

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens freddsenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

 
Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Helsefarlig luft <BR>mandag morgen

Helsefarlig luft
mandag morgen

Mandag morgen tvitret Oslo kommune om høy luftforurensing flere steder, blant annet langs E6, Ring 3 og E18.

 
Stor forskjell <BR>på lokalområdene

Ny folkehelserapport for Bydel Alna:

Stor forskjell
på lokalområdene

  • alna

Bydel Alna er først ut i Groruddalen til å presentere sin folkehelserapport. Den viser at det er stor avstand mellom delbydelene Hellerudtoppen, Trosterud, Furuset og Lindeberg.

Annonse: Akers Avis Groruddalen
Avisen og dalen

Avisen og dalen

  • Avis

Det begynner å bli lenge siden. Etpar generasjoner siden, ja, mer enn det. Store deler av landet lå med brukket rygg etter harde krigsår. Nå slikket man sår for å finne en vei videre. Produksjonsutstyr var nedbombet og gått ut på dato, ikke minst i kystområder. Folk så seg om etter arbeid.

- Høyre skaper frykt<BR> for Furusetplanene

- Høyre skaper frykt
for Furusetplanene

Leder i miljø -og byutviklingskomiteen i Bydel Alna, Monique Nyberget-Hiller (Ap), langer ut mot Høyre etter innspill om fortetting på Furuset.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!