Bønner for fellesskapet

Bønner for fellesskapet

 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme er fascinert over Haugerud menighets evne til å åpne opp dørene når noen banker på. Han fastlår at Haugerud er og blir en bønnens menighet.

Skrevet av:

Da Oslo-biskopen på søndag avsluttet sin bispevisitas på Haugerud, hadde han mange flotte ord å si om menigheten. Et spesielt varmt inntrykk har han fått av menighetens barmhjertighet overfor romfolk. Gjennom Oslo bispedømme-prosjektet «HjerteRom» har kirken valgt å møte rumenere med inkludering, og i løpet av sin bispevisitas fikk biskopen møte de to rumenerne Maria og Florin som er blitt tatt inn i varmen av menigheten.

- De banket på, og Haugerud menighet åpnet døren. Det er blitt vår felles glede og et eksempel til etterfølgelse, sier Ole Christian Kvarme.

Har gått i spissen

Biskopen legger vekt på at Haugerud er en foregangsmenighet i den forstand at kirken har gått i spissen for HjerteRom-prosjektet.

- Den offentlige debatt har vært preget av diskusjon om tiggere, romfolk og forslag om forbud mot tigging på gater og torg. Haugerud menighet har vist en alternativ vei.

Ole Christian Kvarme viste til evangeliet etter Matteus der det står skrevet at «alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem». I så måte mener biskopen at Haugerud også skal være bønnens menighet.

- Ja, den er det allerede, konstaterer han.

To språk i kirken

Under visitasen har Ole Christian Kvarme fått se en menighet som deler sitt kirkerom med Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke.

- Jeg er blitt fortalt at det er to språk i denne kirken. Bokmål og eritreisk. Det vitner om et fargerrikt fellesskap, smiler biskopen.

Den eritreiske evangelisk-lutherske kirke hadde sitt syvårsjubileum søndag 13. mai - samme dag som visitasgudstjenesten ble holdt i Haugerud menighet.

- Men de feiret jubileet sitt for én uke siden, slik at de kunne være sammen med oss på denne gudstjenesten. Det setter vi stor pris på, forteller sokneprest Normann Hurum i Haugerud menighet.

Lengste foredraget

En bispevisitas skal holdes minst hvert sjette år i hver menighet, der målet er at tilhørende biskop skal kontrollere, orientere seg om og gi veiledning til menighetens mange instanser. Siden Oslo består av så mange menigheter, tar det gjerne 10 år mellom hvert besøk.

Alle bispevisitaser avsluttes med et foredrag under kirkekaffen etter visitasgudstjenesten, som fremføres av den besøkende biskopen.

- Jeg har opplevd så mye flott her i Haugerud menighet, i nærområdet og bydelen, og dette er det lengste bispevisitasforedraget jeg noen gang har holdt, ler Ole Christian Kvarme.

Foredraget er et offentlig dokument som blant annet er lagt ut på bispedømmets nettsider.

Siste bispevisitas

Sokneprest Normann Hurum fikk oppleve sin tredje bispevisitas med en tredje biskop i forrige uke. I 1993 tok han i mot daværende biskop Andreas Aarflot, mens han ønsket biskop Gunnar Stålsett velkommen på en besøksrunde i 2002. Visitasen med Ole Christian Kvarme blir Normann Hurums siste, da han gir seg som sokneprest om én måned.

- Jeg er veldig glad for at jeg fikk oppleve dette besøket før jeg går av, smiler han.

- Det er slett ingen selvfølge å være i en menighet i 25 år, og Normann har velsignet denne menigheten, fortsetter Kvarme.

Alt for høy terskel

Gjennom bispevisitasforedraget kom det blant annet fram at menigheten anser terskelen mellom kirkens førsteetasje og kirkerommet som alt for høy. Det betyr at mange kirkebesøkende oppholder seg i første etasje i forbindelse med menighetens diakonale arbeid og aktivitetstilbud, men at ikke alle også bevegerer seg opp og inn i selve kirken.

Under selve visitasgudstjenesten deltok blant andre fungerende prost Leif Jørn Hvidsten, kapellan Carsten Schuerhoff, diakon Hilde Kirkebøen og leder Mengstab Hagos for Den eritreiske evangelisk-lutherske kirken. I tillegg sang Alna Vocalis og Damekoret Koriander, mens Sonja Eivindson sto for blomsterdekorasjonen.

Søndag 10. juni holdes en avskjedsgudstjeneste for Normann Hurum i Haugerud menighet.

Siste nytt i Nyheter

Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

  • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

  • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

  • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

  • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

  • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

  • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

  • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

 
Inviterer til kafédialog

Starten på ny Groruddals-satsing:

Inviterer til kafédialog

I oppstarten av ny Groruddals-satsing for de neste ti åra, ønsker bydel Stovner å få innspill fra alle kriker og kroker i bydelen.

Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Har du sett denne mannen?

Politiet ber om tips etter McDonalds-ranet

Har du sett denne mannen?

  • Ran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om et grovt ran av McDonalds på Furuset. En mann i 50-årene kom seg unna med et pengebeløp – nå ber politiet publikum om hjelp.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!