Dobbelt så mange vil til Bjerke

Dobbelt så mange vil til Bjerke

 

Søkerne til studiespesialisering ved Bjerke videregående skole er nær doblet på ett år. Flere ungdommer enn det er plass til har nå skolen som førstevalg.

Tekst:

Publisert:

I fjor søkte 60 ungdommer seg til vg1 studiespesialisering, altså førsteklasse på det som tidligere har gått under navnet gymnas og allmenn. I år er tallet hele 113. I tillegg er søkermassen til vg2 også økt betraktelig. Til de 90 plassene er det 120 søkere.

- Dette er veldig gledelig. Det viser at vi er en populær skole i Groruddalen. Veldig mange fra nærområdet søker seg hit, og vi er en god konkurrent mot sentrumsskolene. De gode tallene ser vi også på søkningen til idrettsfag og medier og kommunikasjon, sier rektor Gro Flaten.

 

Systematisk jobbing

Skolen har jobbet aktivt med å markedsføre tilbudene sine, og at de får et nytt, flott skolebygg om halvannet år.

- Dette viser at om du jobber systematisk og godt over tid, gir det resultater. Vi har også et godt rykte, og opplever at det er fortjent. Vi ønsker å framstå som en skole som jobber tett på elevene for å få best mulig læringsresultater, sier Flaten.

Helena Skagen, Torstein Wien Tynes, Sindre Mikkelsen, Veronika Roth og Sean Vincent Huertas utgjør det nye elevrådsstyret ved skolen, og synes det er flott at mange ønsker seg til skolen.

- Alle har lyst til å gå på en god skole, sier Sindre Mikkelsen.

- Ved Bjerke kan du være den du er, supplerer Torstein Wien Tynes.

 

Elevene er viktige

- Hva mener dere er det beste ved Bjerke?

- Elevene er det beste. Vi har et åpent og godt miljø, svarer Mikkelsen, mens resten av elevrådet nikker enig.

Elevrådet er derfor ikke overrasket over at mange søker seg til skolen, og tror det kommer til å øke ytterligere når den nye skolen står klar til bruk.

- Vi vet at mange har søkt seg til skolen allerede til høsten, fordi de da får gå to år på den nye skolen, sier Helena Skagen.

Elevene har også tro på at det vil styrke skolen ytterligere når også musikk, dans og drama skal tilbys.

- Det er veldig mange som synger og danser ved skolen her. Allerede i dag er det mange talenter på denne skolen som ikke kommer ut. I dag er det kun i revyen vi har mulighet til å vise fram det, sier Sean Vincent Huertas, som selv danser.

Skole i nærmiljøet

Av de 19 kommunale videregående skolene i Oslo som tilbyr studiespesialisering, har kun ni skoler flere søkere enn plasser ved vg1 studiespesialisering. Av disse ligger sju skoler innenfor Ring 3. Bjerke og Lambertseter er de eneste som ligger utenfor.

Flaten tror det er veldig viktig med gode videregående skoler også i de ytre bydelene.

- Det er veldig viktig at ungdommene har et godt alternativ i nærmiljøet. Mange ungdommer har fritidsaktiviteter ved siden av skolen, da kan det fort bli mye reising om de må reise vekk fra nærmiljøet sitt. I tillegg kjenner vi omgivelsene og nærmiljøet godt, og kan følge opp elevene på en helt annen måte, sier Flaten.

Flaten påpeker at Bjerke har hatt en svært positiv trend over tid. Som elevene sine håper hun at den positive trenden vil fortsette når det nye skolebygget står klart til bruk.

 

Ingen lett jobb

Innflyttingen i den nye skolen om halvannet år kommer imidlertid til å gå uten rektor Gro Flaten. Etter 14 år i rektorstolen på Bjerke videregående skole gir hun seg. I løpet av de 14 årene har hun hele tiden jobbet for å utvikle Bjerke til en kvalitetsskole.

- Jeg har hatt fantastiske år her. Jeg synes det har vært veldig gøy å utvikle Bjerke til en kvalitetsskole, og både ansatte og elever har vært viktige bidragsytere underveis, sier hun.

Så hvorfor velger hun å gi seg ett år før «drømmeskolen» hennes står klar til bruk?

- Jeg har tenkt nøye gjennom avgjørelsen. Jeg har alltid hatt stor arbeidskapasitet, men nå er det blitt for lange arbeidsdager og mye helgejobbing, sier hun, før hun tar en liten pause:

- Og jeg har vel til tider opplevd at det ikke alltid har vært like lett å få gehør og støtte for å bygge opp en kvalitetsskole i Groruddalen, sier hun.

- Det har for eksempel tatt unødvendig lang tid - rundt 13 år - å få til en rehabilitering av Bjerke videregående skole. Jeg hadde jo håpet på at dette skulle vært realisert mye tidligere. Men nå er man i full gang, og det er flott, sier Flaten. 

 

Fakta

o    Studiespesialisering er det som tidligere het gymnas og etter det almenne fag.    

o    Vg1 er førsteklasse, vg2 er andreklasse og vg3 er tredjeklasse.

o    Ungdommene kan rangere skoler etter første-, andre- og tredjevalg. Denne artikkelen har tatt utgangspunkt i            ungdoms førstevalg ved utdanningsprogrammet studiespesialisering ved videregående skole i Oslo.

o    Når det gjelder studiespesialisering er det Fyrstikkalléen skole (F21) som har flest søkere per plass. Tett fulgt av     Elvebakken. Deretter følger Oslo katedralskole, Nydalen, Ullern, Foss, Oslo Handelsgym, Lambertseter og Bjerke.     Alle disse skolene har flere søkere enn det er plasser. Resten av skolene i byen har færre søkere enn det er plasser     på studiespesialisering.

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.