Drømmer om eget bilverksted

Drømmer om eget bilverksted

STARTET PÅ NYTT: Mahmood og Shamarke måtte begynne på nytt som lærlinger etter å ha fullført videregående uten å få lærlingeplass. De hadde først noen strøjobber, men fant ut at de ville tilbake på «skolebenken». Hos Spir Oslo kan de jobbe med bil – og de drømmer om eget bilverksted.


Mahmood og Shamarke måtte begynne på bar bakke hos Spir Oslo etter å ha fått avslag på lærlingplass. Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) mener bedriften kan være et innspill til den nye Groruddals-satsingen.

Skrevet av:

Spir er et aksjeselskap eid av Oslo kommune som leverer fagopplæring og bistår folk med å finne riktig jobb. I tillegg engasjerer de lokal ungdom.

– Jeg liker meg her og føler at jeg lærer mye. Det er flinke folk som lærer bort, og drømmen er å starte mitt eget bilverksted, forteller Shamarke.

Sammen med Mahmood jobber de som lærlinger hos Spir Oslo på Lindeberg. Bilverkstedet i kjellerlokalet er åpent for alle.

– Det er ikke bare bil vi lærer om, men også hvordan vi skal oppføre oss på en arbeidsplass. Jeg gikk elektrolinja på videregående, men fikk aldri lærlingplass. Jeg begynte å jobbe, men ville studere mer, forteller han.

Begge gutta er enige om at det finnes diskriminering på arbeidsplassen.

– Vi har møtt fordommer fordi vi er utlendinger. Jeg håper bedrifter kan se annerledes på oss nå som vi får fagbrev og jobber hardt, sier Mahmood.

Sysselsetting og integrering

Mudassar Kapur (H) reiser ofte rundt i Norge for å lære hvordan kommuner bruker arbeidslivet og næringslivet som en del av integreringsarbeidet. Han tok med seg bystyrerepresentant Grete Horntvedt, og begge ble imponert av bedriften Spir Oslo AS i Bydel Alna.

Kapur vil gjerne komme med innspill til den nye Groruddals-satsingen som planlegges i disse dager. Et av hovedtemaene er sysselsetting.

– Vi er her fordi Groruddals-satsingen starter et nytt tiårsløp. Det er veldig spennende. En viktig del av integreringsarbeidet er å knytte det opp mot arbeidslivet. Oslo skal bosette mange flyktninger fremover og mange skal starte sine liv her i Groruddalen, sier han.

Engasjerer lokal ungdom

Han forteller at personer med minoritetsbakgrunn ofte trenger å lære å bli klare for arbeidslivet før de begynner å rekrutteres.

– Det begynner ofte med det, og så kan man bli en del av arbeidslivet. De trenger et sted å begynne. Spir Oslo engasjerer lokal ungdom fra Bydel Alna, noe jeg synes er veldig bra. Jeg tror andre bedrifter kan lære av det, sier han.

Saken har blitt kortet ned for nett. Hele versjonen kan leses i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

  • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

  • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

  • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

  • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

  • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

  • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

  • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

  • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

 
Fortsatt byens beste pølser?

Fortsatt byens beste pølser?

I den iøyenfallende kiosken med den digre pølsa på taket på Alnabru påstås det med store bokstaver at man kan få servert byens beste. Akers Avis Groruddalen tok turen innom for å sjekke at innehaver Lennart Mankowitz ikke har tatt munnen full.

Grønn politikk i stort og lite

Grønn politikk i stort og lite

Årsmøtet i Miljøpartiet De Grønnes (MDG) lokallag på Grorud adresserte både de store nasjonale og globale utfordringene den klimaødeleggende økonomien bidrar til. Samt lokale saker, i spedd kulturelle innslag.

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

Mobiliserer mot eierseksjonsloven

  • Eierseksjonsloven

Vestli Vel vil ha folk med på Stortinget tirsdag i neste uke. Da skal nemlig eierseksjonsloven opp til høring.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!