Drømmer om eget bilverksted

Drømmer om eget bilverksted

STARTET PÅ NYTT: Mahmood og Shamarke måtte begynne på nytt som lærlinger etter å ha fullført videregående uten å få lærlingeplass. De hadde først noen strøjobber, men fant ut at de ville tilbake på «skolebenken». Hos Spir Oslo kan de jobbe med bil – og de drømmer om eget bilverksted.


Mahmood og Shamarke måtte begynne på bar bakke hos Spir Oslo etter å ha fått avslag på lærlingplass. Stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) mener bedriften kan være et innspill til den nye Groruddals-satsingen.

Skrevet av:

Spir er et aksjeselskap eid av Oslo kommune som leverer fagopplæring og bistår folk med å finne riktig jobb. I tillegg engasjerer de lokal ungdom.

– Jeg liker meg her og føler at jeg lærer mye. Det er flinke folk som lærer bort, og drømmen er å starte mitt eget bilverksted, forteller Shamarke.

Sammen med Mahmood jobber de som lærlinger hos Spir Oslo på Lindeberg. Bilverkstedet i kjellerlokalet er åpent for alle.

– Det er ikke bare bil vi lærer om, men også hvordan vi skal oppføre oss på en arbeidsplass. Jeg gikk elektrolinja på videregående, men fikk aldri lærlingplass. Jeg begynte å jobbe, men ville studere mer, forteller han.

Begge gutta er enige om at det finnes diskriminering på arbeidsplassen.

– Vi har møtt fordommer fordi vi er utlendinger. Jeg håper bedrifter kan se annerledes på oss nå som vi får fagbrev og jobber hardt, sier Mahmood.

Sysselsetting og integrering

Mudassar Kapur (H) reiser ofte rundt i Norge for å lære hvordan kommuner bruker arbeidslivet og næringslivet som en del av integreringsarbeidet. Han tok med seg bystyrerepresentant Grete Horntvedt, og begge ble imponert av bedriften Spir Oslo AS i Bydel Alna.

Kapur vil gjerne komme med innspill til den nye Groruddals-satsingen som planlegges i disse dager. Et av hovedtemaene er sysselsetting.

– Vi er her fordi Groruddals-satsingen starter et nytt tiårsløp. Det er veldig spennende. En viktig del av integreringsarbeidet er å knytte det opp mot arbeidslivet. Oslo skal bosette mange flyktninger fremover og mange skal starte sine liv her i Groruddalen, sier han.

Engasjerer lokal ungdom

Han forteller at personer med minoritetsbakgrunn ofte trenger å lære å bli klare for arbeidslivet før de begynner å rekrutteres.

– Det begynner ofte med det, og så kan man bli en del av arbeidslivet. De trenger et sted å begynne. Spir Oslo engasjerer lokal ungdom fra Bydel Alna, noe jeg synes er veldig bra. Jeg tror andre bedrifter kan lære av det, sier han.

Saken har blitt kortet ned for nett. Hele versjonen kan leses i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

 
Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!