Dugnad som gjør en forskjell

Like sikkert som at 14. oktober er første vinterdag, varsler gryende oktoberkulde om at årets store dugnadsinnsats er rett rundt hjørnet. Vi snakker om den store tv-aksjonen, der frivillige ringer på alle landets dører og ber om noen kroner til et godt formål - alt direktesendt på NRK med statsminister, artister og kjendiser «ring side».

Årets dato er 23. oktober - altså søndag om en uke - men allerede nå må du melde din interesse om du vil og kan bli en av flere tusen bøssebærere. Spesielt i de store byene kan det være vanskelig å få fylt opp alle rodene, derfor er de mange lokale aksjonslederne opptatt av å nå dem som kan tenke seg å gjøre      en aktiv innsats. Denne avis presenterte noen av dem i onsdagsavisen, men du kan også ta direkte kontakt med aksjonsledelsen sentralt på telefon 02025 - så blir du loset dit behovet er størst.

Inntektene fra årets tv-aksjon går til Norsk Folkehjelp og deres arbeid med å fjerne miner og klasebomber. Vi har heldigvis ikke områder med dette i Norge, men i Afrika kan folk bli sprengt i filler hvis de er så uheldig å sette foten sin på feil sted. Det spesielt tragiske med disse våpnene er at de kan drepe mennesker lenge etter at krigen er over.

I opplysningsmateriellet fra Norsk Folkehjelp beskrives dette på ulikt vis, blant annet gjennom denne historien: «Ni barn var ute og lekte i landsbyen sin da de fant noe de trodde var en ball. Ballen var en klasebombe. Da den eksploderte ble fire av barna drept. De fem andre overlevde med mindre skader.»

En landmine er eksplosiver som plasseres på eller under bakken, og som utløses når et menneske tråkker på den, eller et kjøretøy kjører over den. En klasebombe er en beholder som inneholder mange hundre små-bomber. De kan slippes ut fra fly.  I luften åpner beholderen seg og klasebombene spres over et stort område. Der ligger de og venter på sine ofre... men forhåpentligvis vil mange av dem nå bli fjernet som en direkte følge av årets tv-aksjon.

 

Siste nytt i Nyheter

Google Maps

En ung gutt under 18 år falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten er fraktet til sykehus.

Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

 
Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.

Google Maps

Beboerne i Smalvollskogen borettslag ser flere ulemper ved boligprosjektet i Lavrans vei 1B. De har servert utbygger Cura Eiendom en god dose med motargumenter.