Plankontoret for Groruddals-satsingen 2017-2026 har flyttet inn på Rådhuset

En «stille» partner

En «stille» partner

TREKKER FORTSATT I TRÅDENE: Plankontoret for Groruddals-satsingen, med kommunikasjonsansvarlig Roy Tjomsland, leder Synnøve Riise Bøgeberg, prosjektkoordinator Hanna Welde Tranås, prosjektkoordinator Elisabeth Sem Christensen, økonomiansvarlig Inger Marie Silli Zongo, og prosjektkoordinator Per-Øystein Lund skal jobbe tettere med politikerne i rådhuset.

Plankontoret for Groruddals-satsingen har fått en ny rolle. Nå skal bydelenes arbeid fremheves enda mer, mens Plankontoret skal jobbe mer i bakgrunnen med politikken. 2017 blir et travelt år for den nye Groruddals-satsingen.

Skrevet av:

Den nye Groruddals-satsingen for 2017-2026 skal handle om områdesatsing, sysselsetting og utdanning/oppvekst. I begynnelsen av den forrige Groruddals-satsingen var det plankontoret som trakk i trådene og var ute i bydelene med arrangementer og synliggjøring. De skal fortsatt trekke i trådene de neste ti årene, men nå handler det mer om å jobbe politisk rettet opp mot byrådet.

Vi har fått mange nye oppgaver. Vi jobber ikke så tett med bydelene som før. De har funnet sin rolle og jobber selvstendig mens vi jobber mer opp mot rådhuset og statlige samarbeidspartnere, forteller leder av Plankontoret, Synnøve Bøgeberg.

Bydelene skal fortsatt ha et stort ansvar i nærmiljøarbeidet i satsingen. Det betyr at de skal sitte i førersetet når lokalområder velges ut, og basert på dialog med beboerne skal de foreslå hva som skal gjøres i områdene fremover. Bøgeberg forteller at en av suksessfaktorene i den forrige satsingen var at bydelene fikk en rolle som lokalsamfunnsutviklere, og denne rollen også skal videreutvikles.

Bydelene får styre mer

Den nye Groruddalssatsingen er organisert på en annen måte enn den forrige. Satsingen er organisert i tre delprogrammer, hvorav «nærmiljø» bygger videre på områdeløftarbeidet i den første satsingen.

– Bydelene skal blant annet utarbeide programplaner, søke om penger og gjennomføre lokale stedsanalyser og medvirkningsprosesser, forteller Bøgeberg.

Mye av arbeidet skal bygge på metodikken som ble utviklet gjennom den første delen av Groruddalssatsingen. Denne metodikken, som ble utviklet i Groruddalen, har vakt stor interesse og er pensum for studenter ved Arkitekthøgskolen og VID vitenskapelige høgskole. Elisabeth Sem Christensen har inntil videre ansvaret for nærmiljøbiten.

– I 2017 skal vi rigge oss til for de neste ti årene. Det vil bli mye kunnskapsinnhenting og planlegging første året, sier hun.

Forankrer politikken hos byrådet

Bøgeberg forteller at en av suksessområdene i den forrige satsingen var at bydelene ble samfunnsutviklere.

– Satsingen hadde ikke vært like vellykket hvis ikke byrådet hadde hatt eierskap til den. Derfor jobber vi bevisst med forankring, forteller hun.

Det betyr at Plankontoret er de som hvisker byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) i øret etter å ha fått behovene forklart fra bydelene.

– Det at vi sitter i rådhuset er viktig for Groruddalssatsingen. Vi skal sørge for at kunnskapen blir overført til politikerne, og vi har et stort ansvar med å koordinere delprogrammene. Vi skal sørge for at evalueringer blir gjort, at vi ser resultater og vi skal sørge for å samarbeide med enda flere i rådhuset, sier hun.

Les hele saken om den nye Groruddals-satsingen i vår eAvis og papirutgave. Denne saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

 
Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Google Maps

Har du tips til saken?   Send e-post

Ran på Ellingsrud:

To unge gutter pågrepet

 • Ran

To unge gutter er pågrepet etter et væpnet ran av en bensinstasjon på Ellingsrud natt til torsdag – fem timer etter at politiet fikk inn meldingen. Samme kveld ble også Esso på Kalbakken ranet.

 
Løfter fram tidlig innsats

Jonas Gahr Støre til Rommen skole:

Løfter fram tidlig innsats

 • Intensivoppfølging

Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Rommen-elever og lærere for å snakke om planer for fremtiden og intensivoppfølgingen byrådet ruller ut på skoler i hele Groruddalen. Han satser på at det kan bli en nasjonal ordning.

Gir ikke opp private barnehager

Høyre i Bydel Bjerke:

Gir ikke opp private barnehager

 • Barnehage

Under bydelsutvalgsmøtet sist torsdag ble det debatt rundt reguleringsplan for barnehage og bolig i Haugmannsveien 16. Det store temaet var manglende støtte til private barnehager og byrådets tilskudds-stopp.

- En klar marsjordre

Regjeringen med «gavepakke» til Manglerudprosjektet:

- En klar marsjordre

 • Manglerudprosjektet

1,1 milliard settes av i Nasjonal Transportplan (NTP) til oppstart av Manglerudprosjektet fremover. Oslopolitikerne forteller at de ikke vil akseptere løsninger som bygger ned boforholdene et sted for å gagne et annet - og ber vegvesenet gå i tenkeboksen.

 
Pusset opp for <BR>bedre arbeidsmiljø

Pusset opp for
bedre arbeidsmiljø

 • Barnevern

Alna barnevernstjeneste har flyttet til nye lokaler på Lindeberg. Målet er å skape en mer aktivitetsbasert hverdag på jobb.

Bilulykke på Kalbakken

Bilulykke på Kalbakken

 • ulykke

Ved tolvtiden tirsdag formiddag rykket nødetatene ut etter meldinger om en bilulykke ved Kalbakken senter. Sjåføren hadde mistet kontrollen over bilen, og kjørt rett inn i treet på toppen av rundkjøringen.

Ny sykkelvei går <BR>ut over p-plasser

P-plasser må
vike for sykkelvei

 • Gamle Oslo

Et flertall i Oslo bystyre gikk under bystyremøtet 1. mars inn for å fjerne 66 parkeringsplasser i Åkebergveien for å få etablert såkalte opphøyde sykkelfelt i begge retninger. Frp og Høyre er sterkt uenige.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!