En sunn start på dagen

En sunn start på dagen

GOD START: Med havregrøt på frokostmenyen erfarer prosjektleder Synve Reitan i Norlandia-barnehagene og daglig leder Anne H. Hønstvedt ved Norlandia Sørhellinga barnehage at barna er bedre rustet for lek og læring.

Norlandia-barnehagene i Bydel Alna har startet med å servere barna havregrøt til frokost. Det tilsvarer rundt 8000 porsjoner varm grøt hver måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.03.2016 kl 16:11

Fra 1929 ble «Oslo-frokosten» gradvis innført ved hovedstadens skoler og fra 1932 til 1963 var Oslo-frokosten et fast innslag i skolehverdagen. Menyen hadde professorleg Carl Schiøtz bakt sammen, ut fra vitenskapelige kriterier for næringsrik mat, og besto blant annet av melk, kavring, et halvt eple og tran.

Norlandia-barnehagene i Bydel Alna har nå latt seg inspirere av den historiske Oslo-frokosten ved å tilby nesten 400 barn i sine fem barnehager en næringsrik start på dagen: Havregrøt med frukt eller rosiner.

– Vi kaller det for Alna-frokosten, sier prosjektleder Synve Reitan i Norlandia-barnehagene.

Sultne barn

Daglig leder i Norlandia Sørhellinga barnehage, Anne H. Hønstvedt, sier at det i starten var litt uvant for noen av barna å få servert varm havregrøt til frokost. Nå er det populært. Barna velger om de vil ha rosiner eller frukt i grøten, melk eller vann som tilbehør.

– Det skal ikke være sukker. Vi kaller oss ikke for sukkerfrie barnehager, men sukkerbevisste. Det er fordi Bydel Alna har hatt fokuse på denne tematikken, sier Reitan.

– Mange av barna kommer til oss klokka syv eller halv åtte, men har vært oppe siden halv seks. Flere av de har ikke spist før de kommer hit. Da er de sultne. Når barna er gode og mette yter de mer, lærer mer og leker bedre. De blir generelt sett mer mottakelige for nye impulser og inntrykk.

Beste valget

Klinisk ernæringsfysiolog Vibeke Østberg Landaas forteller til Akers Avis Groruddalen at det skal mye til å matche en slik start på dagen som å spise ernæringsrik havregrøt.

Det skal mye til å matche en slik frokost. Det å få en god frokost gjør at barna blir mer konsentrerte. Sultne barn vil være mer urolige, ukonsentrerte og rampete, fortsetter hun.

Småkjeks – som noen barn får med seg i matpakka – er en veldig uheldig start på dagen, mener ernæringsfysiologen.

– Barn har et større behov for vitaminer og proteiner enn det voksne har. Det blir veldig vanskelig å komme i mål og dekke næringsbehovet hvis man fyller på med mange tomme kalorier. Søte kjeks er å regne som tomme kalorier, avslutter Landaas.

Les mer i Akers Avis Groruddalens papirutgave eller vår eAvis.

Siste nytt i Nyheter

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017.

Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

 
- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.

Feiret på hesteryggen

Knut Røli fra Bydel Alna, Håvard Horpestad og Daniel av Ekenstam fra IKEA kløv opp på hesteryggen for å feire at Alna ridesenters oppholdsrom er ferdig oppusset - mens daglig leder Lene Kragh holdt godt i tømmene.