Debatt om usikkerhet rundt politihøgskolen:

Enig om relokalisering
- ikke prosessen

Enig om relokalisering<BR>- ikke prosessen

DEBATTERER: Jan Bøhler (Ap) tar opp saken om relokalisering av politihøgskolen i Stortinget. Han understreker at regjeringens planer om utflytting fra Oslo skaper stor usikkerhet - men at det er på tide å flytte skolen til Groruddalen og nye lokaler.

Politihøgskolens ledelse fikk selv sjokk da de fikk vite at de står på en liste over statlige institusjoner som regjeringen vil ha ut av Oslo. Jan Bøhler (Ap) vil ha skolen til Groruddalen, men er skeptisk til regjeringens usikkerhet rundt flytteprosessen.

Tekst:

Publisert:

Se bildet større

FIKK SJOKK: Rektor Nina Skarpenes hos Politih??gskolen i Oslo. Foto: Politih??hskolen

I Akers Avis Groruddalen har allerede Venstre-topp Ola Elvestuen meldt sin interesse i saken. Selv om det er Venstre som har gått i bresjen for å flytte arbeidsplassene og lage lista, vil han at Groruddalen skal vurderes som et alternativ. Det fikk Jan Bøhler (Ap) til å klø seg på haka i forundelse.

- Det er jo Venstre som ville flytte skolen ut i utgangspunktet. Men for all del, det er bra om han også vil kjempe for å få skolen til å bli i Oslo, sier han.

På lista over regjeringens planer for utflytting av arbeidsplasser står politihøgskolen øverst, men uten begrunnelse. På onsdag stilte Bøhler spørsmål til justis- og beredskapsministeren under Stortingets spørretime.

- Når regjeringen vil utrede en utlokalisering av skolen, skaper det stor usikkerhet om skolens fremtid og strategier. Skolen kan ikke lenger være på Majorstua. De må vedlikeholde hele tiden, og bygget består av midlertidige brakker og en gammel gardekaserne. Det er satt sammen av ad hoc-løsninger, mener Bøhler.

Foreslår tomt på Nyland

Bøhler løfter fram tomta langs Nyland mot Grorud stasjon som et alternativ. Det har han pekt på før også.

- Politihøgskolen har flere distriktsprofiler allerede som i Kongsvinger, Bodø og Stavern. Men det er klart høyest søkertall i Oslo. Tomta ved Grorud stasjon ned mot Nyland langs Alnaelva består nå av brakker og midlertidig oppstilling av maskiner. Den tomta har vært aktuell før, sier han.

- Et viktig hensyn skolens ledelse peker på er at den bør ligge nær kollektivknutepunkt og ha kort reisevei. Det tar ikke lang tid med toget.

- Hva tror du er grunnen til at det ikke har blitt gjort noe med flytteplanene?

- For det første investerte de i Kongsvinger, Bodø og Stavern. Og så ble det lagt vekk på andre investeringer etter 22. juli 2011. Men nå kommer det opp igjen på grunn av regjerings-forslaget.

Tar signalene på alvor

Rektor Nina Skarpenes er godt kjent med at politihøgskolen er en yndet institusjon over hele landet. Hun satte derimot kaffen i halsen da hun fikk vite at staten har skrevet dem opp på en liste over statlige arbeidsplasser som vurderes flyttet ut av Oslo.

- Regjeringens initiativ kom svært overraskende. Det er viktig å understreke at det er snakk om en utredning, men vi tar signalene på alvor og melder oss på behandlingen av denne saken, sier hun.

De har selv utredet et forslag om en ny politihøgskole i Oslo eller i Osloområdet.

- Gjerne et nytt bygg med tilstrekkelig kapasitet, også med tanke på fremtidige behov. Politidirektoratet og departementet er godt kjent med dette. Nå er diskusjonen om vi skal flytte vekk fra hovedstaden, og det er noe helt annet. Vi skal være tett på den videre håndteringen av dette, understreker Skarpenes.

Les hele saken i vår papirutgave og eAvis.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

 
Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.