ANNONSE

Statsministeren tok turen til Svarttjern:

Et friminutt i friluft

Et friminutt i friluft

VINNER: Statsminister Erna Solberg (H) vant 3-1 i støvelkast-konkurransen. Det er hun veldig stolt av.

Statsminister Erna Solberg (H) tok turen opp til Svarttjern på Romsås for å møte 1500 8.-klassinger ute i friluft. Den ivrige turgåeren fikk prøve seg på støvelkast - og avviser ikke at hun gjerne kan legge gåturen til Groruddalen i nærmeste fremtid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2017 kl 09:36

Se bildet større

SEIER: Sem (14) vant over Erna Solberg i støvelkast som den eneste 8. klassingen.

Se bildet større

APPELL: Statsministeren holdt en appell for ungdommen og DNT om FNs bærekraftmål.

På en solfylt onsdag fikk statsministeren se noe av det beste Romsås har å by på, nemlig Svarttjern. Det er Den Norske Turistforening (DNT) som inviterte Solberg og 1500 elever fra 8. klasse i Oslo. Arrangementet OPPTUR er en nasjonal turdag for ungdommen.

- Det er veldig gøy å være med på dette i stedet for å sitte inne på kontoret, smiler hun.

Hun ble raskt imponert over Svarttjern.

Dette stedet er veldig fint, Oslo har mange fine små og store perler. Det er ingen grunn til å ikke gå på tur, i denne byen er det mange turveier det er lett å komme til. Jeg er veldig glad i å gå langs elvene i Oslo.

Løfter fram bærekraftmålene

-Har du gått tur langs Alnaelva noen gang?

- Nei, det har jeg ikke, men det bør jeg gjøre, forteller hun til Akers Avis Groruddalen.

Statsministeren holdt en appell for ungdommen før hun fikk prøve seg på støvelkast i sanden. Hun la stor vekt på FNs bærekraftmål som hun mener alle bør vite hva er og hva de forskjellige målene betyr.

- Jeg synes kanskje mange ungdommer ofte kan mer om bærekraftmålene enn mange voksne. Det er viktig at ungdom stiller spørsmål om målene, de er også til for å engasjere ungdom mer aktivt, sier statsministeren.

Høsten 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling. Blant temaene er folkehelse og jordas klima og naturressurser. Derfor har OPPTUR elementer av FNs bærekraftmål i seg.

Stakk av med seieren

Statsministeren har selv vært i Beijing og Seoul for å snakke med ungdommer på universitetet der.

- Det er også fint å snakke med 8.-klassinger her. De har en intuitiv forståelse om at det er viktig å gjøre noe med fattigdommen i verden, og bekjempe miljøutfordringer, sier hun.

I hard konkurranse mot 8.-klassinger og DNT stakk statsministeren av med den sammenlagte seieren i støvelkast-konkurransen, selv om hun ble slått en gang av Sem (14) fra Frydenberg skole.

-Det ble faktisk 3-1 i min favør, smiler hun.

- Ser du på denne seieren som en forhånd fram mot valget?

- Nei da, først og fremst har jeg en god kastearm, smiler hun lurt.

Får ungdom glad i naturen

DNTs styreleder, Berit Kjøll, forteller at over halvparten av landets 8.-klassinger forlater klasserommet sitt når det er ungdommens nasjonale turdag.

- 35.000 totalt sett er med på tur. Det er viktig å få all ungdom ut i naturen og få de til å bli glad i naturen. For det man er glad i, det tar man vare på, understreker hun.

Denne gangen gikk turen opp til Romsåstårnet.

- Det er en mils tur som er en runde på Romsås. Det er helt strålende omgivelser her, det er utrolig flott. Dette er en perle og alle som har tilknytning til dette stedet må være lykkelige over å bo her oppe, smiler hun.

- Det er flott at statsministeren vil gi dette oppmerksomhet. Det å kunne ha et fokus på tur og helse med utgangspunkt i Solbergs engasjement for FNs bærekraftsmål er strålende. Bedre blir det ikke.

Kjappe fakta om OPPTUR:

o OPPTUR er en nasjonal turdag for norske åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger.

o OPPTUR arrangeres for 12. gang i 2017.

o Over 34.000 ungdommer deltar på OPPTUR i år, det er over halvparten av landets åttendeklassinger

o Det er 117 OPPTUR-arrangementer over hele landet i år

o Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet

o De lokale medlemsforeningene til Den Norske Turistforening tar ansvar for å merke en fin løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem

o Fokus på arrangementet er sosialt samvær, naturopplevelser og fysisk aktivitet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

ANNONSE
Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

 
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

 
ANNONSE