Et lykketreff for
hjemmetjenesten

Et lykketreff for <BR>hjemmetjenesten

EGEN FARMASØYT: Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fikk snakke med farmasøyt Maria Simmack i Stovner bydel. Hun er den eneste fast ansatte farmasøyten i hjemmetjenesten i Oslo. Her sammen med BU-leder Rashid Nawaz (Ap).


Stovner er eneste bydel i Oslo med egen farmasøyt i hjemmetjenesten som er ansatt for å bidra med ekstra medisinsk kompetanse. Byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) forteller at feil fort kan handle om liv og død.

Tekst:

Publisert:

Byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen, fikk en innføring i Stovner bydels tjenester. Hun fikk møte Oslos eneste fast ansatte farmasøyt i hjemmetjenesten, Maria Simmack. Hennes jobb er å gå igjennom systemer, følge opp beskjeder, ta kontakt med fastleger, kreve riktig dokumentasjon og skape orden i prosedyrer og rutiner. Ansatte i hjemmetjenesten forteller at det har blitt mye mer orden i rutiner og medisin-prosedyrer etter at Simmack ble ansatt.

– Bør alle bydeler ha en fast farmasøyt?

– Det er litt for tidlig å si, men jeg synes det høres fornuftig ut. Man må få til bedre medikamenthåndtering, sikkerhet og kvalitet. Jeg tar med meg dette videre til min egen avdeling, forteller Thorkildsen.

Systemene snakker ikke sammen

En av de store utfordringene det pekes på er at de forskjellige systemene hjemmetjenesten bruker ikke snakker godt nok sammen.

– Det er et stort problem, og jeg vet det går med mye frustrasjon og tid på det. Dette skal jeg følge opp fordi det er viktig å bidra til en effektiv informasjonsflyt, mener hun.

– Kan det handle om liv og død?

– Ja, det kan det. Og det er et sikkerhetsproblem og et effektivitetsproblem. Det er slitsomt å jobbe med systemer som ikke snakker sammen. Derfor er det kjempebra at Stovner går foran, sier byråden.

– Jeg vet at bydelen har en tradisjon for å tenke selvstendig og annerledes, og går raskt i dialog med mennesker. De mener det er deres liv det handler om, og det er utrolig bra.

Følger opp medisin-håndteringen

Simmack selv har fått tilbakemeldinger om at hennes stilling er høyst nødvendig i hjemmetjenesten.

– Det konkrete jeg gjør er å gå igjennom et system som heter Gerica når jeg kommer på jobb for å se om det ligger noen beskjeder der som jeg kan ta tak i og følge opp. Så kan jeg ta kontakt med fastleger og finne ut om de har riktig informasjon til multidose, forteller hun.

Multidose er et medisin-system som egner seg til fordeling av legemidler til fast bruk hos hjemmeboende pasienter som har en stabil dosering.

– Jeg er opptatt av å ha det svart på hvitt at det vi gjør er riktig, og det krever også god dokumentasjon fra lege. Jeg kvalitetssikrer informasjonen, forteller hun.

– Rutinene har ikke vært dårlige før jeg kom, men det handler om en forståelse av det vi egentlig holder på med. Det har jeg fått tilbakemeldinger på at er mye bedre, sier hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Denne saken er kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Alle leietakere må ut

Avisen har skrevet om Kristen Leth (89) som risikerer å kastes ut av leiligheten sin på Grorud. Saken har skapt stort engasjement, og nå svarer eiendomsselskapet på hvorfor de har sendt ut brev om oppsigelse av leieforholdet.

Kan smelle når som helst

I mars ble en person som løp over Tvetenveien ved busstoppet på Haugerud påkjørt. Yassine Arakia (H) er redd for hva som vil skje dersom trafikksituasjonen ikke blir tatt på alvor.

 
Pengene renner inn i Årvolldammen

I revidert budsjett kommer byrådet med en gladnyhet til Bydel Bjerke: Det blir vann i Årvolldammen i år også - med en prislapp på 750.000 kroner. Dammen vil være klar til bruk i slutten av neste uke. Men fremtiden er fremdeles usikker.

Vil slette gjelda til Alna ridesenter

– Høyre går inn for å slette hele gjelda til Alna ridesenter og gi en kompensasjon for eiendomsskatten, dersom byrådet ikke tar til fornuft og endrer beskrivelsen fra parkeringsanlegg til idrettsanlegg.

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.