ANNONSE

Åpnet nytt kreftsenter på Aker:

Et steg videre for lokalsykehuset

Et steg videre for lokalsykehuset

UNIKT TILBUD: Aker lokalsykehus får sin kreftrehabilitering som skal hjelpe overlevende til å leve et fullverdig liv etter behandling, eller med en kronisk kreftsykdom. Helseminister Bent Høie (H) åpnet det hele sammen med leder Torhild Birkeland. Han fikk også høre sterke historier fra bruker Håvard Aagensen.

Et nytt kreftrehabiliteringssenter på Aker sykehus skal samle kommune- og spesialishelsetjenesten under et tak, og markerer fremtidige mål for det nye og store lokalsykehuset. I tillegg til å minske forskjeller.

Tekst:

Publisert:

Ifølge Oslo universitetssykehus (OUS) har Norge over 250.000 kreftoverlevere, og rundt 30.000 av dem bor i Oslo og områdene rundt. Den siste tiden har overlevelsen økt, og i snitt lever nå 70 prosent av alle kreftpasienter fem år etter diagnosen er satt. Men det er for lite fokus på hva som skjer med en kreftoverlevende etter behandlingen. Helseminister Bent Høie (H) fikk klippe snora for det nye rehabiliteringssentret på Aker, som er en del av det fremtidige tilbudet for det nye og store lokalsykehuset som i disse dager er under planlegging. Han mener Norge ikke har hatt et godt nok tilbud til mennesker som skal tilbake til livet.

- Dette blir et unikt tilbud. Vi har et slikt på Radiumhospitalet også, men det er fint å få det til Aker, ikke minst for lokalbefolkningen i nærheten. Det er mange kreftpasienter som har behov for rehabilitering og hjelp etter behandling, forteller helseministeren.

Vil ha inn forskere og studenter

Det trengs mer forskning innen feltet, og på sikt planlegges det en forskeravdeling som kan supplere rehabiliteringssentret.

- Jeg tror man har satt seg en forestilling om at dersom man overlever kreft skal man være glad for å få livet i gave. Men den moderne kreftbehandlingen er en stor belastning på kroppen. Usikkerheten fører til en psykososial utfordring for både pasienter og pårørende, og mange skal leve med en kronisk kreftdiagnose og holde den i sjakk, sier han.

- Dette er et område vi trenger å styrke videre.

Under åpningen var det mange på talerlisten. Blant dem leder av Helse Sør-Øst, Cathrine M. Lofthus, som selv har jobbet som lege på Aker en gang i tiden.

- Jeg er spesielt glad for at dette sentret åpner her på Aker. Det er et sted hvor vi allerede har samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten. Vi klarer å samarbeide på tvers av nivåer, og det er viktig fordi vi satser nå stort på Aker som lokalsykehus.

Et reddet liv skal også leves

Avdelingsleder for klinisk service hos Kreftklinikken, Torhild Birkeland, forteller at forskerfeltet blir viktig å fokusere på i fremtiden.

- Det sies at det blir en tsunami av kreftoverlevende fremover, og vi må ta vare på dem også. Et reddet liv skal også leves, påpeker hun.

En av livene som har blitt reddet, er Håvard Aagesen sitt. Han er forfatter og kreftoverlevende.

- Jeg opplevde en lettelse og en takknemlighet, samt usikkerhet. Jeg følte også på mye skyld og skam, forteller han.

Aagensen kjente også på en følelse av ensomhet.

- Jeg tror vi nå begynner å forstå at det er et ønske om aktivitet hos overlevende, smiler han.

Kan minske de sosiale forskjellene

Ole Alexander Opdalshei fra Kreftforeningen la vekt på at Kreftrehabiliteringssentret på Aker kan bidra til å minske forskjellene i byen.

- Vi ser at det er et skille mellom pasienter som har mer å rutte med enn andre. Her kan man få en unik mulighet for folk som kan få behandling, og ikke skille mellom de som har ressurser og ikke, påpeker han.

Helsebyråd Inga Marte Thorkildsen mener det handler om økt forståelse.

- Man er ikke enten frisk eller syk. Jeg håper dette kan løfte fram status til det som ikke er blålysmedisin, akutt og kirurgi - der man fjerner noe som er sykt. Det handler om liv og mestring, og vite hva som er viktig for innbyggerne våre, ikke bare anta. Derfor passer det inn på Aker som hånd i hanske, sier hun.

Les hele saken med kommentarer fra Helse Sør-Øst om bydelsfordelingen til Aker sykehus i vår eAvis og papirutgave.

Siste nytt i Nyheter

Beholder Nybyen likevel

Espira går inn for å beholde Nybyen barnehage på Økern, til tross for null støtte fra byrådet. I tillegg går de inn for nok en barnehage på Valle Hovin sammen med Selvaag.

ANNONSE
Google Maps

En mann i begynnelsen av 20-årene er pågrepet og siktet for bilbrann på Vestli.

 
Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

 
ANNONSE