Får ikke lov å unngå israelske poteter

Får ikke lov å unngå israelske poteter

 

Flertallet i Grorud bydelsutvalg ønsker at israelske varer unngås i bydelen. De får ikke støtte av flertallet i bystyret, som i kveld setter et rødt kryss over bydelens vedtak.

Tekst:

Publisert:

 «Bydel Grorud vil bidra til at Israels blokade av Gaza brytes. Boikott av israelske produkter og varer er et slikt bidrag. BU oppfordrer administrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak slik at kjøp av israelske varer og produkter unngås innen bydelens organisasjon og tjenester.» står det i et vedtak fra Grorud bydelsutvalg.

Dette vedtaket, som fikk støtte av Ap, SV og Rødt i bydelen, faller ikke i god jord hos flertallet i bystyret.

Under finanskomiteens behandling av saken sist uke stemte Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre for at vedtaket i Grorud bydelsutvalg er ugyldig. Tidligere har også KrF uttrykt sin støtte til dette.

 

Innkjøpspolitikk

Bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen (Ap) er uenig, og mener bydelens vedtak må være gyldig.

- Jeg mener det er tull å spekulere i noe annet. Jeg mener vedtaket vårt går på innkjøpspolitikk, og at vi kan vedta det. Det er snakk om å kjøpe greske poteter i stedet for israelske, sier Røberg-Larsen.

- Når vi går på nærbutikken må vi selv få lov til å plukke varene i hyllene uten at bystyret skal legge seg borti det, legger han til.

Det var Rødts Maren Rismyhr som sto bak forslaget i bydelsutvalget. Også hun mener det er feil at bystyret bryr seg med dette.

- Vi må få lov til å oppfordre å unngå israelske varer, sier Rismyhr.

 

Fairtrade-produkter

Ut fra signalene som kom fram under komitébehandlingen, er det kun SV og Rødt som vil støtte bydelen i bystyret.

 - Det virker nesten som at det eneste bydelsutvalgene skal gjøre er å vedta kutt i budsjettene, sier Rismyhr.

Hun får støtte av sin partikollega og bystyrepolitiker Ingrid Baltzersen.

- Som bystyrerepresentant synes jeg det er synd at bystyreflertallet knebler bydelene på denne måten. De får lov til å ta seg av velferdskutt, men ikke administrere noe annet, sier hun.

- Dessuten er det litt merkelig at bydelene er i sin fulle rett til å oppfordre til å kjøpe fairtrade-produkter, men de kan ikke oppfordre til å unngå israelske varer, understreker Baltzersen.

Dette påpekte for øvrig også Arbeiderpartiet og SV under komitébehandlingen.

 

Reagerte tidlig

I tillegg til Bydel Grorud, har også Bydel Gamle Oslo gjort et liknende vedtak. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerte raskt på de to bydelens vedtak, og varslet tidlig en bystyre-sak, for at vedtakene skulle kjennes ugyldige.

- Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering, var byrådsleder Røslands begrunnelse.

I kveld støtter altså bystyreflertallet nettopp dette.

- Det er trist. Jeg vil likevel oppfordre bydelens befolkning til å unngå israelske varer, sier Rismyhr

Siste nytt i Nyheter

Ungdom kastet steiner og tente på bil

Politiet avviser at hendelsene i på Stovner og Vestli i helga er i forbindelse med gjengkriminalitet. De etterforsker nå flere forhold fra helga, blant annet skal ungdom ha kastet en tung stein ned fra en bro på Vestli og tent på bil og søppelkasser.

Ung gutt falt igjennom skoletak

En femten år gammel gutt falt igjennom skoletaket til Tiurleiken skole på Romsås søndag ettermiddag. Gutten ble fraktet til sykehus og tilstanden er fremdeles alvorlig.

 
Kan få slutt på utleie-haiene

På mandag skal Stortinget behandle saken om ny eierseksjonslov. Går det igjennom, kan det bety at både hyblifisering og utleie av leiligheter til hotellvirksomhet begrenses.

Kjemper for å dele bil på Rødtvet

Bell Batta Torheim i Grorud MDG ønsker at det kommer bildelingsplass på Rødtvet. Både hun og sjef for Bilkollektivet, Arne Lindelien, ønsker å utfordre byrådet i saken.

– Forandrer ikke på <BR>noe som fungerer

I januar i år fikk Radisson-hotellet på Alna ny direktør. For Lars Kristian Amundsen er planen å fortsette det gode arbeidet som har blitt gjort før han.