Får ikke lov å unngå israelske poteter

Får ikke lov å unngå israelske poteter

 

Flertallet i Grorud bydelsutvalg ønsker at israelske varer unngås i bydelen. De får ikke støtte av flertallet i bystyret, som i kveld setter et rødt kryss over bydelens vedtak.

Skrevet av:

 «Bydel Grorud vil bidra til at Israels blokade av Gaza brytes. Boikott av israelske produkter og varer er et slikt bidrag. BU oppfordrer administrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak slik at kjøp av israelske varer og produkter unngås innen bydelens organisasjon og tjenester.» står det i et vedtak fra Grorud bydelsutvalg.

Dette vedtaket, som fikk støtte av Ap, SV og Rødt i bydelen, faller ikke i god jord hos flertallet i bystyret.

Under finanskomiteens behandling av saken sist uke stemte Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre for at vedtaket i Grorud bydelsutvalg er ugyldig. Tidligere har også KrF uttrykt sin støtte til dette.

 

Innkjøpspolitikk

Bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen (Ap) er uenig, og mener bydelens vedtak må være gyldig.

- Jeg mener det er tull å spekulere i noe annet. Jeg mener vedtaket vårt går på innkjøpspolitikk, og at vi kan vedta det. Det er snakk om å kjøpe greske poteter i stedet for israelske, sier Røberg-Larsen.

- Når vi går på nærbutikken må vi selv få lov til å plukke varene i hyllene uten at bystyret skal legge seg borti det, legger han til.

Det var Rødts Maren Rismyhr som sto bak forslaget i bydelsutvalget. Også hun mener det er feil at bystyret bryr seg med dette.

- Vi må få lov til å oppfordre å unngå israelske varer, sier Rismyhr.

 

Fairtrade-produkter

Ut fra signalene som kom fram under komitébehandlingen, er det kun SV og Rødt som vil støtte bydelen i bystyret.

 - Det virker nesten som at det eneste bydelsutvalgene skal gjøre er å vedta kutt i budsjettene, sier Rismyhr.

Hun får støtte av sin partikollega og bystyrepolitiker Ingrid Baltzersen.

- Som bystyrerepresentant synes jeg det er synd at bystyreflertallet knebler bydelene på denne måten. De får lov til å ta seg av velferdskutt, men ikke administrere noe annet, sier hun.

- Dessuten er det litt merkelig at bydelene er i sin fulle rett til å oppfordre til å kjøpe fairtrade-produkter, men de kan ikke oppfordre til å unngå israelske varer, understreker Baltzersen.

Dette påpekte for øvrig også Arbeiderpartiet og SV under komitébehandlingen.

 

Reagerte tidlig

I tillegg til Bydel Grorud, har også Bydel Gamle Oslo gjort et liknende vedtak. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerte raskt på de to bydelens vedtak, og varslet tidlig en bystyre-sak, for at vedtakene skulle kjennes ugyldige.

- Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering, var byrådsleder Røslands begrunnelse.

I kveld støtter altså bystyreflertallet nettopp dette.

- Det er trist. Jeg vil likevel oppfordre bydelens befolkning til å unngå israelske varer, sier Rismyhr

Siste nytt i Nyheter

– Skapte en smitteeffekt

– Skapte en smitteeffekt

 • Groruddals-satsingen

Umar Munir er styreleder for Nordre Gran borettslag på Furuset. Han ble invitert til paneldebatt med fagfolk og politikere for å snakke om bydelen som samfunnsutvikler. Et av de største forandringene med Groruddals-satsingen er at bydelene ble snudd på hodet.

Løfter skolen sammen

Løfter skolen sammen

 • Stovner vgs

De siste årene har Stovner videregående skole hatt synkende søkertall. I fjor valgte 15 av 120 elever VG1 studiespesialisering på Stovner vgs. som førstevalg. Da bestemte skolen seg for å snu utviklingen.

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

 • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

 
Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

 • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

 • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

 • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

 
Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

 • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

 • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

 • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

 
Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

 • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

 • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!