Får ikke lov å unngå israelske poteter

Får ikke lov å unngå israelske poteter

 

Flertallet i Grorud bydelsutvalg ønsker at israelske varer unngås i bydelen. De får ikke støtte av flertallet i bystyret, som i kveld setter et rødt kryss over bydelens vedtak.

 «Bydel Grorud vil bidra til at Israels blokade av Gaza brytes. Boikott av israelske produkter og varer er et slikt bidrag. BU oppfordrer administrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak slik at kjøp av israelske varer og produkter unngås innen bydelens organisasjon og tjenester.» står det i et vedtak fra Grorud bydelsutvalg.

Dette vedtaket, som fikk støtte av Ap, SV og Rødt i bydelen, faller ikke i god jord hos flertallet i bystyret.

Under finanskomiteens behandling av saken sist uke stemte Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre for at vedtaket i Grorud bydelsutvalg er ugyldig. Tidligere har også KrF uttrykt sin støtte til dette.

 

Innkjøpspolitikk

Bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen (Ap) er uenig, og mener bydelens vedtak må være gyldig.

- Jeg mener det er tull å spekulere i noe annet. Jeg mener vedtaket vårt går på innkjøpspolitikk, og at vi kan vedta det. Det er snakk om å kjøpe greske poteter i stedet for israelske, sier Røberg-Larsen.

- Når vi går på nærbutikken må vi selv få lov til å plukke varene i hyllene uten at bystyret skal legge seg borti det, legger han til.

Det var Rødts Maren Rismyhr som sto bak forslaget i bydelsutvalget. Også hun mener det er feil at bystyret bryr seg med dette.

- Vi må få lov til å oppfordre å unngå israelske varer, sier Rismyhr.

 

Fairtrade-produkter

Ut fra signalene som kom fram under komitébehandlingen, er det kun SV og Rødt som vil støtte bydelen i bystyret.

 - Det virker nesten som at det eneste bydelsutvalgene skal gjøre er å vedta kutt i budsjettene, sier Rismyhr.

Hun får støtte av sin partikollega og bystyrepolitiker Ingrid Baltzersen.

- Som bystyrerepresentant synes jeg det er synd at bystyreflertallet knebler bydelene på denne måten. De får lov til å ta seg av velferdskutt, men ikke administrere noe annet, sier hun.

- Dessuten er det litt merkelig at bydelene er i sin fulle rett til å oppfordre til å kjøpe fairtrade-produkter, men de kan ikke oppfordre til å unngå israelske varer, understreker Baltzersen.

Dette påpekte for øvrig også Arbeiderpartiet og SV under komitébehandlingen.

 

Reagerte tidlig

I tillegg til Bydel Grorud, har også Bydel Gamle Oslo gjort et liknende vedtak. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerte raskt på de to bydelens vedtak, og varslet tidlig en bystyre-sak, for at vedtakene skulle kjennes ugyldige.

- Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering, var byrådsleder Røslands begrunnelse.

I kveld støtter altså bystyreflertallet nettopp dette.

- Det er trist. Jeg vil likevel oppfordre bydelens befolkning til å unngå israelske varer, sier Rismyhr

Siste nytt i Nyheter

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

 
Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Status fra Statens vegvesen

Status fra Statens vegvesen

 • statens vegvesen

Statens vegvesen sitter med flere av veiprosjektene i Groruddalen. I revidert Oslopakke 3 er ikke Fossum- eller Bredtvetdiagonalen nevnt. Men arbeidet fortsetter som før - og valg av trasé kan komme i 2017.

Overrasket med bydelspris

Alna bydelsutvalgsmøte:

Overrasket med bydelspris

 • Alna BU

Anne Grete Orlien trodde hun bare skulle snakke om sitt arbeid med pallekarmer i bydelsutvalgsmøte forrige uke. Den gang ei...

 
Positiv til tross for kutt

Henger områdeløft på Haugerud og Trosterud i en tynn tråd?

Positiv til tross for kutt

 • områdeløft

Monique Nyberget Hiller (Ap) leder styringsgruppen for områdeløft Haugerud og Trosterud. Hun er håpefull til satsing tross for kutt i Groruddals-satsingsmidler fra både stat og kommune.

Kriminalrapport om <BR>Bjerke-ungdom

Bjerke bydelsutvalg:

Kriminalrapport om
Bjerke-ungdom

 • Bjerke BU

Stasjonssjef John Roger Lund på Stovner politistasjon troppet opp med SaLTo-koordinator May-Britt Gunnaleite i bydelsutvalgsmøte for å informere bydelspolitikerne om Bjerke-ungdommen.

Dalens representant

Yrkes-NM i Bergen:

Dalens representant

 • NM

Endre Marx Westergren (18) skal sammen med sin makker representere Oslo kommune under Yrkes-NM. I tillegg er han Groruddalens utsending.

 
- Få saker <BR>og lite endring

Byrådet – etter ett år:

- Få saker
og lite endring

 • Byrådet – etter ett år:

Frp og Venstre mener byrådet har fått til for lite endringer med tanke på hvor lenge de har forberedt seg på å sitte med makta.

Bjerke mister millioner

Byrådet - etter ett år:

Bjerke mister millioner

med nytt kriteriesystem

 • Byrådet – etter ett år:

Bydelene får nytt kriteriesystem til fordeling av penger. Bjarne Kristoffersen (SV) kritiserer eget byråd og mener Bydel Bjerke vil tape så mye som 30 millioner kroner.

– Dårligere <BR>tilbud enn før

Et tilbakeskritt for t-banen:

– Dårligere
tilbud enn før

 • kollektivtrafikk

Etter åpningen av Lørenbanen har Åge Pettersen erfart å stå som sild i tønne på t-banen hver dag på vei til og fra jobb. I tillegg har t-banetilbudet i praksis blitt halvert.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!