Får ikke lov å unngå israelske poteter

Får ikke lov å unngå israelske poteter

 

Flertallet i Grorud bydelsutvalg ønsker at israelske varer unngås i bydelen. De får ikke støtte av flertallet i bystyret, som i kveld setter et rødt kryss over bydelens vedtak.

Skrevet av:

 «Bydel Grorud vil bidra til at Israels blokade av Gaza brytes. Boikott av israelske produkter og varer er et slikt bidrag. BU oppfordrer administrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak slik at kjøp av israelske varer og produkter unngås innen bydelens organisasjon og tjenester.» står det i et vedtak fra Grorud bydelsutvalg.

Dette vedtaket, som fikk støtte av Ap, SV og Rødt i bydelen, faller ikke i god jord hos flertallet i bystyret.

Under finanskomiteens behandling av saken sist uke stemte Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre for at vedtaket i Grorud bydelsutvalg er ugyldig. Tidligere har også KrF uttrykt sin støtte til dette.

 

Innkjøpspolitikk

Bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen (Ap) er uenig, og mener bydelens vedtak må være gyldig.

- Jeg mener det er tull å spekulere i noe annet. Jeg mener vedtaket vårt går på innkjøpspolitikk, og at vi kan vedta det. Det er snakk om å kjøpe greske poteter i stedet for israelske, sier Røberg-Larsen.

- Når vi går på nærbutikken må vi selv få lov til å plukke varene i hyllene uten at bystyret skal legge seg borti det, legger han til.

Det var Rødts Maren Rismyhr som sto bak forslaget i bydelsutvalget. Også hun mener det er feil at bystyret bryr seg med dette.

- Vi må få lov til å oppfordre å unngå israelske varer, sier Rismyhr.

 

Fairtrade-produkter

Ut fra signalene som kom fram under komitébehandlingen, er det kun SV og Rødt som vil støtte bydelen i bystyret.

 - Det virker nesten som at det eneste bydelsutvalgene skal gjøre er å vedta kutt i budsjettene, sier Rismyhr.

Hun får støtte av sin partikollega og bystyrepolitiker Ingrid Baltzersen.

- Som bystyrerepresentant synes jeg det er synd at bystyreflertallet knebler bydelene på denne måten. De får lov til å ta seg av velferdskutt, men ikke administrere noe annet, sier hun.

- Dessuten er det litt merkelig at bydelene er i sin fulle rett til å oppfordre til å kjøpe fairtrade-produkter, men de kan ikke oppfordre til å unngå israelske varer, understreker Baltzersen.

Dette påpekte for øvrig også Arbeiderpartiet og SV under komitébehandlingen.

 

Reagerte tidlig

I tillegg til Bydel Grorud, har også Bydel Gamle Oslo gjort et liknende vedtak. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerte raskt på de to bydelens vedtak, og varslet tidlig en bystyre-sak, for at vedtakene skulle kjennes ugyldige.

- Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering, var byrådsleder Røslands begrunnelse.

I kveld støtter altså bystyreflertallet nettopp dette.

- Det er trist. Jeg vil likevel oppfordre bydelens befolkning til å unngå israelske varer, sier Rismyhr

Siste nytt i Nyheter

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

 
Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

 
Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

 
Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Nå skal alle mødre<BR> få hjemmebesøk

Jordmor til folket i Bydel Alna:

Nå skal alle mødre
få hjemmebesøk

 • Bydel Alna

Bydelsutvalget i Alna bydel vedtok å styrke jordmortjenesten i bydelen. I lang tid har ikke Alna hatt et godt nok tilbud i tråd med kommunens retningslinjer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!