Får ikke lov å unngå israelske poteter

Får ikke lov å unngå israelske poteter

 

Flertallet i Grorud bydelsutvalg ønsker at israelske varer unngås i bydelen. De får ikke støtte av flertallet i bystyret, som i kveld setter et rødt kryss over bydelens vedtak.

Skrevet av:

 «Bydel Grorud vil bidra til at Israels blokade av Gaza brytes. Boikott av israelske produkter og varer er et slikt bidrag. BU oppfordrer administrasjonen til å gjøre nødvendige tiltak slik at kjøp av israelske varer og produkter unngås innen bydelens organisasjon og tjenester.» står det i et vedtak fra Grorud bydelsutvalg.

Dette vedtaket, som fikk støtte av Ap, SV og Rødt i bydelen, faller ikke i god jord hos flertallet i bystyret.

Under finanskomiteens behandling av saken sist uke stemte Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Venstre for at vedtaket i Grorud bydelsutvalg er ugyldig. Tidligere har også KrF uttrykt sin støtte til dette.

 

Innkjøpspolitikk

Bydelsutvalgsleder Anders Røberg-Larsen (Ap) er uenig, og mener bydelens vedtak må være gyldig.

- Jeg mener det er tull å spekulere i noe annet. Jeg mener vedtaket vårt går på innkjøpspolitikk, og at vi kan vedta det. Det er snakk om å kjøpe greske poteter i stedet for israelske, sier Røberg-Larsen.

- Når vi går på nærbutikken må vi selv få lov til å plukke varene i hyllene uten at bystyret skal legge seg borti det, legger han til.

Det var Rødts Maren Rismyhr som sto bak forslaget i bydelsutvalget. Også hun mener det er feil at bystyret bryr seg med dette.

- Vi må få lov til å oppfordre å unngå israelske varer, sier Rismyhr.

 

Fairtrade-produkter

Ut fra signalene som kom fram under komitébehandlingen, er det kun SV og Rødt som vil støtte bydelen i bystyret.

 - Det virker nesten som at det eneste bydelsutvalgene skal gjøre er å vedta kutt i budsjettene, sier Rismyhr.

Hun får støtte av sin partikollega og bystyrepolitiker Ingrid Baltzersen.

- Som bystyrerepresentant synes jeg det er synd at bystyreflertallet knebler bydelene på denne måten. De får lov til å ta seg av velferdskutt, men ikke administrere noe annet, sier hun.

- Dessuten er det litt merkelig at bydelene er i sin fulle rett til å oppfordre til å kjøpe fairtrade-produkter, men de kan ikke oppfordre til å unngå israelske varer, understreker Baltzersen.

Dette påpekte for øvrig også Arbeiderpartiet og SV under komitébehandlingen.

 

Reagerte tidlig

I tillegg til Bydel Grorud, har også Bydel Gamle Oslo gjort et liknende vedtak. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) reagerte raskt på de to bydelens vedtak, og varslet tidlig en bystyre-sak, for at vedtakene skulle kjennes ugyldige.

- Verken Oslo som kommune eller bydelsutvalgene i Oslo skal ha sin egen utenrikspolitikk. Utenrikspolitikk er et nasjonalt anliggende for storting og regjering, var byrådsleder Røslands begrunnelse.

I kveld støtter altså bystyreflertallet nettopp dette.

- Det er trist. Jeg vil likevel oppfordre bydelens befolkning til å unngå israelske varer, sier Rismyhr

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!