Fikk 10.000 klager etter bruktbilkjøp

Fikk 10.000 klager etter bruktbilkjøp

 

I fjor fikk Forbrukerrådet 10.000 klager fra folk som hadde kjøpt bruktbil. Tom Hagen har drevet bruktbilforhandler i Groruddalen i over 12 år. Her er hans beste tips til deg som skal kjøpe bruktbil.

Skrevet av:

-  Av de 10.000 henvendelsene vi har fått, handler 99 prosent av dem om negative opplevelser vedrørende kjøp av bruktbil, forteller regiondirektør i Forbrukerrådet, Helga Skofteland.

Hun er overrasket over antallet negative hendelser. Skofteland mener folk må bli flinkere til å kvalitetssikre produktet når de skal kjøpe bruktbil.

-  Jeg skulle gjerne sett at flere forbrukere ringte oss i forkant av et kjøp. Da kunne mange tilfeller vært unngått, mener hun.

Gjengangeren er at bruktbilkjøpere ikke er flinke nok til å skrive kontrakt.

-  Det er én ting, en annen ting er at biler bør takseres på forhånd slik at feil og mangler avdekkes der og da. Ofte koster det mellom 40.000 og 80.000 å kjøpe bruktbil. Det er mye penger, og derfor bør man være nøye, oppfordrer Skofteland.

Store forventninger

Tom Hagen driver Bilhagen AS på Rødtvet. Det har han gjort i seks år. Fra 99 holdt han til på Brobekk med samme navn. Han har solgt hundrevis av bruktbiler, og har kun hatt én sak hos Forbrukerrådet. Hagen mener bilkjøperne må justere forventningene sine.

-  Folk er veldig glad i å sortere etter pris, og de går som regel etter det billigste alternativet. Da kan man spørre seg, er det en grunn til at nettopp denne bilen er så billig?

-  Om du kjøper en 10 år gammel bil som har gått langt, må du forvente feil og mangler på sikt.

Hagen har ved flere anledninger droppet å selge biler til kunder fordi han mener de har forventet for mye.  

-  Det hender at jeg sier «nei, denne vil jeg ikke selge til deg» fordi forvetningsnivået til kunden har vært for høyt i forhold til bilens kvaliteter.

Vær bevisst

Hagen mener det er flere faktorer som bør vurderes når du går til anskaffelse av en bruktbil.

-  Å finne ut av servicehistorikken til bilen er viktig. Det forteller noe om bilen har vært velholdt eller ikke. I tillegg bør man sjekke at viktige elementer som at registerreim er byttet ut i tide.

-  Jeg vet at mange henger seg opp i overfladiske småriper på plaststøtfangere. Det er greit nok, men det viktigste er hvilken tilstand bilen er i.

-  Hvordan det lukter inne i bilen har også mye å si. Om den er nedrøyket eller full av dyrehår kan det være en ulempe.

-  Det er ikke alltid de bilene som har gått færrest kilometer som er i best stand. Hvordan bilen har blitt tatt vare og bilmerkets kvalitet har ofte mer å si enn kilometerstanden.

Katta i sekken

Hagen vet at bilkjøpere er prisbevisste, men han mener det kan slå tilbake på deg.

-  Om du kjøper en Golf for 50.000 istedet for en Golf til 60.000, kan det godt hende at du må ha åtte nye dekk og en tur på service. Da har du fort spart inn pengene. Det er viktig å orientere seg om det totale bildet før man kjøper.  

Helga Skofteland i Forbrukerrådet ber folk sjekke markedet før de selv kjøper bil.

-  Det er greit å finne ut hva tilsvarende biler blir solgt for. Da får man gjerne en pekepinn, sier hun.

Tom Hagen ser både fordeler og ulemper ved å kjøpe og selge bil privat.

-  De fleste forhandlere går over bilene og gjør små reperasjoner før de selges igjen. For mange kan det være en trygghet.

Mange rettigheter

Om uhellet likevel skulle være ute når bilen er kjøpt, har du fremdeles rettigheter.  

-  Det er ikke slik at den nye eieren får det totale ansvaret ved en kontraktsinngåelse. Dersom motoren streiker etter fem kilometer, kan det reklameres. Årsaken er at det var en skjult feil som trolig også var der under kjøpet, forteller Skofteland.

Reklameringsfristen etter bilkjøp er på fem år.

-  Men det er klart: Folk må justere forventningene sine etter hva de kjøper. En gammel bil som har gått 250.000 kilometer må ha lavere forventninger enn en nyere bil.  

- Dessuten er det viktig at folk prøvekjører bilene før de kjøper, avslutter Skofteland.

Siste nytt i Nyheter

Molly (6) lærte opp kronprinsen

Molly (6) lærte opp kronprinsen

 • Teglverket skole

Kronprins Haakon tok turen til Teglverket skole for å lære hvordan de jobber med læringsteknologi i skolehverdagen. På Teglverket har alle elever en ipad – og Molly fikk lære bort til selveste kronprinsen.

– Skaper usikkerhet <BR>og svekker tilliten

Reagerer på barnehage-stopp

– Skaper usikkerhet
og svekker tilliten

 • Espira

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mener saken om at byrådet stopper en Espira fra å bygge en privat barnehage på Økern skaper stor usikkerhet og svekker tillitsforholdet til kommunen.

Vil at bydelen setter<BR> inn kulestøtet

Vil at bydelen setter
inn kulestøtet

 • Bydel Alna

Bydelsutvalgsleder Knut Røli (Ap) og leder av oppvekst- og kulturkomiteen Ivar Morken (Ap) ber folk som ønsker å søke om frivillighetsmidler komme på informasjonsmøte i neste uke. De håper på stor oppslutning fra hele bydelen.

 
Ber Groruddalen<BR> mobilisere til kamp

Ber Groruddalen
mobilisere til kamp

 • Eierseksjonsloven

Jan Bøhler (Ap) skal lede arbeidet med eierseksjonsloven på Stortinget og ber folk samle seg for å kjempe mot bolighaiene. Han mener regjeringen skuffer med sine argumenter og går mot sine egne i bystyret.

Foreslår å senke <BR>farten på Stovner

Foreslår å senke
farten på Stovner

 • stovner

Forslag fra Bymiljøetaten om tiltak til nye fartssoner i Bydel Stovner er nå sendt ut på høring. Farten skal senkes og flere fartshumper foreslås etablert. I tillegg kan det komme fortau på bussholdeplasser på Høybråten.

– Deler prisen med<BR> alle på sykehjemmet

– Deler prisen med
alle på sykehjemmet

 • Hverdagshelten 2016

Sykehjemsprest Ellen Kolb-Schiager er kåret til «Groruddalens hverdagshelt 2016». Hun deler prisen med frivillige og ansatte på sykehjemmet.

 
En logo for fremtiden

En logo for fremtiden

 • Bjerke vgs

Lars-André Barth fra medielinja på Bjerke videregående skole vant logokonkurransen til idrettsprosjektet «Den rosa sko» – et Bjerke-prosjekt for å rekruttere flere jenter til idrett i Groruddalen.

Innførte dieselforbud for <BR>ikke å bryte loven

Bør forsere tiltak for å unngå forbud i fremtiden:

Innførte dieselforbud for
ikke å bryte loven

 • Dieselforbud

Overingeniør på luftkvalitet Susanne Lützenkirchen i Bymiljøetaten forteller at det er første gang Oslo har innført dieselforbud på grunn av dårlig luftkvalitet. Hun mener forsering av Euro VI-standard for lastebiler vil forhindre forbud i fremtiden.

SV-Valen til Furuset

SV-Valen til Furuset

 • Alna SV

I kveld kommer SVs nestleder Snorre Valen til Deichmanske bibliotek på Furuset for å snakke om fordelingspolitikk.

 
Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

 • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

 • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!