Fikk 10.000 klager etter bruktbilkjøp

Fikk 10.000 klager etter bruktbilkjøp

 

I fjor fikk Forbrukerrådet 10.000 klager fra folk som hadde kjøpt bruktbil. Tom Hagen har drevet bruktbilforhandler i Groruddalen i over 12 år. Her er hans beste tips til deg som skal kjøpe bruktbil.

Skrevet av:

-  Av de 10.000 henvendelsene vi har fått, handler 99 prosent av dem om negative opplevelser vedrørende kjøp av bruktbil, forteller regiondirektør i Forbrukerrådet, Helga Skofteland.

Hun er overrasket over antallet negative hendelser. Skofteland mener folk må bli flinkere til å kvalitetssikre produktet når de skal kjøpe bruktbil.

-  Jeg skulle gjerne sett at flere forbrukere ringte oss i forkant av et kjøp. Da kunne mange tilfeller vært unngått, mener hun.

Gjengangeren er at bruktbilkjøpere ikke er flinke nok til å skrive kontrakt.

-  Det er én ting, en annen ting er at biler bør takseres på forhånd slik at feil og mangler avdekkes der og da. Ofte koster det mellom 40.000 og 80.000 å kjøpe bruktbil. Det er mye penger, og derfor bør man være nøye, oppfordrer Skofteland.

Store forventninger

Tom Hagen driver Bilhagen AS på Rødtvet. Det har han gjort i seks år. Fra 99 holdt han til på Brobekk med samme navn. Han har solgt hundrevis av bruktbiler, og har kun hatt én sak hos Forbrukerrådet. Hagen mener bilkjøperne må justere forventningene sine.

-  Folk er veldig glad i å sortere etter pris, og de går som regel etter det billigste alternativet. Da kan man spørre seg, er det en grunn til at nettopp denne bilen er så billig?

-  Om du kjøper en 10 år gammel bil som har gått langt, må du forvente feil og mangler på sikt.

Hagen har ved flere anledninger droppet å selge biler til kunder fordi han mener de har forventet for mye.  

-  Det hender at jeg sier «nei, denne vil jeg ikke selge til deg» fordi forvetningsnivået til kunden har vært for høyt i forhold til bilens kvaliteter.

Vær bevisst

Hagen mener det er flere faktorer som bør vurderes når du går til anskaffelse av en bruktbil.

-  Å finne ut av servicehistorikken til bilen er viktig. Det forteller noe om bilen har vært velholdt eller ikke. I tillegg bør man sjekke at viktige elementer som at registerreim er byttet ut i tide.

-  Jeg vet at mange henger seg opp i overfladiske småriper på plaststøtfangere. Det er greit nok, men det viktigste er hvilken tilstand bilen er i.

-  Hvordan det lukter inne i bilen har også mye å si. Om den er nedrøyket eller full av dyrehår kan det være en ulempe.

-  Det er ikke alltid de bilene som har gått færrest kilometer som er i best stand. Hvordan bilen har blitt tatt vare og bilmerkets kvalitet har ofte mer å si enn kilometerstanden.

Katta i sekken

Hagen vet at bilkjøpere er prisbevisste, men han mener det kan slå tilbake på deg.

-  Om du kjøper en Golf for 50.000 istedet for en Golf til 60.000, kan det godt hende at du må ha åtte nye dekk og en tur på service. Da har du fort spart inn pengene. Det er viktig å orientere seg om det totale bildet før man kjøper.  

Helga Skofteland i Forbrukerrådet ber folk sjekke markedet før de selv kjøper bil.

-  Det er greit å finne ut hva tilsvarende biler blir solgt for. Da får man gjerne en pekepinn, sier hun.

Tom Hagen ser både fordeler og ulemper ved å kjøpe og selge bil privat.

-  De fleste forhandlere går over bilene og gjør små reperasjoner før de selges igjen. For mange kan det være en trygghet.

Mange rettigheter

Om uhellet likevel skulle være ute når bilen er kjøpt, har du fremdeles rettigheter.  

-  Det er ikke slik at den nye eieren får det totale ansvaret ved en kontraktsinngåelse. Dersom motoren streiker etter fem kilometer, kan det reklameres. Årsaken er at det var en skjult feil som trolig også var der under kjøpet, forteller Skofteland.

Reklameringsfristen etter bilkjøp er på fem år.

-  Men det er klart: Folk må justere forventningene sine etter hva de kjøper. En gammel bil som har gått 250.000 kilometer må ha lavere forventninger enn en nyere bil.  

- Dessuten er det viktig at folk prøvekjører bilene før de kjøper, avslutter Skofteland.

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!