Fjellrytmer fra Himalaya

Fjellrytmer fra Himalaya

 

Hege Rimestad startet felekarrieren i Groruddalen. Nå er hun aktuell med ny plate der lyder og musikalske stemninger er inspirert av et indisk bondesamfunn i Himalayafjellene.

Skrevet av:

Ideen til Hege Rimestads ferske album «The Seed Keeper - a musical tribute to the farmers of India» ble født høsten 2006. Da deltok felespilleren på en workshop i Nord-India sammen med billedkunstneren Anna Widén. Her fikk de et innblikk i arbeidet til organisasjonen Navdanya, som jobber med biologisk vern og bønders rettigheter.

- Det endte med at vi besøkte noen småbønder i Saur som ligger på 2000 meters høyde i Himalaya. Vi bodde hos en familie som vi etter hvert har utviklet et vennskap med. Mannen i familien er veldig musikalsk, og lurte på om vi ikke kunne lage noe fra bostedet deres. Første låten på den nye plata er veldig inspirert av oppholdet, og har skikkelig fjellrytme. Jeg lagde den mens jeg var der borte, forteller Hege Rimestad.

Albumet åpner med lyden av elven Ganges som springer ut av en isbre i Himalaya.

En tilfeldighet

Pioneeren innen felemusikk vokste opp på Flaen og gikk på Grorud skole. I dag er hun bosatt i Gran på Hadeland. De gode minnene fra oppveksten glemmer hun derimot ikke.

- Jeg bodde like ved Trondheimsveien som på den tiden var smal. Naboen på andre siden av veien hadde sauer i hagen. Det var spennende å løpe over veien for å titte på dem. Og så pleide jeg å spille fotball med noen venner på et jorde på Flaen, mimrer Rimestad.

Fem år gammel begynte hun på Veitvet musikkskole sammen med nabokompisen. Det var slik det hele startet, selv om det skulle ta ytterligere fire år før hun ble introdusert for fela.

- Faren min spilte litt piano, så det var det første jeg begynte å spille. Men jeg fikk ikke kontakt med det. Læreren min hadde fele som hovedinstrument, og lurte på om jeg ville prøve å spille det. Jeg er glad jeg begynte med det, selv om det egentlig var litt tilfeldig.

Indisk felemusikk

Mange kjenner nok Hege Rimestad fra 70-tallsgruppen Amtmandens Døtre og Veslefrikk, og fra hennes samarbeid med Mari Boine. Barn vil nok huske henne igjen som nissejenta i NRK-serien «Jul i Blåfjell». Hun debuterte som soloartist i 1997 med albumet «Hvite pil» som blant annet er blitt beskrevet som «trolsk råskap og sugende eksotisme, vill magi og rykende rock'n'roll».

I forbindelse med Akers Avis Groruddalens 25-årsjubileum i 1983 ble det delt ut et stipend. Vinneren ble ingen ringere enn den musikkglade jenta fra Flaen.

- Senere studerte jeg indisk fiolin i Los Angeles. Det er ganske vanskelig, for man må stemme fela på en annen måte. Dessuten er det ulike skalaer mellom norsk folkemusikk og indisk musikk. Det var uvant for mitt øre, og jeg måtte øve lenge. Jeg kan kanskje én prosent av teknikkene som kan brukes, ler Hege Rimestad.

Back to the roots

Felespilleren og komponisten har samarbeidet med flere musikere i løpet av sin karriere. I 2004 vant hun Spellemannsprisen for barneplata «Fly som en stein» sammen med Geirr Lystrup.

Groruddølene Vasuky Jayapalan og Sunthar Kanesan er to av totalt syv artister som bidrar på den nye plata «The Seed Keeper».

- Jeg ville ha med andre instrumenter på noen av låtene. Da kontaktet jeg de musikerne jeg mener er dyktige. Det tok faktisk en liten stund før det slo meg at tre av oss er fra Groruddalen. Det er litt pussig, litt sånn back to the roots, ler Rimestad.

Uvanlige medspillere som fugler, biler, vind og gresshopper bidrar også på skiva.

- Man kan høre musikk i mange ting, også lyder. Musikk er for meg bevegelse, om jeg skal være litt filosofisk, smiler felespilleren lurt.

Har gode minner

Hege Rimestad er ofte innom Oslo. Som oftest tar hun toget fra Gran til Oslo sentrum. Bilen er derimot en must på dager der gode minner fra gamledager frister til et gjensyn.

- Når jeg kjører bil, kjører jeg forbi Grorud. Da stopper jeg alltid på fiskebutikken på Grorud senter. Det må være den beste fiskebutikken jeg vet om, smiler Hege Rimestad.

Når det ikke går i musikk, bruker hun mye av tiden til å lese romaner - noe som kommer godt med på en times lang togtur fra Gran til Oslo.

- Jeg er glad i å lese og husker at jeg pleide å sitte på Nordtvet bibliotek da jeg var ungdom. Der hengte jeg mye, smiler Rimestad og fortsetter:

- Ellers har jeg alltid vært glad i å gå tur i skog og mark. Det er nok noe som sitter igjen fra barndommen av. Jeg gikk mye på tur rundt Flaen og ved badedammen på Grorud.

Siste nytt i Nyheter

Groruddalens rolle<BR> i byutviklingen

Stor konferanse om Groruddals-satsing og boligbygging:

Groruddalens rolle
i byutviklingen

  • Boligbygging

På torsdag og fredag samles politikere og fagfolk til to konferanser om utviklingen i Groruddalen med vekt på Groruddals-satsingen og boligbygging. Målet er å markere dalens innflytelse fra 2007 og inn i fremtiden.

Glemmer ikke <BR>Alna ridesenter

Budsjettforhandling 2017:

Glemmer ikke
Alna ridesenter

  • Alna ridesenter

Frp velger å sette av én million kroner i sitt alternative budsjett til å nedbetale deler av Alna ridesenters lån og håper på bred politisk støtte. Budsjettet skal vedtas i dag.

Folkehelsebydelen

Folkehelsebydelen

  • politikk

Ved månedsskiftet la bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide frem budsjettforslaget for Bydel Grorud i 2017. Solid økonomisk styring de siste årene medfører ingen store overraskelser i budsjettet, der videreføring av satsingen på folkehelse er den store fellesnevneren.

 
Trenger din stemme

Skal sette ut ti benker:

Trenger din stemme

  • områdeløft

Programleder Ingvild Risnes for områdeløft Trosterud-Haugerud vil ha forslag til hvor ti benker i området kan plasseres. Områdeløftet har fått 400.000 kroner til strakstiltak.

Vil prøveselge på Furuset

Vil prøveselge på Furuset

  • Furuset

Boligvekstutvalget lanserte sin sluttrapport «Økt boligvekst i Oslo» med 59 ulike tiltak som skal øke takten i boligbyggingen. Et av dem er prøvesalg av tomter på Furuset.

Skapte bånd til Paris

Skapte bånd til Paris

  • Grorudungdom

Siden 2009 har ungdom i Bydel Grorud jobbet med dialogarbeid. Nå har de innledet et samarbeid med Nansens fredssenter og den norske ambassaden i Paris.

 
- Vi kan ikke <BR>miste Bydelsrusken

- Vi kan ikke
miste Bydelsrusken

  • Bydelsrusken

Næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) vil styrke tilbud som Bydelsrusken fremover. Sammen med finansbyråd Robert Steen (Ap) og Rusken-general Jan Hauger tok han turen til Alna for å få inspirasjon.

Undervarme skal <BR>minske forskjeller

Ny kunstgressbane på Kalbakken:

Undervarme skal
minske forskjeller

  • Kunstgress

Byrådet og Obos vil utjevne en skjev fordeling av kunstgressbaner med undervarme i Oslo. Derfor foreslås det å bygge ny bane på Kalbakken - som klubbene kan dele på.

- Prosessen har stoppet opp

- Prosessen har stoppet opp

Statens vegvesen regulerer ny gang- og sykkelbro mellom Ulven-Teisen. Nå stikker ulike offentlige etater kjepper i hjulene for hverandre, noe FAU-leder Attia Mirza Mehmood og Tore Syvert Haga (SV) reagerer på.

 
Kan toppe stortingslista

SV-topp flytter til Veitvet:

Kan toppe stortingslista

  • SV

I morgen blir det kampvotering om plass på SVs stortingsliste 2017 - og flere groruddøler har en sjanse. Toppkandidat Kari Elisabeth Kaski har nettopp kjøpt hus på Veitvet.

Vil legge ned <BR>Kulturhuset Påbanen

Vil legge ned
Kulturhuset Påbanen

  • bydel bjerke

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen har behandlet sitt siste budsjett for Bydel Bjerke. Bydelen står overfor store kutt - og et av forslagene er å legge ned tilbudet til Kulturhuset Påbanen.

Åpnet Jesperudjordet

Åpnet Jesperudjordet

– en møteplass for alle

På torsdag åpnet Jesperudjordet som skal være for alle. Beboerne har vært med på å bestemme hvordan det skal se ut og nå er det dem som skal bruke det.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!