Fjellrytmer fra Himalaya

Fjellrytmer fra Himalaya

 

Hege Rimestad startet felekarrieren i Groruddalen. Nå er hun aktuell med ny plate der lyder og musikalske stemninger er inspirert av et indisk bondesamfunn i Himalayafjellene.

Ideen til Hege Rimestads ferske album «The Seed Keeper - a musical tribute to the farmers of India» ble født høsten 2006. Da deltok felespilleren på en workshop i Nord-India sammen med billedkunstneren Anna Widén. Her fikk de et innblikk i arbeidet til organisasjonen Navdanya, som jobber med biologisk vern og bønders rettigheter.

- Det endte med at vi besøkte noen småbønder i Saur som ligger på 2000 meters høyde i Himalaya. Vi bodde hos en familie som vi etter hvert har utviklet et vennskap med. Mannen i familien er veldig musikalsk, og lurte på om vi ikke kunne lage noe fra bostedet deres. Første låten på den nye plata er veldig inspirert av oppholdet, og har skikkelig fjellrytme. Jeg lagde den mens jeg var der borte, forteller Hege Rimestad.

Albumet åpner med lyden av elven Ganges som springer ut av en isbre i Himalaya.

En tilfeldighet

Pioneeren innen felemusikk vokste opp på Flaen og gikk på Grorud skole. I dag er hun bosatt i Gran på Hadeland. De gode minnene fra oppveksten glemmer hun derimot ikke.

- Jeg bodde like ved Trondheimsveien som på den tiden var smal. Naboen på andre siden av veien hadde sauer i hagen. Det var spennende å løpe over veien for å titte på dem. Og så pleide jeg å spille fotball med noen venner på et jorde på Flaen, mimrer Rimestad.

Fem år gammel begynte hun på Veitvet musikkskole sammen med nabokompisen. Det var slik det hele startet, selv om det skulle ta ytterligere fire år før hun ble introdusert for fela.

- Faren min spilte litt piano, så det var det første jeg begynte å spille. Men jeg fikk ikke kontakt med det. Læreren min hadde fele som hovedinstrument, og lurte på om jeg ville prøve å spille det. Jeg er glad jeg begynte med det, selv om det egentlig var litt tilfeldig.

Indisk felemusikk

Mange kjenner nok Hege Rimestad fra 70-tallsgruppen Amtmandens Døtre og Veslefrikk, og fra hennes samarbeid med Mari Boine. Barn vil nok huske henne igjen som nissejenta i NRK-serien «Jul i Blåfjell». Hun debuterte som soloartist i 1997 med albumet «Hvite pil» som blant annet er blitt beskrevet som «trolsk råskap og sugende eksotisme, vill magi og rykende rock'n'roll».

I forbindelse med Akers Avis Groruddalens 25-årsjubileum i 1983 ble det delt ut et stipend. Vinneren ble ingen ringere enn den musikkglade jenta fra Flaen.

- Senere studerte jeg indisk fiolin i Los Angeles. Det er ganske vanskelig, for man må stemme fela på en annen måte. Dessuten er det ulike skalaer mellom norsk folkemusikk og indisk musikk. Det var uvant for mitt øre, og jeg måtte øve lenge. Jeg kan kanskje én prosent av teknikkene som kan brukes, ler Hege Rimestad.

Back to the roots

Felespilleren og komponisten har samarbeidet med flere musikere i løpet av sin karriere. I 2004 vant hun Spellemannsprisen for barneplata «Fly som en stein» sammen med Geirr Lystrup.

Groruddølene Vasuky Jayapalan og Sunthar Kanesan er to av totalt syv artister som bidrar på den nye plata «The Seed Keeper».

- Jeg ville ha med andre instrumenter på noen av låtene. Da kontaktet jeg de musikerne jeg mener er dyktige. Det tok faktisk en liten stund før det slo meg at tre av oss er fra Groruddalen. Det er litt pussig, litt sånn back to the roots, ler Rimestad.

Uvanlige medspillere som fugler, biler, vind og gresshopper bidrar også på skiva.

- Man kan høre musikk i mange ting, også lyder. Musikk er for meg bevegelse, om jeg skal være litt filosofisk, smiler felespilleren lurt.

Har gode minner

Hege Rimestad er ofte innom Oslo. Som oftest tar hun toget fra Gran til Oslo sentrum. Bilen er derimot en must på dager der gode minner fra gamledager frister til et gjensyn.

- Når jeg kjører bil, kjører jeg forbi Grorud. Da stopper jeg alltid på fiskebutikken på Grorud senter. Det må være den beste fiskebutikken jeg vet om, smiler Hege Rimestad.

Når det ikke går i musikk, bruker hun mye av tiden til å lese romaner - noe som kommer godt med på en times lang togtur fra Gran til Oslo.

- Jeg er glad i å lese og husker at jeg pleide å sitte på Nordtvet bibliotek da jeg var ungdom. Der hengte jeg mye, smiler Rimestad og fortsetter:

- Ellers har jeg alltid vært glad i å gå tur i skog og mark. Det er nok noe som sitter igjen fra barndommen av. Jeg gikk mye på tur rundt Flaen og ved badedammen på Grorud.

Siste nytt i Nyheter

3,4 kilometer for to hjul

3,4 kilometer for to hjul

 • Gang- og sykkelvei

Bymiljøetaten og byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) åpnet den 3,4 kilometer lange gang- og sykkelveien fra Trosterudkrysset til Ole Deviks vei. Arbeidet har pågått i to år - og byråden håper dette vil få flere ut på to hjul i Groruddalen.

For få praksisplasser

For få praksisplasser

- Høyre er bekymret

 • Ap

Yassine Arakia (H) og Saida Begum (H) er bekymret for tilgang til praksisplasser for elever med yrkesfaglig fordypning og mener skolebyrådens varslede yrkesfagsmelding vil komme for sent.

Google Maps

Togulykke på Bryn:

Én person omkom

 • politi

Politiet fikk tirsdag formiddag melding om at en mann ble påkjørt av toget i nærheten av Bryn stasjon. Han er nå bekreftet omkommet.

 
- Flerkultur er <BR>ikke noe nytt

«Kamzy» til Kuben på internasjonal dag:

- Flerkultur er
ikke noe nytt

 • Internasjonal dag

Varaordfører Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) gikk rett til kilden da hun skulle snakke om internasjonal dag på Kuben yrkesarena i forrige uke.

Mener «de røde» <BR>skyter i blinde

Mener «de røde»
skyter i blinde

 • politikk

Flertallet i Grorud BU jobber mot å skape flere kommunale arbeidsplasser i bydelen. Det vil på sikt skvise ut private aktører. Frp mener det hele er tuftet på grunnløs kritikk av private.

Enormt pengebruk <BR>på sykefravær

Enormt pengebruk
på sykefravær

 • GRORUD BU

I 2015 brukte Bydel Grorud 17,3 millioner kroner på vikarbruk i barnehager for å dekke opp sykefraværet. Flertallet i BU mener løsningen er nye heltidsansatte kun til vikarbruk.

 
Vil rette opp inntrykket

Fagkveld om barnevernet hos politiet:

Vil rette opp inntrykket

 • politi

Politiet på Stovner inviterte til fagkvelder for å framsnakke barnevernet i hele Groruddalen. Målet er å bryte ned fordommene.

Rekordoppmøte til <BR>«Torbjørns time»

Kunnskapsministeren på Haugenstua skole:

Rekordoppmøte til
«Torbjørns time»

 • foreldremøte

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble overrasket over hvor mange interesserte som møtte opp i hans foreldremøte på Haugenstua skole. Innspillene tar han med seg videre.

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

Vil gi gulrot til arbeidsgivere

 • politikk

En NAV-rapport konkluderer med at innvandrere blir diskriminert i arbeidslivet. Afshan Rafiq (H) mener ledere som rekrutterer bredt bør belønnes med en bonusordning.

 
«Vi må snakke <BR>litt om Oslopakka»

Byrådet – etter ett år:

«Vi må snakke
litt om Oslopakka»

 • byrådet

Raymond Johansen kaller fortsatt Oslopakke 3 for en revolusjonerende gavepakke til Oslo - selv om Groruddalens prosjekter er skjøvet fram i tid. Han understreker spesielt at E6-lokkets kamp ikke er over.

Påvist asbest

Påvist asbest

Bydel Stovner har gitt pålegg til tomteeier om å sikre de forfalne byggene i Karihaugveien 22. Noen har tatt seg inn i byggene som man nå med sikkerhet ved inneholder asbest.

Ønsker innspill til innhold

Ny Groruddals-satsing skal planlegges

Ønsker innspill til innhold

 • Groruddals-satsingen

En ny Groruddals-satsing er på trappene og skal fylles med innhold. Alna-politiker Grete Horntvedt (H) og stortingsrepresentant Mudassar Kapur (H) oppfordrer groruddøler og lokalpolitikere til å komme med innspill.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!