Fjellrytmer fra Himalaya

Fjellrytmer fra Himalaya

 

Hege Rimestad startet felekarrieren i Groruddalen. Nå er hun aktuell med ny plate der lyder og musikalske stemninger er inspirert av et indisk bondesamfunn i Himalayafjellene.

Skrevet av:

Ideen til Hege Rimestads ferske album «The Seed Keeper - a musical tribute to the farmers of India» ble født høsten 2006. Da deltok felespilleren på en workshop i Nord-India sammen med billedkunstneren Anna Widén. Her fikk de et innblikk i arbeidet til organisasjonen Navdanya, som jobber med biologisk vern og bønders rettigheter.

- Det endte med at vi besøkte noen småbønder i Saur som ligger på 2000 meters høyde i Himalaya. Vi bodde hos en familie som vi etter hvert har utviklet et vennskap med. Mannen i familien er veldig musikalsk, og lurte på om vi ikke kunne lage noe fra bostedet deres. Første låten på den nye plata er veldig inspirert av oppholdet, og har skikkelig fjellrytme. Jeg lagde den mens jeg var der borte, forteller Hege Rimestad.

Albumet åpner med lyden av elven Ganges som springer ut av en isbre i Himalaya.

En tilfeldighet

Pioneeren innen felemusikk vokste opp på Flaen og gikk på Grorud skole. I dag er hun bosatt i Gran på Hadeland. De gode minnene fra oppveksten glemmer hun derimot ikke.

- Jeg bodde like ved Trondheimsveien som på den tiden var smal. Naboen på andre siden av veien hadde sauer i hagen. Det var spennende å løpe over veien for å titte på dem. Og så pleide jeg å spille fotball med noen venner på et jorde på Flaen, mimrer Rimestad.

Fem år gammel begynte hun på Veitvet musikkskole sammen med nabokompisen. Det var slik det hele startet, selv om det skulle ta ytterligere fire år før hun ble introdusert for fela.

- Faren min spilte litt piano, så det var det første jeg begynte å spille. Men jeg fikk ikke kontakt med det. Læreren min hadde fele som hovedinstrument, og lurte på om jeg ville prøve å spille det. Jeg er glad jeg begynte med det, selv om det egentlig var litt tilfeldig.

Indisk felemusikk

Mange kjenner nok Hege Rimestad fra 70-tallsgruppen Amtmandens Døtre og Veslefrikk, og fra hennes samarbeid med Mari Boine. Barn vil nok huske henne igjen som nissejenta i NRK-serien «Jul i Blåfjell». Hun debuterte som soloartist i 1997 med albumet «Hvite pil» som blant annet er blitt beskrevet som «trolsk råskap og sugende eksotisme, vill magi og rykende rock'n'roll».

I forbindelse med Akers Avis Groruddalens 25-årsjubileum i 1983 ble det delt ut et stipend. Vinneren ble ingen ringere enn den musikkglade jenta fra Flaen.

- Senere studerte jeg indisk fiolin i Los Angeles. Det er ganske vanskelig, for man må stemme fela på en annen måte. Dessuten er det ulike skalaer mellom norsk folkemusikk og indisk musikk. Det var uvant for mitt øre, og jeg måtte øve lenge. Jeg kan kanskje én prosent av teknikkene som kan brukes, ler Hege Rimestad.

Back to the roots

Felespilleren og komponisten har samarbeidet med flere musikere i løpet av sin karriere. I 2004 vant hun Spellemannsprisen for barneplata «Fly som en stein» sammen med Geirr Lystrup.

Groruddølene Vasuky Jayapalan og Sunthar Kanesan er to av totalt syv artister som bidrar på den nye plata «The Seed Keeper».

- Jeg ville ha med andre instrumenter på noen av låtene. Da kontaktet jeg de musikerne jeg mener er dyktige. Det tok faktisk en liten stund før det slo meg at tre av oss er fra Groruddalen. Det er litt pussig, litt sånn back to the roots, ler Rimestad.

Uvanlige medspillere som fugler, biler, vind og gresshopper bidrar også på skiva.

- Man kan høre musikk i mange ting, også lyder. Musikk er for meg bevegelse, om jeg skal være litt filosofisk, smiler felespilleren lurt.

Har gode minner

Hege Rimestad er ofte innom Oslo. Som oftest tar hun toget fra Gran til Oslo sentrum. Bilen er derimot en must på dager der gode minner fra gamledager frister til et gjensyn.

- Når jeg kjører bil, kjører jeg forbi Grorud. Da stopper jeg alltid på fiskebutikken på Grorud senter. Det må være den beste fiskebutikken jeg vet om, smiler Hege Rimestad.

Når det ikke går i musikk, bruker hun mye av tiden til å lese romaner - noe som kommer godt med på en times lang togtur fra Gran til Oslo.

- Jeg er glad i å lese og husker at jeg pleide å sitte på Nordtvet bibliotek da jeg var ungdom. Der hengte jeg mye, smiler Rimestad og fortsetter:

- Ellers har jeg alltid vært glad i å gå tur i skog og mark. Det er nok noe som sitter igjen fra barndommen av. Jeg gikk mye på tur rundt Flaen og ved badedammen på Grorud.

Siste nytt i Nyheter

Hjelper elever «over kneika»

Hjelper elever «over kneika»

  • Skolepolitikk

Rommen skole fikk fem nye utviklingslærere dette skoleåret. Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) er glad for at elever som må tette noen hull kan få hjelpen de trenger.

Skaper brobyggere

Skaper brobyggere

FlexID er et nytt prosjekt i Bydel Grorud, der flerkulturell ungdom hjelpes til å finne sin identitet i møte med skole, familie og jobb, og tilslutt står igjen som «brobyggere» mellom kulturene.

Utvider med sushi og bakeri

Grorud tar sats i 2017

Utvider med sushi og bakeri

  • Grorud senter

Grorud senter skal pusses opp innvendig fram til påske. Da skal de friste med sushi, bakeri og kjøkkenbutikk. Ellers i Groruddalen har sentrene stort sett opplevd økning i omsetning i 2016.

 
Inviterer til kafédialog

Starten på ny Groruddals-satsing:

Inviterer til kafédialog

I oppstarten av ny Groruddals-satsing for de neste ti åra, ønsker bydel Stovner å få innspill fra alle kriker og kroker i bydelen.

Fire skal kjøre i Groruddalen

Seks el-busser skal testes i Oslo fram mot 2020

Fire skal kjøre i Groruddalen

  • El-buss

Byrådet bevilger 43 millioner kroner til testing av el-busser. Nobina skal teste ut el-buss på linje 31 Grorud – Norges tyngste busslinje, mens Norgesbuss vil begynne med linje 60 Tonsenhagen.

Har du sett denne mannen?

Politiet ber om tips etter McDonalds-ranet

Har du sett denne mannen?

  • Ran

Tirsdag formiddag fikk politiet melding om et grovt ran av McDonalds på Furuset. En mann i 50-årene kom seg unna med et pengebeløp – nå ber politiet publikum om hjelp.

 
Mener byrådet misbruker makten

Mener byrådet misbruker makten

  • Barnehage

Både Høyre sentralt og lokalt i Bjerke bydel reagerer på beslutningen til byrådet om å ikke gi tilskudd til en privat Espira-barnehage planlagt i Nybyen på Økern. Høyre kaller det for maktmisbruk.

– Barnehagebaroner

– Barnehagebaroner

  • Barnehager

Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke et sekund på at Espira planlegger å drifte barnehage for barnas beste.

– Vi vil selv ta ansvar

– Vi vil selv ta ansvar

  • Barnehage

Barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at Oslo kommune selv vil ta ansvar for å dekke behovene for barnehageplasser.

 
Privat Økern-<BR>barnehage på vent

Privat Økern-
barnehage på vent

  • Barnehage

En Espira-barnehage på to etasjer i Nybyen på Økern skulle etter planen åpne i september neste år. Nå ligger planene brakk fordi byrådet avslo søknad om tilskudd.

McDonalds avdeling Furuset ranet

McDonalds avdeling Furuset ranet

  • Ran

En mann i 50-årene ranet McDonalds ved Radisson Blu Alna hotell med pistol. Mannen kom seg unna med kontanter.

Nå er det Vestli sin tur

Lokalpolitikere frir til Groruddals-satsingen:

Nå er det Vestli sin tur

  • Groruddals-satsingen

Lokalpolitikerne May-Britt Christensen (Ap) og Athithan Kumarasamy (Ap) i Stovner bydel ønsker å få mer aktivitet for barn og unge på Vestli – og etterlyser tiltak i Vestliskogen grendeskole.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!