Fjellrytmer fra Himalaya

Fjellrytmer fra Himalaya

 

Hege Rimestad startet felekarrieren i Groruddalen. Nå er hun aktuell med ny plate der lyder og musikalske stemninger er inspirert av et indisk bondesamfunn i Himalayafjellene.

Skrevet av:

Ideen til Hege Rimestads ferske album «The Seed Keeper - a musical tribute to the farmers of India» ble født høsten 2006. Da deltok felespilleren på en workshop i Nord-India sammen med billedkunstneren Anna Widén. Her fikk de et innblikk i arbeidet til organisasjonen Navdanya, som jobber med biologisk vern og bønders rettigheter.

- Det endte med at vi besøkte noen småbønder i Saur som ligger på 2000 meters høyde i Himalaya. Vi bodde hos en familie som vi etter hvert har utviklet et vennskap med. Mannen i familien er veldig musikalsk, og lurte på om vi ikke kunne lage noe fra bostedet deres. Første låten på den nye plata er veldig inspirert av oppholdet, og har skikkelig fjellrytme. Jeg lagde den mens jeg var der borte, forteller Hege Rimestad.

Albumet åpner med lyden av elven Ganges som springer ut av en isbre i Himalaya.

En tilfeldighet

Pioneeren innen felemusikk vokste opp på Flaen og gikk på Grorud skole. I dag er hun bosatt i Gran på Hadeland. De gode minnene fra oppveksten glemmer hun derimot ikke.


- Jeg bodde like ved Trondheimsveien som på den tiden var smal. Naboen på andre siden av veien hadde sauer i hagen. Det var spennende å løpe over veien for å titte på dem. Og så pleide jeg å spille fotball med noen venner på et jorde på Flaen, mimrer Rimestad.

Fem år gammel begynte hun på Veitvet musikkskole sammen med nabokompisen. Det var slik det hele startet, selv om det skulle ta ytterligere fire år før hun ble introdusert for fela.

- Faren min spilte litt piano, så det var det første jeg begynte å spille. Men jeg fikk ikke kontakt med det. Læreren min hadde fele som hovedinstrument, og lurte på om jeg ville prøve å spille det. Jeg er glad jeg begynte med det, selv om det egentlig var litt tilfeldig.

Indisk felemusikk

Mange kjenner nok Hege Rimestad fra 70-tallsgruppen Amtmandens Døtre og Veslefrikk, og fra hennes samarbeid med Mari Boine. Barn vil nok huske henne igjen som nissejenta i NRK-serien «Jul i Blåfjell». Hun debuterte som soloartist i 1997 med albumet «Hvite pil» som blant annet er blitt beskrevet som «trolsk råskap og sugende eksotisme, vill magi og rykende rock'n'roll».


I forbindelse med Akers Avis Groruddalens 25-årsjubileum i 1983 ble det delt ut et stipend. Vinneren ble ingen ringere enn den musikkglade jenta fra Flaen.

- Senere studerte jeg indisk fiolin i Los Angeles. Det er ganske vanskelig, for man må stemme fela på en annen måte. Dessuten er det ulike skalaer mellom norsk folkemusikk og indisk musikk. Det var uvant for mitt øre, og jeg måtte øve lenge. Jeg kan kanskje én prosent av teknikkene som kan brukes, ler Hege Rimestad.

Back to the roots

Felespilleren og komponisten har samarbeidet med flere musikere i løpet av sin karriere. I 2004 vant hun Spellemannsprisen for barneplata «Fly som en stein» sammen med Geirr Lystrup.


Groruddølene Vasuky Jayapalan og Sunthar Kanesan er to av totalt syv artister som bidrar på den nye plata «The Seed Keeper».

- Jeg ville ha med andre instrumenter på noen av låtene. Da kontaktet jeg de musikerne jeg mener er dyktige. Det tok faktisk en liten stund før det slo meg at tre av oss er fra Groruddalen. Det er litt pussig, litt sånn back to the roots, ler Rimestad.

Uvanlige medspillere som fugler, biler, vind og gresshopper bidrar også på skiva.

- Man kan høre musikk i mange ting, også lyder. Musikk er for meg bevegelse, om jeg skal være litt filosofisk, smiler felespilleren lurt.

Har gode minner

Hege Rimestad er ofte innom Oslo. Som oftest tar hun toget fra Gran til Oslo sentrum. Bilen er derimot en must på dager der gode minner fra gamledager frister til et gjensyn.


- Når jeg kjører bil, kjører jeg forbi Grorud. Da stopper jeg alltid på fiskebutikken på Grorud senter. Det må være den beste fiskebutikken jeg vet om, smiler Hege Rimestad.

Når det ikke går i musikk, bruker hun mye av tiden til å lese romaner - noe som kommer godt med på en times lang togtur fra Gran til Oslo.

- Jeg er glad i å lese og husker at jeg pleide å sitte på Nordtvet bibliotek da jeg var ungdom. Der hengte jeg mye, smiler Rimestad og fortsetter:

- Ellers har jeg alltid vært glad i å gå tur i skog og mark. Det er nok noe som sitter igjen fra barndommen av. Jeg gikk mye på tur rundt Flaen og ved badedammen på Grorud.

Siste nytt i Nyheter

...vent med applausen

Ja til storbylegevakta på Aker

...vent med applausen

 • Aker sykehus

Styret i Oslo Universitetssykehus er helt enige med Oslo kommune; storbylegevakta skal etableres på Aker sykehus. Det skal oppføres som et nytt bygg innen 2021. Men skepsisen om prislapp og tidsaspekt har ennå ikke lagt seg.

– Det dummeste jeg har hørt

– Det dummeste jeg har hørt

 • politihøgskolen

Raymond Johansen (Ap) er mildt sagt opprørt etter Venstre-toppens argumenter om politihøgskolen. Han holder Venstre og Elvestuen som ansvarlig dersom skolen flyttes ut av Oslo.

Tar igjen opp kampen for politihøgskolen til Groruddalen

Kampen om politihøgskolen

 • politihøgskolen

Regjeringen skapte debatt da det kom fram at de ønsker å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo og politihøgskolen står høyt på lista. Ola Elvestuen (V) gjentar likevel ordene han selv brukte i valgkampen i 2011; få politihøgskolen til Groruddalen. Selv om utflyttings-lista er et kompromiss mello...

 
Raser mot uforutsigbar eiendomsskatt

– Useriøst!

 • Eiendomsskatt

Næringen selv er ikke videre fornøyd med byrådets planer om eiendomsskatt på næringsbygg, verk og bruk. Nina Solli i NHO Oslo og Akershus kaller prosessen for å finne eiendomsverdien for useriøs.

Nå skal også næringen punge ut

Eiendomsskatten øker mest på østkanten i 2017

Nå skal også næringen punge ut

 • Eiendomsskatt

Oslo kommune vil få inn tre ganger så mye eiendomsskatt i 2017 enn budsjettert. Grunnen er at næringseiendommer i år skal beskattes. Finansbyråd Robert Steen (Ap) tror ikke det vil ha en effekt for utbygging i Groruddalen fremover.

Kommunen tar over Oslo-søppelet

Kommunen tar over Oslo-søppelet

 • Oslo kommune

Etter månedsvis med manglende søppelhenting og anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven var endelig begeret fullt for byrådet. Nå tar Oslo kommune over avfallsinnhentingen fra Veireno med umiddelbar virkning.

 
Groruddalen på «tinget»

Høring om endring av eierseksjonsloven:

Groruddalen på «tinget»

 • Eierseksjonsloven

For å vise politikerne at endringer i eierseksjonsloven er en viktig sak for sameier og enkeltbeboere i Groruddalen møtte mange representanter opp til høringen på Stortinget sist tirsdag.

– Kontantstøtte hindrer integrering

– Kontantstøtte hindrer integrering

Bydelsutvalgsleder Rashid Nawaz (Ap) på Stovner langer ut mot kontantstøtten som han mener hindrer integrering, spesielt i hans bydel. Stovner har nest størst andel av beboere som mottar kontantstøtte i Oslo.

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

Bekymret for kutt i ungdomstiltak

 • Bydel Grorud

I Grorud bydel har de i lang tid jobbet systematisk med ungdommer som dropper ut av skolen. Jan Bøhler (Ap) tok med partikollega Jonas Gahr Støre for å møte folkene bak tiltakene – og høre deres bønn om hjelp.

 
Stovner kan få <BR>varmtvannsbasseng

Stovner kan få
varmtvannsbasseng

 • Stovner bad

Det nye badet i Fossumdumpa på Stovner kan bli et varmtvannsbasseng med vannsklie. Spaden skal i jorda i 2019 – om ikke prosessen blir ferdig før.

Utbygging av ny E6 på Smalvollen

Debatt

Ny E6 på Smalvollen

 • debatt

I Alnaelvas Venner er vi svært overrasket over at Statens vegvesen nå foreslår å legge E6 i dagen langs Smalvollveien.

Legg dritten til Groruddalen!

Legg dritten til Groruddalen!

 • Innlegg

Jeg har hatt gleden av å skrive biografien til et par profilerte politikere og i den forbindelse har jeg også intervjuet andre politikere. Rikspolitikere med stortingsplass. Bystyrepolitikere. Ordførere i Norge. Noen av dem spurte jeg: «Hva kommer det av at all dritten blir lagt til Groruddalen?» Je...

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!