– Flere vet ikke hva prevensjon er

– Flere vet ikke hva prevensjon er


SAMLET: Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner samlet sammen kvinner som går hos dem til etterkontroll; Haddy med sønnen Malick, Irene Lian med sønnen Sondre, Fazra med sønnen Nazar og Shukin. De fikk møte Raymond Johansen (Ap), BU-leder Mobashar Banaras og bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide.


Byrådsleder Raymond Johansen fikk høre om bydelsprosjektet om etterkontroll fra jordmødre i Bydel Grorud. I bydelen finnes det kvinner som aldri har hørt om prevensjon.

Skrevet av:

Johansen er for tiden på en bydelsturné for å få vite mer om bydelens tjenester og arbeid. Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner er brennende opptatt av tilbudet, og mener de bør få hovedansvaret for etterkontroller istedet for fastlegen.

– Her på Grorud har man utviklet etterkontrollene lengst. Bakgrunnen var at vi hospiterte på et prosjekt på Oslo universitetssykehus (Fafus). Der fikk vi høre en historie om en kvinne som hadde vendt seg bort da hun fikk se sitt nyfødte barn. Denne og lignende historier gjorde at vi så behovet for prevensjonsveiledning, sier Thaulow.

Oslo ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder aborttall. Det er også høye tall i Bydel Grorud.

Uvitenhet

De fant ut at mange kvinner ikke visste hva prevensjon var i det hele tatt.

– Så langt har vi undersøkt 274 kvinner, lagt inn 150 spiraler og 29 p-staver. Vi vil ha etterkontroller hos oss fordi kvinnene føler seg trygge, de åpner seg hos oss og vi har fokus på barseldepresjon. Vi har tatt 197 celleprøver, sier Sirevåg Vik.

Vi fant ut at 59 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn aldri hadde tatt en slik prøve. Alle kan komme og få gratis celleprøve. Målet vårt er ikke nødvendigvis å redusere antall fødsler, men å bidra til bedre familieplanlegging. Hvis fødslene ikke kommer så tett, får kvinnene en bedre mulighet til å lære språk og bli integrert i samfunnet, sier Thaulow.

Johansen er imponert.

– Dette var et veldig spennende og viktig møte og jeg tar med meg alt videre, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!