ANNONSE

– Flere vet ikke hva prevensjon er

– Flere vet ikke hva prevensjon er


SAMLET: Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner samlet sammen kvinner som går hos dem til etterkontroll; Haddy med sønnen Malick, Irene Lian med sønnen Sondre, Fazra med sønnen Nazar og Shukin. De fikk møte Raymond Johansen (Ap), BU-leder Mobashar Banaras og bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide.


Byrådsleder Raymond Johansen fikk høre om bydelsprosjektet om etterkontroll fra jordmødre i Bydel Grorud. I bydelen finnes det kvinner som aldri har hørt om prevensjon.

Tekst:

Publisert:

Johansen er for tiden på en bydelsturné for å få vite mer om bydelens tjenester og arbeid. Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner er brennende opptatt av tilbudet, og mener de bør få hovedansvaret for etterkontroller istedet for fastlegen.

– Her på Grorud har man utviklet etterkontrollene lengst. Bakgrunnen var at vi hospiterte på et prosjekt på Oslo universitetssykehus (Fafus). Der fikk vi høre en historie om en kvinne som hadde vendt seg bort da hun fikk se sitt nyfødte barn. Denne og lignende historier gjorde at vi så behovet for prevensjonsveiledning, sier Thaulow.

Oslo ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder aborttall. Det er også høye tall i Bydel Grorud.

Uvitenhet

De fant ut at mange kvinner ikke visste hva prevensjon var i det hele tatt.

– Så langt har vi undersøkt 274 kvinner, lagt inn 150 spiraler og 29 p-staver. Vi vil ha etterkontroller hos oss fordi kvinnene føler seg trygge, de åpner seg hos oss og vi har fokus på barseldepresjon. Vi har tatt 197 celleprøver, sier Sirevåg Vik.

Vi fant ut at 59 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn aldri hadde tatt en slik prøve. Alle kan komme og få gratis celleprøve. Målet vårt er ikke nødvendigvis å redusere antall fødsler, men å bidra til bedre familieplanlegging. Hvis fødslene ikke kommer så tett, får kvinnene en bedre mulighet til å lære språk og bli integrert i samfunnet, sier Thaulow.

Johansen er imponert.

– Dette var et veldig spennende og viktig møte og jeg tar med meg alt videre, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tveita senter kan bli «murt» inne

I et detaljert kart over de nye bomstasjonene kommer det fram at Tveita senter kan bli sperret inne av nye og eksisterende bommer dersom de blir vedtatt slik. Senterleder Mona Bråten innrømmer at det kan bety større usikkerhet om sentrets fremtid.

ANNONSE
Politikerne vil ikke forplikte seg

Forslag om å sikre finansiering av Ahusbanen i Nasjonal Transportplan ble stemt ned med kun SV og MDG for på Stortinget da planen ble behandlet. Rett etterpå kom anbefaling fra Ruter om busstrasé i stedet for T-banestrekning.

 
På valgkampturné i Groruddalen

Jonas Gahr Støre (Ap) og nyvalgt LO-leder Hans Christian Gabrielsen møtte ansatte i hjemmetjenesten i Grorud bydel for en valgkampturné. Nå er opptrappingen til stortingsvalget 11. september for fullt i gang.

– Flerbrukshus for alle

Ventetiden er nesten over! Nå er man bare ett lite bystyrevedtak unna finansiering og midler til Grorud flerbrukshus. Med trykk på «flerbruk».

Punger ut med 6 millioner

Oslo bystyre foreslår å slette gjelda til Alna ridesenter med 6 millioner kroner. Det betyr at daglig leder Lene Kragh endelig kan puste ut og fokusere på å faktisk drive et ridesenter.

 
ANNONSE