– Flere vet ikke hva prevensjon er

– Flere vet ikke hva prevensjon er


SAMLET: Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner samlet sammen kvinner som går hos dem til etterkontroll; Haddy med sønnen Malick, Irene Lian med sønnen Sondre, Fazra med sønnen Nazar og Shukin. De fikk møte Raymond Johansen (Ap), BU-leder Mobashar Banaras og bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide.


Byrådsleder Raymond Johansen fikk høre om bydelsprosjektet om etterkontroll fra jordmødre i Bydel Grorud. I bydelen finnes det kvinner som aldri har hørt om prevensjon.

Tekst:

Publisert:

Johansen er for tiden på en bydelsturné for å få vite mer om bydelens tjenester og arbeid. Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner er brennende opptatt av tilbudet, og mener de bør få hovedansvaret for etterkontroller istedet for fastlegen.

– Her på Grorud har man utviklet etterkontrollene lengst. Bakgrunnen var at vi hospiterte på et prosjekt på Oslo universitetssykehus (Fafus). Der fikk vi høre en historie om en kvinne som hadde vendt seg bort da hun fikk se sitt nyfødte barn. Denne og lignende historier gjorde at vi så behovet for prevensjonsveiledning, sier Thaulow.

Oslo ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder aborttall. Det er også høye tall i Bydel Grorud.

Uvitenhet

De fant ut at mange kvinner ikke visste hva prevensjon var i det hele tatt.

– Så langt har vi undersøkt 274 kvinner, lagt inn 150 spiraler og 29 p-staver. Vi vil ha etterkontroller hos oss fordi kvinnene føler seg trygge, de åpner seg hos oss og vi har fokus på barseldepresjon. Vi har tatt 197 celleprøver, sier Sirevåg Vik.

Vi fant ut at 59 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn aldri hadde tatt en slik prøve. Alle kan komme og få gratis celleprøve. Målet vårt er ikke nødvendigvis å redusere antall fødsler, men å bidra til bedre familieplanlegging. Hvis fødslene ikke kommer så tett, får kvinnene en bedre mulighet til å lære språk og bli integrert i samfunnet, sier Thaulow.

Johansen er imponert.

– Dette var et veldig spennende og viktig møte og jeg tar med meg alt videre, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kristen (89) kastes ut av leiligheten

Kristen Leth har bodd på Grorud siden 1963. Nå risikerer han å stå uten et sted å bo fordi leiligheten han leier skal ombygges og selges. Han håper Bydel Grorud vil hjelpe til.

Føflekkreft 

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft. Tirsdag 23. mai er det den internasjonale hudsjekkdagen Euromelanoma.

 
Groruddalen: «Lengre fram i tid og på lang sikt»

Byrådet inviterte til folkemøte på Årvoll gård om hva revisjonen av kommuneplanens samfunnsdel betyr for Groruddalen. Ifølge byråd Hanna Marcussen er det mange planer i lufta for blant annet Rommen og Grorud - men de ser ikke ut til å bli realisert med det første.

IKEA hjelper Asma (25) med fremtiden

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) og ordfører Marianne Borgen fikk møte Asma (25) som har vært åtte måneder i Norge. Hun har akkurat hatt sin første arbeidsdag på IKEA Furuset som en del av det første pilotprosjektet i den nye Groruddals-satsingen.

Syv nye skoler får gratis kjernetid

Flere elever på 1. trinn i Bjerke bydel får nå tilbud om gratis kjernetid i aktivitetsskolen (AKS). Byrådet forlenger nå tilbudet til å gjelde syv nye skoler i Groruddalen, som gjør at alle bydelene har fått tilbudet.