– Flere vet ikke hva prevensjon er

– Flere vet ikke hva prevensjon er


SAMLET: Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner samlet sammen kvinner som går hos dem til etterkontroll; Haddy med sønnen Malick, Irene Lian med sønnen Sondre, Fazra med sønnen Nazar og Shukin. De fikk møte Raymond Johansen (Ap), BU-leder Mobashar Banaras og bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide.


Byrådsleder Raymond Johansen fikk høre om bydelsprosjektet om etterkontroll fra jordmødre i Bydel Grorud. I bydelen finnes det kvinner som aldri har hørt om prevensjon.

Tekst:

Publisert:

Johansen er for tiden på en bydelsturné for å få vite mer om bydelens tjenester og arbeid. Jordmødrene Christine Thaulow, Torill Wenche Sirevåg Vik og Cathrine Hedqvist Werner er brennende opptatt av tilbudet, og mener de bør få hovedansvaret for etterkontroller istedet for fastlegen.

– Her på Grorud har man utviklet etterkontrollene lengst. Bakgrunnen var at vi hospiterte på et prosjekt på Oslo universitetssykehus (Fafus). Der fikk vi høre en historie om en kvinne som hadde vendt seg bort da hun fikk se sitt nyfødte barn. Denne og lignende historier gjorde at vi så behovet for prevensjonsveiledning, sier Thaulow.

Oslo ligger langt over landsgjennomsnittet når det gjelder aborttall. Det er også høye tall i Bydel Grorud.

Uvitenhet

De fant ut at mange kvinner ikke visste hva prevensjon var i det hele tatt.

– Så langt har vi undersøkt 274 kvinner, lagt inn 150 spiraler og 29 p-staver. Vi vil ha etterkontroller hos oss fordi kvinnene føler seg trygge, de åpner seg hos oss og vi har fokus på barseldepresjon. Vi har tatt 197 celleprøver, sier Sirevåg Vik.

Vi fant ut at 59 prosent av kvinner med innvandrerbakgrunn aldri hadde tatt en slik prøve. Alle kan komme og få gratis celleprøve. Målet vårt er ikke nødvendigvis å redusere antall fødsler, men å bidra til bedre familieplanlegging. Hvis fødslene ikke kommer så tett, får kvinnene en bedre mulighet til å lære språk og bli integrert i samfunnet, sier Thaulow.

Johansen er imponert.

– Dette var et veldig spennende og viktig møte og jeg tar med meg alt videre, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Kommer ikke til <BR>huset på prærien

De første 56 boligene av totalt 800 OBOS-leiligheter på Vollebekk hadde salgsstart tirsdag 25. april. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj forteller om et boligområde i utvikling.

Ny turvei med <BR>bekk og belysning

Det blir ny bekk, turvei og belysning på Rommensletta. Første tak med gravemaskinen er allerede tatt – og alt skal stå klart til høsten 2017.

 
Pusser opp kjøkkenet

Nestemann ut som får tildelt IKEA nabofond er Furuset Fotball IF og deres møteplass på Furuset stadion. I ni år har de søkt om midler til oppussing av oppholdsrommet sitt. Nå skal drømmen gå i oppfyllelse.

- Oslos fineste NAV-lokaler

Bydel Bjerke har flyttet inn i nye lokaler «rett over veien» fra Økern senter. NAV har fått publikumsmottak i 1. etasje - og kan ikke få rost den nye utformingen nok.

Tar opp kampen <BR>mot «skremselskapital»

Jan Bøhler (Ap) foreslår at politiet kan iverksette oppholdsforbud for enkelte personer som er ute etter å bygge seg opp et voldsrykte for å virke farligere i et ungdomsmiljø. Nå skal justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) gå videre med saken.