Går løs på
skole-rådgivningen

Går løs på <BR>skole-rådgivningen

VIL HA OPPDATERT RÅDGIVNING: Saida Begum (H) forteller at Høyre legger inn penger til styrking av skolerådgivningen i sitt alternative budsjett.

I vår fremmet Høyre og Venstre forslag i kultur- og utdanningskomiteen på rådhuset om styrking av rådgivning på skolen, men fikk avslag. Nå har Høyre satt av seks millioner kroner til dette i sitt alternative budsjett.

Skrevet av:

- Høyres mål er at minst 90 prosent av elevene ved Oslo-skolen skal fullføre og bestå videregående opplæring. En god rådgivningstjeneste sikrer at flest mulig elever velger riktig utdanningsløp, fullfører og består videregående opplæring, sier Saida Begum, Høyres fraksjonsleder for utdanning i bystyret.

- Rådgiverarbeidet er et arbeidsfelt som krever oppdatert kunnskap. Skal rådgivere som jobber i skolen over tid ha den nødvendige kompetansen, så forutsetter det at skoleeier både gir tilbud om relevant etterutdanning og stiller kompetansekrav til rådgiverne. Høyre vil også at man setter i gang et forsøksprosjekt med en sentral rådgivningstjeneste.

Satset lenge

– Hvorfor har ikke rådgivning på skoler blitt tatt tak i før dersom det er et stort problem?

- Det har vært en satsing på rådgivningstjenesten i flere år, og i Osloskolen har man blant annet hatt krav om 30 studiepoeng i rådgivning ved nytilsettinger. Dagens krav om minimum 30 studiepoeng og økte bevilgninger alene ivaretar imidlertid ikke behovet for oppdatert kunnskap om elevenes utdannings- og yrkesmuligheter. Det finnes heller ingen felles minstekrav til alle rådgivere i dag, og det bidrar til for store forskjeller mellom skolene, mener Begum.

Fikk avslag

Ingen av forslagene til Høyre ble anbefalt av skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

- Byråden gir i sitt svar utrykk for at hun ikke har tatt inn over seg ansvarsfordelingen mellom byråd og bystyre. Byrådet har en egen byrådsavdeling med utredningsressurser i motsetning til bystyregruppene, mener Begum.

Utredning og kostnadsvurdering av forslag har tradisjonelt ligget under byrådet i alle år, og det er en forventning som ligger til grunn for komiteens arbeid. Så den utredningen byrådet mener mangler, den skulle byråden selv ha kommet med i sitt notat til komiteen, mener hun.

Skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forteller at en slik styrking skal komme når yrkesfagsmeldingen er på plass før jul- og mener Høyre ikke har lagt fram sine forslag godt nok.

I byrådens notat til bystyret minner hun om at rådgivningen ikke er en tjeneste, men forankret i opplæringsloven. Hun peker på at de rødgrønne i 2009 innførte mer detaljerte bestemmelser rundt rådgivning i skolene - at elevene har rett til to typer rådgivning; sosialpedagogisk og utdannings- og yrkesrådgivning.

Rådgivningen er en skolepolitisk gjenganger, som jeg mener har blitt stemoderlig behandlet. Rådgivning fortjener både større oppmerksomhet og en styrking. Jeg har derfor satt i gang et arbeid for å forbedre og utvikle rådgivningen i Osloskolen. Rådgivere er en del av «laget rundt eleven», og en viktig støttespiller både i sosiale spørsmål og rundt utdanningsvalg, mener skolebyråden.

Må ha detaljene

Hun påpeker at Høyres forslag har flere mangler, og at de bør utredes bedre. Men hun deler også ambisjonen om å forbedre rådgivningen i Osloskolen, og skal komme med tiltak i byrådssaken om yrkesfagene.

- Har bystyrets flertall fattet vedtak om at et forslag eller en sak skal utredes, er det byrådets ansvar år foreta denne utredningen. Byrådet har ikke utredningsansvar for forslag som enkeltrepresentanter fremmer før de eventuelt er vedtatt. Byrådet blir bedt om å gi sin kommentar til private forslag før bystyret beslutter om de støtter forslagene eller ikke. For at byrådet skal kunne gi en god tilbakemelding på forslagene må de også være konkretisert og eksemplifisert. Det hadde ikke Høyre gjort i dette tilfellet, sier hun.

Les hele saken i vår eAvis og papirutgave. Saken har blitt kortet ned for nett.

Siste nytt i Nyheter

Annonse: Grorud Senter
Den nye møteplassen

Grorud Senter

Den nye møteplassen

 • Grorud senter

Om ikke lenge er Grorud Senter ferdig oppusset, med nye butikker, nye fasader og ikke minst et nytt bakeri og en sushirestaurant.

– Det er dette som <BR>skaper lokalsamfunn

Kronprinsparet på turné i Bjerke bydel:

– Det er dette som
skaper lokalsamfunn

 • Kronprinsparet

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Bjerke bydel og fikk være med på flere av aktivitetene. Blant annet lærte kronprinsessen å sjonglere av Nysirkus på Veitvet og fikk møte over tusen aktive barn og unge på Isdammen.

Er det sommer, <BR>vår eller påske?

Er det sommer,
vår eller påske?

 • Sommer

Det er ikke lenge siden det snødde, men i helgen kom sommeren så å si over natta. Turen gikk til Steinbruvann for en liten stemningsrapport.

 
Byutviklings-status i Groruddalen

Årsmøte Groruddalen Miljøforum

Byutviklings-status
i Groruddalen

 • miljø

Tirsdag 28. mars skal Groruddalen Miljøforum ha sitt årsmøte. Det blir utdeling av hederspris, samt et blikk på byutviklingen i Groruddalen fremover.

Maks sikkerhet

Brukere av trygghetsalarm får røykvarsler:

Maks sikkerhet

 • Bydel Stovner

Bydelsutvalget i Bydel Stovner har bestemt at alle som får innvilget trygghetsalarm får installasjon av røykvarsel på kjøpet. Dette viser bydelens digitale satsing.

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

Markerte den internasjonale dagen mot rasisme

Tar standpunkt mot hatkriminalitet

 • Rasisme

Byråd Geir Lippestad (Ap) vil ha et tydelig perspektiv i kampen mot rasisme og diskriminering. Ifølge politiet finnes det store mørketall innenfor hatkriminalitet.

 
Sterkt om overgrep

Foredrag på Vestli skole:

Sterkt om overgrep

 • Foredrag

Det var mange følelser og mye lærdom på Vestli skole da FAU hadde invitert Annett Berntsberg Eck. Hun fortalte sin historie og ga flere gode tips.

Tar barnas helse på alvor

Barnas kosthold og
bevegelse på alvor

 • Barn

Barnehagematen.no leverer varm og hjemmelaget mat som er spiseklar til barnehager, skoler og aktivitetsskoler. Nå har de ansatt en lokalkjent person i Groruddalen som skal passe på at alt går som det skal.

– Det ligger mye kraft her

Het debatt om østkantungdom:

– Det ligger mye kraft her

 • Østkantungdom

Ordfører Marianne Borgen (SV) ville møte ungdom på Haugenstua for å snakke om hvordan de føler det rundt debatten om Groruddals-ungdom som har blusset opp i det siste. Hun mener det er viktig å skape et nyansert bilde.

 
– Fakta har makta

Ung medvirkning i Bydel Grorud:

– Fakta har makta

 • UngMed

Årets UngMed ble arrangert for fjerde gang med paneldebatt, byrådsleder, varaordfører og ordfører. 1200 engasjerte ungdommer har deltatt i prosessen - som belyser den siste tids debatt om østkantungdom. Byrådslederen roser ungdommens politiske engasjement.

Skuffet over trikke-nei

Går ikke på skinner for trikk til Tonsenhagen:

Skuffet over trikke-nei

 • Trikk til tonsenhagen

Flertallet stemte ned forslaget fra SV i Stortinget om finansiering av en trikkeløsning til Tonsenhagen. SV kaller det hele et politisk svik.

Skole + kultur + idrett = sant

Skolebehovsplanen 2018-2027:

Skole + kultur + idrett = sant

 • Skolebehovsplan

Den store nyheten for den nye skolebehovsplanen er ny skole på Voldsløkka med idrett og kultur i mente. Men det skal ikke stå stille i Groruddalen - og planen er å gjøre skolene enda mer til lokale knutepunkt.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!